Let op! Niet ondersteunde browser

De browser die u momenteel gebruikt is verouderd en ondersteunt niet alle technieken die wij gebruiken voor onze website.
Voor een optimale weergave en bezoekerservaring, adviseren wij het gebruik van een browser zoals Google Chrome (Download Chrome).

Dit bericht sluiten

Werkplaatstimmerman HSB

Voordelen van houtskeletbouw

Toenemende vraag houtskeletbouw

De vraag naar houtskeletbouw neemt in Nederland toe, vooral door de vele voordelen die hout heeft te bieden. Vroeger werden vooral kleinere constructies op deze manier gebouwd, maar tegenwoordig realiseren we complete HSB-gevelelementen die tot wel 70 meter hoog toegepast kunnen worden. Houtskeletbouw biedt een uitkomst voor de woningbouwopgave, omdat deze manier van prefab bouwen tot een korter bouwproces leidt. Naast de woningopgave staan we in Nederland voor grote uitdagingen op het gebied van energiezuinig, duurzaam en circulair bouwen. Zo moeten alle nieuwbouw woningen aan de BENG-norm voldoen en in toekomst zelfs aan de NOM-norm (Nul op de Meter), terwijl we de CO2-uitstoot van het bouwproces verder moeten terugdringen. Bouwen met hout biedt een uitkomst om deze uitdagingen aan te gaan.

Bernard Reuvers
INFORMATIE & ADVIES
BERNARD REUVERS
TECHNICAL SALES ENGINEER
breuvers@webo.nl
+31(0)610 84 00 63

Voordelen houtskeletbouw op een rijtje

Ondanks dat houtskeletbouw inmiddels een bekende bouwmethode is, zijn er nog steeds veel vragen. Daarom behandelen we in dit artikel de belangrijkste voordelen van houtskeletbouwelementen ten opzichte van traditionele bouw:

Prefab gevelelement van Steigerloos® Bouwen
+ GEEN STEIGERMATERIAAL
+ MAXIMALE BOUWTIJDVERKORTING
+ BRANDKLASSE B

1. Snelle bouwmethode

1. Snelle bouwmethode

Houtskeletbouw is een veel snellere bouwmethode dan traditionele bouw. De prefab elementen worden in de fabriek gemaakt en kunnen op de bouwplaats meteen verankerd worden, waardoor de gevel snel wind- en waterdicht is. Bij WEBO bieden we ook de mogelijkheid om onze houten kozijnen in de fabriek al in de HSB-elementen te plaatsen, inclusief beglazing en aflak. Met Steigerloos® Bouwen zijn de elementen zelfs voorzien van een complete buitenschil.

HOUT100% zekerheid
STIP® certificaat voor duurzaam hout

2. Circulair en energieneutraal bouwen

Bouwen met hout biedt een uitkomst om aan strengere energieprestaties en milieueisen te voldoen. Hout heeft namelijk van een nature een isolerende werking en is het enige materiaal dat CO2 opslaat. Daarnaast maakt hout het mogelijk om CO2-neutraal of -positief te bouwen, in tegenstelling tot andere materialen zoals beton, pvc, staal en aluminium.

LEUK OM TE WETEN
Wist je dat de Steigerloos® prefab gevels standaard geleverd worden met beglaasde houten kozijnen?

Hierdoor wordt de bouwtijd nog verder verkort. Met het BENG- of NOM-Kozijn® voldoe je aan alle eisen en ben je klaar voor 2050. Wil je Steigerloos® elementen combineren met hout-aluminium kozijnen? In dat geval biedt het HoutAlu-Kozijn® een onderhoudsarme en duurzame oplossing. Ook aluminium en kunststof kozijnen behoren tot de mogelijkheden.

3. Brandveiligheid houtskeletbouw

3. Brandveiligheid houtskeletbouw

Houtskeletbouw-elementen zijn een brandveilige keuze in vergelijking met staal in traditionele bouw. Vuur trekt in houten balken namelijk langzaam van buiten naar binnen, waardoor het brandgedrag voorspelbaar is en de draagconstructie zijn kracht een lange tijd behoudt.

4. Isolerende werking

Isolerende werking

De isolerende eigenschappen van hout zijn 15 keer hoger dan die van beton, 400 keer hoger dan staal en 1770 keer hoger dan aluminium. Ook maken we gebruik van minerale wol als isolatie, waardoor onze houtskelet wanden een Rc-waarde tot wel kunnen 8,0 behalen. Houtskeletbouw is dus een erg duurzame manier van bouwen.

