Let op! Niet ondersteunde browser

De browser die u momenteel gebruikt is verouderd en ondersteunt niet alle technieken die wij gebruiken voor onze website.
Voor een optimale weergave en bezoekerservaring, adviseren wij het gebruik van een browser zoals Google Chrome (Download Chrome).

Dit bericht sluiten

Duurzaam en Steigerloos® renoveren

Drie studentenflats verduurzaamd met kant-en-klare HSB-gevelelementen

Engineering, levering en montage

Voor de verouderde studentenflats aan de Duindoornstraat, Esdoornlaan en Kornoeljestraat in Groningen engineerde, leverde en monteerde WEBO | Steigerloos® Bouwen de kant-en-klare prefab gevelelementen. De flats zijn aardbevingsbestendig en gasloos gerenoveerd, waarbij de gevel 2 meter verder naar voren is geplaatst. Bij het project was er veel aandacht voor wooncomfort, een betere energieprestatie en esthetica.

WEBO | Steigerloos® Bouwen heeft in opdracht van Van Wijnen en in samenwerking met woningcorporatie Lefier en AAS Architecten het project gerealiseerd. Na de succesvolle implementatie van Steigerloos® Bouwen bij de flat aan de Duindoornstraat, werd besloten om de andere twee flats op dezelfde wijze te verduurzamen.

 

 

Groningen
Renovatie

Bekijk de montage van de prefab elementen

Speel video af
0
elementen
Inclusief gevelbekleding & kozijnen
0
Minerale gevelstenen
0
kozijnen
Prefab gemonteerd

Groter netto vloeroppervlak

De bestaande constructies dateerden uit de jaren 60 en voldeden qua wooncomfort niet meer aan de eisen. Daarom werd ervoor gekozen om het netto vloeroppervlak per woning uit te breiden van 12m2 naar 18m2. Hierdoor was het mogelijk om de woonruimten te voorzien van prefab badkamers met eigen douche en toilet. Voorheen deelden studenten de keuken, badkamer en een toilet met ongeveer 14 huisgenoten. Nu is er alleen nog sprake van een gedeelde keuken, die met 7 à 8 huisgenoten wordt gedeeld.

Om de uitbreiding te kunnen realiseren, werd de oude gebouwschil voorzichtig gesloopt, waarna een zelfdragend frame werd gemonteerd dat 2 meter verder uitsteekt dan de oorspronkelijke gevel. Aan deze constructie konden de lichte Steigerloos® houtskeletbouw elementen verankerd worden, zonder dat hier nog een steiger aan te pas kwam. Per flat werden 325 elementen Steigerloos® gemonteerd, die prefab voorzien zijn van 1637m2 minerale gevelstenen en 560 kozijnen. Door een ketensamenwerking in BIM sloten de elementen naadloos op elkaar aan.

 

WEBO logo

Hoge prestaties

Ook op het gebied van energieprestatie en brandveiligheid hadden de flats een upgrade nodig. Zo behalen de elementen een Rc-waarde van 4,5 m2K/W* en een QV10-waarde van 0,4 (luchtdichtheid). De gebouwen zijn aangesloten op Warmtestad van Stichting Warmtenet, waarmee het de eerste bestaande gasloze hoogbouwflats in Groningen zijn. Hierdoor zijn studenten niet alleen in wooncomfort er flink op vooruit gegaan, maar profiteren ze ook van lagere energielasten.

De Steigerloos® elementen voldoen naast een hoge energieprestatie aan brandklasse B en daarmee aan de eisen die zijn vastgelegd in het Bouwbesluit. Uniek is dat WEBO | Steigerloos Bouwen® ook bij dit project een totaaloplossing bood: zowel de engineering, levering en montage van de elementen is volledig uit handen genomen.

*Eisen op het moment van realisatie. Met Steigerloos Bouwen zijn Rc-waarden mogelijk tot 8,0 m2K/W of nog hoger. Verder is een kierdichting met Qv10-waarde van 0,15 dm3/s.m2 geen probleem, wat overeenkomt met de luchtdichtheidseisen bij bijvoorbeeld BENG, NOM en passiefhuisbouw.
Industrieel bouwen

Steigerloos® Bouwen biedt het antwoord op de vraag naar industrieel en circulair vervaardigde gevelelementen. De elementen worden volgens BENG en NOM geëngineerd en bieden volledige vrijheid in architectuur: van verspringingen in gevels tot alle mogelijke metselwerkverbanden. Ook duurzame gevelafwerkingen zoals stucwerk, hout of plaatmateriaal behoren tot de mogelijkheden.

Werken in BIM is bij ons de standaard, inmiddels al sinds 2009. Voor zowel grote als kleine projecten zijn wij een bedreven partner die met slimme innovaties een oplossing biedt voor de huidige trends in de bouw.


Bernard Reuvers
Technical Sales Engineer
breuvers@webo.nl
+31(0)610 84 00 63

BENIEUWD NAAR DE MOGELIJKHEDEN?

Naast een snelle bouwtijd en een eenvoudige montage ben je met de Steigerloos® prefab gevelelementen helemaal klaar voor 2050. We laten graag zien wat we voor jouw project kunnen betekenen!

Brochure aanvragen

Back to top