Let op! Niet ondersteunde browser

De browser die u momenteel gebruikt is verouderd en ondersteunt niet alle technieken die wij gebruiken voor onze website.
Voor een optimale weergave en bezoekerservaring, adviseren wij het gebruik van een browser zoals Google Chrome (Download Chrome).

Dit bericht sluiten

Circulair bouwen met hout

Steeds schaarsere grondstoffen, te veel CO2-uitstoot en een grotere afvalberg hebben onze economie compleet veranderd. In de 20e eeuw produceerden we hoofdzakelijk nog lineair: van grondstoffen maakten we een product, dat aan het einde van de levenscyclus werd weggegooid. In de circulaire economie focussen we ons juist op het toepassen van herbruikbare materialen en hergroeibare grondstoffen. Daarnaast kijken we niet alleen naar de circulariteit van een product, maar ook naar de volledige impact en CO2-uitstoot vanaf het moment dat de materialen van een product worden vervaardigd tot de recycling na gebruik.

Als producent van houten kozijnen, HSB- en Steigerloos® elementen willen we een grote bijdrage leveren aan het realiseren van circulaire gebouwen en woningen. Benieuwd hoe we dat doen? Op deze pagina lees je alles over onze nieuwste innovaties op het gebied van circulair bouwen.


Wat is circulair bouwen?

Bij circulariteit gaan we ervan uit dat de producten die we nu produceren grondstoffen zijn voor later. Dit noemen we de gesloten kringloop. In de bouwsector zien we daarom de afgelopen jaren een sterke toename in biobased en circulaire materialen zoals hout. Hout is namelijk een snel hergroeibare grondstof die oneindig is bij duurzaam bosbeheer. Daarnaast slaat hout CO2 op en leent zich uitstekend voor hergebruik. Onze houten kozijnen, Steigerloos® en HSB-elementen voldoen aan alle criteria om circulair bouwen mogelijk te maken

  • Circulair bouwen houdt in dat er tijdens het ontwerpen, bouwen en slopen steeds rekening wordt gehouden met het minimaliseren van afval en het maximaliseren van materiaalgebruik. Dit is in lijn met de principes van een circulaire economie.
  • Effectieve circulaire bouwstrategieën omvatten het kiezen van duurzame, herbruikbare en bio based materialen en het toepassen van modulaire en aanpasbare ontwerpen die flexibiliteit en demontage mogelijk maken.
  • Bio based bouwen betekent dat de constructie voornamelijk gebruikmaakt van hernieuwbare grondstoffen, zoals plantaardige materialen, die duurzaam kunnen worden geproduceerd en vernieuwd.

Stadswinkel Tilburg
Stadswinkel, Tilburg

Houten kozijnen

Houten kozijnen

Bij WEBO passen we enkel hout toe uit duurzaam beheerde bossen (STIP®). Daarnaast zijn we continu op zoek naar nieuwe technieken om onze producten te verduurzamen. Een mooi voorbeeld hiervan is het Circulair-Kozijn®, dat bestaat uit twee delen. De buitenzijde – het deel dat weer in weer en wind zit – is volledig demontabel en kan in de toekomst eenvoudig vervangen worden door een andere afwerking. De binnenzijde wordt niet blootgesteld aan weersinvloeden en hoeft daardoor in de toekomst niet vervangen te worden. Daarnaast bieden we de optie voor sloophout en het gebruik van gemodificeerd inlands hout, zodat we de CO2-uitstoot in de gehele keten reduceren: van het boom in het bos tot het complete gevelelement dat op de bouwplaats wordt gemonteerd.

Ook voor aluminium en kunststof kozijnen bieden we een duurzaam alternatief met het HoutAlu-Kozijn®. Dit kozijn bestaat net als het Circulair-Kozijn® uit twee delen en biedt met het gebruik van hout een duurzaam en onderhoudsarm alternatief voor aluminium en kunststof kozijnen.

HSB- & Steigerloos® elementen

HSB- & Steigerloos® elementen

Een HSB-element bestaat uit een houtskeletbouwframe van vurenhout en is in de basis al een duurzame keuze. Om circulair bouwen echt handen en voeten te geven, hebben we bij WEBO het product doorontwikkeld. Zo kunnen we hennep als bio-based isolatiemateriaal in de wanden toepassen. Ook maken we gebruik van gerecyclede materialen, die we bijvoorbeeld weer als gevelafwerking toepassen. Ook kijken we naar losmaakbaarheid. Zo is ons Circulair-Element® losmaakbaar verbonden, ook wel bekend als ‘Design for Dissasembly (DfD)’. De gevel kan hierdoor gemakkelijk uit elkaar gehaald worden aan het einde van de gebruiksfase (tot wel 50 jaar), zodat de toegepaste materialen opnieuw in de keten worden opgenomen.