Verspringingen in gevels
Verschillende kleuren & metselwerkverbanden
Hoogwaardige afwerking
Licht in gewicht

5. Lange levensduur

5. Lange levensduur

Een houtskeletbouw constructie heeft een lange levensduur. Zo kan een houtskeletbouw woning minimaal 75 jaar meegaan, wat vergelijkbaar is met traditionele bouw. Benieuwd naar de opbouw van een houtskeletbouw element? Bekijk de HSB-details van WEBO.

Diverse houtsoorten
Milieuvriendelijk verduurzaamd
Brandklasse B
Circulair bouwen

BENG- OF NOM-ELEMENT®

BENG- EN NOM-EISEN
Voldoe aan alle BENG- en NOM-eisen. Energieneutraal bouwen en voldoen aan de NOM-eisen? Gebruik dan ons NOM-Element®
RC-WAARDE
Het van nature isolerende hout in combinatie met onze isolatietechnieken, zorgt voor een BENG of NOM-Element® met een RC-waarde tot wel 8,0.
CO2-OPSLAG
Hout is het enige bouwmateriaal dat CO2 opslaat. Bouwen met HSB-elementen draagt daarom bij aan een betere leefomgeving. BOUWTIJDVERKORTING
Door een compleet prefab HSB-element toe te passen wordt de bouwtijd enorm verkort.

 LEES ALLE PRODUCTEIGENSCHAPPEN

Nadelen van houtskeletbouw

Nadelen van houtskeletbouw

Bij houtskeletbouw is de uitvoering erg belangrijk. Een verkeerde uitvoering kan ertoe leiden dat het hout eerder gaat rotten of dat er schimmelvorming ontstaat. Ook vergroot dit de kans op ongedierte. Echter, bij een juiste uitvoering kunnen deze risico’s vermeden worden. Bij WEBO werken we daarom in BIM en met een volledig geautomatiseerd productieproces. Ook maken we gebruik van technieken zoals 3D-laserscanning om maattoleranties te ondervangen. Hierdoor kunnen we zeer maatvast werken en dragen we zorg voor een goed opgebouwde constructie.

Duurzaam & onderhoudsarm
Bestand tegen alle weersomstandigheden
Eenvoudige montage
Volledige ontwerpvrijheid

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Vooral bij hoogbouw is het dak vaak te klein om genoeg energie te produceren. Door zonnepanelen in de gevel op te nemen, wordt er meer oppervlakte van een gebouw benut om duurzame zonne-energie op te wekken.

Energieneutraal gebouw
Geschikt als gevelafwerking
Architectonische vrijheid
Brandklasse B

Zij gingen je voor

Toename in houtskeletbouw

Bouwen met hout wordt steeds populairder in Nederland. Zo zijn onze HSB-elementen licht in gewicht, waardoor ze eenvoudig vanuit de kraan veranderd kunnen worden. Bovendien biedt houtbouw een uitgelezen kans om ons vastgoed te verduurzamen. Ook bij hoogbouw wordt steeds vaker gekozen voor duurzaam hout.

GA JIJ OOK VOOR EFFICIËNTER, SLIMMER EN DUURZAMER BOUWEN?

Naast een snelle bouwtijd en een eenvoudige montage ben je met de Steigerloos® prefab gevelelementen helemaal klaar voor 2050. Benieuwd naar de voordelen van onze producten?

Bespreek je wensen met Bernard Reuvers; hij denkt graag met je mee.

Brochure aanvragen

Vraag online je offerte aan

Download de STABU bestekteksten

Dragende wanden

WEBO biedt de mogelijkheid om dragende HSB-elementen te leveren. Deze worden uitgevoerd met dikkere stijlen en liggers, om zo de benodigde stabiliteit te garanderen.

Bekijk onze HSB-details voor de opbouw van onze houtskeletbouw elementen.

Houten kozijnen

Bekijk ook onze houten kozijnen details.

