Let op! Niet ondersteunde browser

De browser die u momenteel gebruikt is verouderd en ondersteunt niet alle technieken die wij gebruiken voor onze website.
Voor een optimale weergave en bezoekerservaring, adviseren wij het gebruik van een browser zoals Google Chrome (Download Chrome).

Dit bericht sluiten

Houtrak, Amsterdam

Duurzaam en circulair bouwen met Azobé gevelbekleding van oude damwanden

Prefab bouwen met hout

Houtrak is onderdeel van de gebiedstransformatie op het voormalige industrieterrein Oostenburg in Amsterdam. In opdracht van VORM2050 produceerden wij voor dit project Steigerloos® prefab elementen, volledig in de fabriek voorzien van (brandwerende) houten kozijnen, het HoutAlu-Kozijn®, het HoutAlu-Kozijn Vuurvast® en houten gevelbekleding.

Wat dit project onderscheidt, is de focus op duurzaamheid en circulariteit. De Steigerloos® elementen zijn afgewerkt met circulaire Azobé gevelbekleding, afkomstig van hergebruikte damwanden. Het casco is opgebouwd met het modulaire CD20 bouwsysteem: houten kolommen gecombineerd met massieve prefab betonnen vloeren. Dit resulteerde in een hoge bouwsnelheid en een flexibel casco dat eenvoudig aanpasbaar is voor toekomstige functiewijzigingen. Het Steigerloos® bouwsysteem bood op de compacte bouwlocatie een oplossing voor een veilige, efficiënte en steigerloze montage.

De samenwerking met VORM2050 onderstreept de verschuiving in de bouwsector richting hogere bouwsnelheid, kostenoptimalisatie en klanttevredenheid. Houtrak, ontworpen door Marcel Lok Architecten, Workshop Architecten en Flux Landscape Architecture, omvat 36 unieke appartementen met een stoere, avontuurlijke en stedelijke uitstraling. Het project heeft een bruto vloeroppervlak van 3.339 m² en is opgeleverd in Q3 2024.

0
Elementen
Rc-waarde 4,8 m K/W
0
M2
Azobé gevelbekleding
0
Kozijnen
Hout & hout-aluminium

Azobé van oude damwanden

Het Azobé-hout dat we voor de gevelbekleding van de prefab elementen hebben gebruikt, was afkomstig uit het Markkanaal tussen Oosterhout en Breda. Rijkswaterstaat had daar de oude damwandconstructie vervangen door een nieuwe stalen variant (video). De vrijgekomen Azobé-planken kregen een tweede leven: in onze fabriek zijn ze eerst gereinigd, gedroogd en op maat gezaagd. Vervolgens hebben we het hout gemonteerd op de prefab elementen, die met een kraan op de bouwplaats zijn geplaatst.

Door circulaire Azobé gevelbekleding toe te passen, kreeg Houtrak een gevelafwerking met karakter én een hergebruikte grondstof met een verhaal.

Azobé staat bekend om zijn uitzonderlijk hoge dichtheid, met een volumieke massa van 1.050 kg/m³. Hierdoor is het hout zeer goed bestand tegen vocht en andere weersinvloeden. Het valt in duurzaamheidsklasse 1 en heeft een verwachte levensduur van minimaal 90 jaar. De combinatie van duurzaamheid en robuuste uitstraling leverde een duidelijke meerwaarde op voor zowel het esthetisch beeld als de milieuprestatie van het project.

De buitengevel van Houtrak is grotendeels uitgevoerd met het NOM-Kozijn®, terwijl voor de binnengevel het HoutAlu-Kozijn® is toegepast. Beide type kozijnen zijn voorzien van triple glas met een U-waarde van 0,6 W/m²K om de energieprestaties van het gebouw te maximaliseren.

 

 

Brandwerendheid & esthetica

Naast de toepassing van biobased, duurzame en circulaire materialen hebben we ook in de voorbereidende fase een essentiële rol gespeeld bij het opbouwen van de elementen conform brandklasse B. In samenwerking met Peutz en Warringtonfire hebben we brandproeven uitgevoerd, waarbij de HSB-elementen inclusief Azobé gevelbekleding zijn getest op hun brandgedrag.

Wat de Azobé gevelbekleding bijzonder maakte, was de uitstekende brandprestatie zonder dat enige vorm van modificatie nodig was. Dankzij de hoge volumieke massa van het hout vertoonde het tijdens de test een opvallend stabiel verbrandingsgedrag. Dit leverde een waardevolle bijdrage aan de duurzaamheids- en circulariteitsdoelstellingen die binnen het project centraal stonden.

De gevelsluitende elementen zijn getest en geclassificeerd volgens Euroklasse B-S2-D0 (conform EN 13501-1), de Europese brandveiligheidsnorm voor bouwmaterialen zoals prefab gevelelementen.

Naast de brandproeven op de Steigerloos® elementen hebben we op verschillende posities in de gevel brandwerende houten kozijnen en het HoutAlu-Kozijn Vuurvast® toegepast. Deze zijn voorzien van een CE-markering conform EN 16034, waarmee we niet alleen voldeden aan de esthetische wensen, maar ook aan de prestatie-eisen voor branddoorslag en brandoverslag (WBDBO).


Vuurvast®

INDUSTRIEEL BOUWEN

Steigerloos® Bouwen biedt hét antwoord op de vraag naar industrieel en circulair vervaardigde gevelelementen. De elementen worden volgens BENG en NOM geëngineerd en bieden volledige vrijheid in architectuur. Een groot voordeel is dat de elementen tot 70 meter hoog gemonteerd kunnen worden, zonder gebruik van steigermateriaal. Dit biedt een uitkomst voor binnenstedelijk bouwen en hoogbouw.

Werken in BIM is bij ons de standaard, inmiddels al sinds 2009. Voor zowel grote als kleine projecten zijn wij een bedreven partner die met slimme innovaties een oplossing biedt voor de huidige trends in de bouw.


Bernard Reuvers
Technical Sales Engineer
breuvers@webo.nl
+31(0)610 84 00 63

BENIEUWD NAAR DE MOGELIJKHEDEN?

Download de brochure of neem contact op met Bernard Reuvers; hij denkt graag met je mee!

Brochure aanvragen

Back to top