Onze Steigerloos® elementen worden in de fabriek al voorzien van gevelbekleding en kozijnen. Hierdoor kunnen we de CO2-uitstoot nog verder terugdringen. De materialen die we toepassen komen hoofdzakelijk uit Nederland, zodat we kortere transportafstanden realiseren. Ook het aantal transportbewegingen naar de bouwplaats kunnen we dankzij de complete elementen tot een minimum beperken. Op de elementen passen we duurzame gevelafwerkingen toe, zoals minerale steenstrips of gerecylced hout van oude damwanden.

Impact bouwsector

De bouwsector neemt naar schatting 50% van het grondstoffengebruik, 40% van het energieverbruik en 20% van het totale waterverbruik in beslag. Ook het afval in Nederland bestaat voor ongeveer 40% uit bouw- en sloopafval. Tot slot is de sector verantwoordelijk voor circa 35% van de CO2-uitstoot.

Om het bouwproces te verduurzamen, zien we dat hout als bouwmateriaal bezig is met een snelle opmars. Innovaties op het gebied van houtskeletbouw zijn bij steeds meer projecten een interessante optie, ook bij hoogbouw en binnenstedelijk bouwen.

Waarom kiezen voor hout?

  • Hout en andere bio based materialen: deze nemen CO₂ op tijdens de groei en zijn hernieuwbaar én herbruikbaar. Dit is ook de reden dat WEBO altijd oplossingen biedt op basis van hout. Circulair bouwen met hout is een belangrijke stap in de realisatie van een gezonde leefomgeving binnen een circulaire economie.
  • Materialen met een langere levensduur: deze zorgen ervoor dat het gebouw lang meegaat en minder snel vervangen hoeft te worden. WEBO biedt bijvoorbeeld voor zowel het BENG- als NOM-Kozijn® vele duurzame houtsoorten, waaronder Accoya®.
  • Materialen die hergebruik en recycling ondersteunen: door te kiezen voor materialen die gemakkelijk kunnen worden gerecycled of hergebruikt, draag je bij aan circulair bouwen. Mooie voorbeelden hiervan zijn het Circulair-Kozijn® en het Circulair-Element®.

Materialenpaspoort

Als je interesse hebt in duurzaam bouwen, kom je vaak het begrip materialenpaspoort tegen. Dit document wordt steeds gebruikelijker bij nieuwe bouwprojecten en aanbestedingen.

Een materialenpaspoort is een digitaal dossier dat specificeert welke materialen gebruikt zijn in een gebouw of infrastructureel project. Het documentatieproces omvat het vastleggen van de typen en hoeveelheden materialen, zoals hout of asfalt. Verder worden ook de toegepaste producten, zoals kozijnen of betonbanden, geregistreerd. Bovendien bevat een materialenpaspoort informatie over de eigendom van het bouwwerk en kan het aanvullende gegevens bevatten, zoals de score van circulariteit en instructies voor demontage.

LEUK OM TE WETEN
Een circulaire woning of gebouw kan in aanmerking komen voor de subsidieregeling Milieu-investeringsaftrek (MIA). Hiervoor is een LCA (levenscyclus analyse) nodig op het gehele bouwwerk die aantoont dat het gebouw aan de eisen voldoet.

Daarnaast wordt als eis gesteld dat er gebruik gemaakt wordt van ten minste 5 bouwmaterialen met een categorie 1 productkaart in de Nationale Milieudatabase. Ook moeten deze materialen voor tenminste 50 procent bestaan uit gerecyclede grondstoffen of die geschikt zijn voor hergebruik (ten minste 20 procent).

Circulaire projecten WEBO

Stadswinkel, Tilburg

Heuvelstraat, Silvolde

Mooijburg, Amsterdam

Houtrak, Amsterdam

Circulaire projecten WEBO

Stadswinkel Tilburg: De transformatie van de Stadswinkel is zo uitgevoerd dat alles later weer volledig te demonteren is. Ook zijn hier milieuvriendelijke materialen en producten gebruikt (biobased of gerecycled).

Heuvelstraat Silvolde: Bij de bouw van deze 28 Nul-op-de-Meter woningen in Silvolde zijn onder andere de bakstenen hergebruikt en is het Circulair-Kozijn® toegepast.

Mooijburg Plein en Mooijburg Waterzicht, Amsterdam: Deze appartementengebouwen van Mooijburg worden met een extreem hoog niveau van duurzaamheid gebouwd. De constructies vanaf de begane grond bestaan uit houtbouw; CLT vloeren en wanden en gelamineerde kolommen. Daarnaast zijn alle gevels afgewerkt met houten delen.

Houtrak, Amsterdam: voor de gevelbekleding op de Steigerloos® elementen wordt Azobe hout toegepast, afkomstig van oude damwanden. Door de hoge hardheid gaat het hout bijzonder lang mee en behaalt het uitstekende brandprestaties (brandklasse B). Lees meer over circulaire gevelbekleding.

Onze referenties

Bekijk alle projecten

HOUT100% zekerheid
STIP® certificaat voor duurzaam hout

Benieuwd wat we kunnen betekenen?

Benieuwd hoe we een bijdrage kunnen leveren aan circulaire gebouwen en woningen?

Maak een afspraak met Job Huisman; hij denkt graag met je mee.

Brochure downloaden

Vraag online je offerte aan

Back to top