Let op! Niet ondersteunde browser

De browser die u momenteel gebruikt is verouderd en ondersteunt niet alle technieken die wij gebruiken voor onze website.
Voor een optimale weergave en bezoekerservaring, adviseren wij het gebruik van een browser zoals Google Chrome (Download Chrome).

Dit bericht sluiten

Steigerloos® Bouwen bij de Cartesiusdriehoek

Een uitdagend project op een van de grootste bouwlocaties in Utrecht

Spoorblok Utrecht (blok A t/m F)

In opdracht van Wessels Zeist levert WEBO | Steigerloos® Bouwen de kant-en-klare gevelelementen voor het project Spoorblok Cartesiusdriehoek te Utrecht (blok A t/m F). Uiteindelijk zullen in de Cartesiusdriehoek 2400 woningen verrijzen, waarmee het één van de grootste bouwlocaties in Utrecht is. Het deelproject van Wessels Zeist bestaat uit 242 woningen, verdeeld over 6 geschakelde bouwblokken in een langgestrekte U-vorm langs het spoor. Op dit moment is het project in volle gang. 

Eén van de uitdagingen bij dit project is dat de Steigerloos® elementen ingekocht zijn nadat de volledige betoncasco’s en balkons zijn gerealiseerd. WEBO | Steigerloos® Bouwen heeft hiervoor aangepaste details ontwikkeld, zodat de complete elementen op een efficiënte wijze gemonteerd kunnen worden. Ook het werken met kleine toleranties, diverse gevelafwerkingen en overkragende penanten brengen uitdagingen met zich mee die goed ondervangen kunnen worden met Steigerloos® Bouwen.

Utrecht
Steigerloos® Bouwen
Nieuwbouw

Verschillende blokken, elk met een uniek karakter

6
blokken
242
Woningen
5
Bouwlagen

Gevarieerde architectuur

De architecten van OPL hebben in een atelier-brede samenwerking invulling gegeven aan de architectuur, waarbij de gebouwen niet alleen uniek zijn in ontwerp maar samen ook één familie vormen. Zo zijn de blokken A, C en D afgewerkt met minerale steentrips, ieder met een eigen design. Bij blok B en E is er gekozen voor een combinatie tussen steenstrips en Fraké en blok F bestaat zelfs volledig uit Fraké.

Door de unieke ontwerpen heeft ieder blok een andere uitdaging. Bij blok A zijn er bijvoorbeeld uitkragende penanten toegepast die de dilataties tussen de elementen verbergen. Zowel bij blok A, B als D zijn de elementen per verdieping doorgestapeld, waardoor de toleranties minimaal zijn. Bij blok D zijn ook nog eens schuinlopende vlakken en inpandige balkons toegepast. De engineering vanuit BIM helpt hierbij om de elementen naadloos op elkaar aan te laten sluiten. Bij blok B en C ligt de gevel juist iets terug in het casco en zijn er vooraf uitkragende balkons gemonteerd. Hierdoor moeten de elementen met een bomecon tussen de balkons en de vloerdelen geplaatst worden.

WEBO logo

Thermisch gemodificeerd Fraké

Bij blok B , E en F is er gekozen om Fraké als gevelbekleding toe te passen. Blok B heeft een open gevelstructuur en E en F juist een dichte structuur. Fraké is een hardhoutsoort met een hoog duurzaamheidsgehalte en daardoor uitermate geschikt om als gevelbekleding toe te passen. Om de gevelbekleding verder te verduurzamen, is het hout thermisch gemodificeerd en brandvertragend geïmpregneerd.

De houten gevelbekleding past goed bij het groene karakter die de wijk krijgt. Zo zijn de woonblokken gelegen om een binnentuin, die als collectieve buitenruimte dient voor de bewoners. Ook zullen er veel ondergrondse ruimtes gerealiseerd worden voor het parkeren, zodat een prettige leefomgeving voor de bewoners ontstaat.

Industrieel bouwen

Steigerloos® Bouwen biedt hét antwoord op de vraag naar industrieel en circulair vervaardigde gevelelementen. De elementen worden volgens BENG en NOM geëngineerd en bieden volledige vrijheid in architectuur: van verspringingen in gevels tot alle mogelijke metselwerkverbanden. Ook duurzame gevelafwerkingen zoals stucwerk, hout of plaatmateriaal behoren tot de mogelijkheden.

Werken in BIM is bij ons de standaard, inmiddels al sinds 2009. Voor zowel grote als kleine projecten zijn wij een bedreven partner die met slimme innovaties een oplossing biedt voor de huidige trends in de bouw.


Bernard Reuvers
Technical Sales Engineer
breuvers@webo.nl
+31(0)548 - 80 09 40

WIL JE MEER WETEN OVER DIT PROJECT?

Benieuwd naar de details van dit project? We vertellen je graag meer over de mogelijkheden van Steigerloos® Bouwen.

Neem contact op met Bernard Reuvers; hij denkt graag met je mee!Back to top