Let op! Niet ondersteunde browser

De browser die u momenteel gebruikt is verouderd en ondersteunt niet alle technieken die wij gebruiken voor onze website.
Voor een optimale weergave en bezoekerservaring, adviseren wij het gebruik van een browser zoals Google Chrome (Download Chrome).

Dit bericht sluiten

Houtrak, Amsterdam

Duurzaam en circulair bouwen met Azobé gevelbekleding van oude damwanden

Prefab bouwen met hout

Het project Houtrak is onderdeel van de transformatie van het voormalige industrieterrein op het eiland Oostenburg in Amsterdam. In opdracht van projectontwikkelaar VORM2050 produceren wij de Steigerloos® elementen, die prefab voorzien worden van (brandwerende) houten kozijnen, het HoutAlu-Kozijn®, het HoutAlu-Kozijn Vuurvast® en houten gevelbekleding. Wat dit project bijzonder maakt, is de focus op duurzaamheid en circulariteit. Zo worden de Steigerloos® elementen in de fabriek voorzien van circulaire Azobé gevelbekleding, die afkomstig is van oude damwanden. Het casco wordt opgebouwd met het modulaire CD20 bouwsysteem, dat bestaat uit houten kolommen en massieve prefab betonnen vloerplaten. Hiermee wordt een hoge bouwsnelheid bereikt en een flexibel casco dat in de toekomst aanpasbaar is. Het Steigerloos® bouwsysteem biedt op de krappe bouwplaats een uitkomst voor het veilig en snel monteren van de elementen.

De samenwerking tussen projectontwikkelaar VORM2050 en WEBO toont een duidelijke verschuiving in de bouwsector met focus op snelheid, kostenreductie en klanttevredenheid. Het project, ontworpen door Marcel Lok Architecten, Workshop Architecten en Flux Landscape Architecture, bestaat uit 36 unieke appartementen die het stoere, avontuurlijke en charmante stadsleven weerspiegelen. Het totale bruto vloeroppervlak bedraagt 3.339 m² met een geplande oplevering in de zomer van 2024.

0
Elementen
Rc-waarde 4,8 m K/W
0
M2
Azobé gevelbekleding
0
Kozijnen
Hout & hout-aluminium

Azobé van oude damwanden

Het Azobéhout dat we voor de gevelbekleding van de prefab elementen gebruiken is afkomstig uit het Markkanaal, tussen Oosterhout en Breda. Hier heeft Rijkswaterstaat de oude damwanden vervangen door een stalen damwandconstructie (video). De oude planken worden eerst schoongemaakt, gedroogd en op maat gezaagd in onze fabriek. Vervolgens monteren we het hout op de prefab elementen, welke met een kraan op de bouwplaats worden geïnstalleerd. Door circulaire Azobé gevelbekleding te gebruiken, biedt Houtrak een nieuwe invulling aan materialen met een verhaal.

Azobé hout staat bekend om zijn hoge dichtheid, met een volumieke massa van 1050 kg/m3. Deze eigenschap zorgt ervoor dat het hout niet snel rot wanneer het in contact komt met water en andere weersinvloeden, waardoor de gevelbekleding in duurzaamheidsklasse 1 valt en een verwachte levensduur van minstens 90 jaar heeft. De hoge mate van duurzaamheid en robuuste uitstraling van Azobé dragen bij aan zowel de esthetische als ecologische waarde van het project.

De buitengevel van Houtrak wordt hoofdzakelijk uitgerust met het NOM-Kozijn®, terwijl de binnengevel wordt voorzien van het HoutAlu-Kozijn®. Beide type kozijnen zijn uitgerust met triple glas met een U-waarde van 0.6 W/m²K, om de energie-efficiëntie van het gebouw te optimaliseren.

 

 

Brandwerendheid & esthetica

Naast de integratie van biobased, duurzame en circulaire materialen hebben we een belangrijke rol gespeeld in de voorbereidende fase om de elementen conform brandklasse B op te bouwen. Zo hebben we in samenwerking met Peutz en Warringtonfire brandproeven uitgevoerd, waarbij de HSB-elementen inclusief Azobé gevelbekleding getest zijn op brandgedrag. Uniek aan de Azobé gevelbekleding is dat het hout bijzonder goed presteerde tijdens de brandtest, zonder dat er enige vorm van modificatie nodig was. Dit komt mede door de hoge dichtheid van het hout, waardoor het uitstekende brandprestaties heeft. Dit levert weer een grote bijdrage aan de duurzaamheid en circulariteit die bij dit project centraal staat. De gevelsluitende elementen zijn voorzien van de Euroklasse B-S2-D0 classificatie (EN 13501-1), wat de brandveiligheidsstandaard is voor bouwmaterialen – zoals prefab gevelelementen – binnen de Europese Unie.

Naast de brandproeven voor Steigerloos® elementen hebben we op diverse plekken in de gevel brandwerende houten kozijnen en het HoutAlu-Kozijn Vuurvast® toegepast, voorzien van een CE-markering conform EN 16034. Hierdoor wordt zowel de gewenste uitstraling van de gevel bereikt als voldaan aan de eisen voor branddoorslag en brandoverslag (WBDBO).


Vuurvast®

INDUSTRIEEL BOUWEN

Steigerloos® Bouwen biedt hét antwoord op de vraag naar industrieel en circulair vervaardigde gevelelementen. De elementen worden volgens BENG en NOM geëngineerd en bieden volledige vrijheid in architectuur. Een groot voordeel is dat de elementen tot 70 meter hoog gemonteerd kunnen worden, zonder gebruik van steigermateriaal. Dit biedt een uitkomst voor binnenstedelijk bouwen en hoogbouw.

Werken in BIM is bij ons de standaard, inmiddels al sinds 2009. Voor zowel grote als kleine projecten zijn wij een bedreven partner die met slimme innovaties een oplossing biedt voor de huidige trends in de bouw.


Bernard Reuvers
Technical Sales Engineer
breuvers@webo.nl
+31(0)610 84 00 63

BENIEUWD NAAR DE MOGELIJKHEDEN?

Download de brochure of neem contact op met Bernard Reuvers; hij denkt graag met je mee!

Brochure aanvragen

Back to top