Let op! Niet ondersteunde browser

De browser die u momenteel gebruikt is verouderd en ondersteunt niet alle technieken die wij gebruiken voor onze website.
Voor een optimale weergave en bezoekerservaring, adviseren wij het gebruik van een browser zoals Google Chrome (Download Chrome).

Dit bericht sluiten

Steigerloos® Bouwen bij het Mariskwartier

Duurzaam en snel bouwen met kant-en-klare prefab gevelelementen

4 dagen per bouwlaag

Voor de 45 meter hoge woontoren ‘Mariskwartier’ in Vlaardingen was er vraag naar een hoge bouwsnelheid en een hoge mate van duurzaamheid. Tevens was er beperkte ruimte op de bouwplaats en was er geen mogelijkheid om de toegangswegen af te sluiten. Daarbij moesten de gevelelementen ook nog eens voldoen aan strenge eisen voor hoogbouw, waaronder brandklasse B. Voor hoofdaannemer Van Wijnen Stolwijk bood Steigerloos® Bouwen een uitkomst voor deze uitdagingen.

Doordat de elementen kant-en-klaar uit de fabriek van WEBO | Steigerloos® Bouwen kwamen, kon een bouwlaag in 4 dagen worden afgerond. De nieuwe woontoren bestaat uit 141 woningen, die in opdracht van Woningstichting Samenwerking en Woonhave is gerealiseerd.

 

Vlaardingen
Nieuwbouw
Mariskwartier-Vlaardingen
0
elementen
voorzien van minerale gevelstenen
0
dagen
per bouwlaag
0
meter hoog
in binnenstedelijk gebied

Opbouw gevelelementen

Er zijn 140 prefab gevelelementen in de woontoren geplaatst, die in de fabriek zijn geïsoleerd met minerale wol en voorzien van een geventileerde constructie met spijkerregels. Als gevelafwerking is er gekozen voor de minerale gevelstenen van Sto Isoned. In totaal is er maar liefst 1900 m2 aan steenstrips prefab op de elementen aangebracht. Doordat de elementen naast gevelbekleding ook met gipsvezel binnenbeplating en kozijnen zijn geleverd, konden ze direct vanuit de kraan bevestigd worden zonder steigermateriaal. Hiermee werd de bouwtijd aanzienlijk verkort en was er nauwelijks hinder voor de directe omgeving.

De gevelelementen zijn voorzien van een brandklasse B certificaat en voldoen met een Rc-waarde van 4,5 m2K/W en een QV10-waarde (kierdichting) van 0,4 dm3/s.m2 aan de eisen die het Bouwbesluit stelt.* Ook voor de gevelarchitectuur bood Steigerloos® Bouwen een uitkomst: zo was het mogelijk om een halfsteensverband afwerking met horizontale en verticale metselwerkverbanden te realiseren. De kozijnen zijn rondom het gebouw in de gevels opgenomen, met een negge van 100 mm.

*Eisen op het moment van realisatie. Met Steigerloos Bouwen zijn Rc-waarden mogelijk tot 8,0 m2K/W of nog hoger. Verder is een kierdichting met Qv10-waarde van 0,15 dm3/s.m2 geen probleem, wat overeenkomt met de luchtdichtheidseisen bij bijvoorbeeld BENG, NOM en passiefhuisbouw.

 

 

WEBO logo

Klimaatbestendig

Bij het project was er veel aandacht voor klimaatbestendigheid. Houtskeletbouwelementen bieden hiervoor een goede oplossing, omdat hout het enige materiaal is dat CO2 opslaat. Bovendien past WEBO alleen hout toe met een STIP-certificaat, ofwel: enkel hout dat afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen waarbij de ecologische functie behouden blijft. Ook de andere materialen zijn vanuit duurzaam oogpunt een logische keuze: minerale gevelstenen worden bijvoorbeeld op 60 graden gedroogd, daar waar keramische gevelstenen op 1000 graden worden gebakken. Daarnaast kunnen we op één vracht 6.000 m2 steenstrips meenemen. De minerale wol die als isolatiemateriaal wordt gebruikt bestaat tot 75% uit afvalglas. De rest van de grondstoffen zijn voornamelijk zand en kalk, natuurlijke en quasi onuitputtelijke grondstoffen.

Naast de prefab gevelelementen is er bij het Mariskwartier een blauw dak geplaatst, waar het water bij zware regenval tijdelijk wordt opgeslagen. Hierdoor wordt het riool en de straat ontlast.

 

Industrieel bouwen

Steigerloos® Bouwen biedt het antwoord op de vraag naar industrieel en circulair vervaardigde gevelelementen. De elementen worden volgens BENG en NOM geëngineerd en bieden volledige vrijheid in architectuur: van verspringingen in gevels tot alle mogelijke metselwerkverbanden. Ook duurzame gevelafwerkingen zoals stucwerk, hout of plaatmateriaal behoren tot de mogelijkheden.

Werken in BIM is bij ons de standaard, inmiddels al sinds 2009. Voor zowel kleine als grote projecten zijn wij een bedreven partner die met slimme innovaties een oplossing biedt voor de huidige trends in de bouw.


Bernard Reuvers
Technical Sales Engineer
breuvers@webo.nl
+31(0)610 84 00 63

BENIEUWD NAAR DE MOGELIJKHEDEN?

Download de brochure of neem contact op met Bernard Reuvers; hij denkt graag met je mee!

Brochure aanvragen

Back to top