Voordelen van houtskeletbouw

Hoogbouw in hout met Steigerloos®

Hoogbouw met Steigerloos® prefab gevelelementen

Hout is als bouwmateriaal bezig met een snelle opmars. Het materiaal is namelijk licht in gewicht en biedt een uitkomst bij de verduurzaming van ons vastgoed. Ook bij hoogbouw zien we dat ontwerpers steeds vaker kiezen voor de toepassing van duurzaam hout. Naast de kansen op het gebied van duurzaamheid en circulariteit, leent het materiaal zich zeer goed voor prefab bouwen. Zo worden de HSB-wanden van Steigerloos® Bouwen in de fabriek al voorzien van houten kozijnen, beglazing en een buitenschil. Op de bouwplaats worden de elementen direct vanuit de kraan verankerd. Vooral bij hoogbouw en in stedelijke gebieden waar weinig ruimte is op de bouwplaats, wordt deze bouwmethode toegepast.

Bernard Reuvers
INFORMATIE & ADVIES
BERNARD REUVERS
TECHNICAL SALES ENGINEER
breuvers@webo.nl
+31(0)610 84 00 63
Prefab gevelelement van Steigerloos® Bouwen
+ GEEN STEIGERMATERIAAL
+ MAXIMALE BOUWTIJDVERKORTING
+ BRANDKLASSE B

Houten hoogbouw

Houten hoogbouw

Op het gebied van duurzaamheid en circulariteit is hout een logische keuze. Het is een snelgroeiend en natuurlijk bouwmateriaal dat oneindig is, mits we duurzaam bosbeheer toepassen. Daarnaast is hout het enige materiaal dat CO2 opslaat, waardoor we CO2 positief kunnen bouwen. Ook het leefklimaat kunnen we verbeteren door een woongebouw met hout te realiseren. Onderzoek wijst namelijk uit dat mensen zich gezonder voelen in een houten omgeving.

HOUT100% zekerheid
STIP® certificaat voor duurzaam hout

Complete gebouwen van hout

We zien steeds meer hoogbouw projecten waarbij de volledige constructie van het gebouw uit hout vervaardigd wordt. Dit zorgt voor nieuwe uitdagingen in het bouwproces. Een houten constructie mag bijvoorbeeld niet te lang in weer en wind blijven staan en moet dus snel wind- en waterdicht zijn. Een geprefabriceerd systeem zoals Steigerloos® Bouwen biedt dan een uitkomst.

De prefab HSB-elementen, inclusief buitenschil, worden uiteraard ook toegepast bij traditionele bouwmethodes, waarbij het casco van een gebouw uit beton of staal bestaat. Zo worden de Steigerloos® elementen toegepast bij renovatie- en transformatieprojecten.

LEUK OM TE WETEN
De Mjøstårnet, gelegen in Brumunddal – Noorwegen, is met zijn 85,4 meter op dit moment het hoogste houten gebouw ter wereld. Het gebouw heeft 18 verdiepingen en bevat een hotel, appartementen en kantoorruimten.

Zowel de constructie als de gevel van het gebouw is gemaakt van hout. Alleen de vloeren op de bovenste verdiepingen zijn gemaakt van beton. Bij de realisatie is er veel aandacht besteed aan brandveiligheid door een constructie van gelamineerd hout en de allernieuwste sprinklerinstallaties toe te passen.

Binnenstedelijk bouwen

Binnenstedelijk bouwen

In 10 jaar tijd moeten we in Nederland één miljoen nieuwe woningen realiseren. Vooral door verstedelijking zal een groot deel van deze woningen in binnenstedelijk gebied gerealiseerd worden. Om de doelstellingen te behalen, zie we steeds meer woontorens verrijzen. Binnenstedelijk bouwen brengt echter wel uitdagingen met zich mee, omdat er vaak weinig ruimte is op de bouwplaats. Daarnaast is bouwen in een stedelijke omgeving tijdrovend en duur. Hieronder noemen we waarom juist prefab bouwen met hout een oplossing biedt voor deze uitdagingen:

Brandveiligheid

Lichte constructie

Vrijheid in architectuur

Hoge isolatiewaarden

Steigerloos® bij hoogbouw

Hofbadtoren, Den Haag

De Hofbadtoren in Den Haag is een 62 meter hoog gebouw dat 19 verdiepingen telt. Zowel op het dak als op de zijgevel van gebouw zijn zonnepanelen bevestigd. Door de Steigerloos® Elementen toe te passen, is niet alleen een duurzaam en energieneutraal gebouw gerealiseerd, maar is ook de CO2-uitstoot tijdens de bouw tot minimum beperkt.

Toekomst hoogbouw

Een woontoren die volledig energieneutraal en circulair is: met het programma Nederlands Circulair in 2050 streeft het kabinet naar een volledig circulaire economie, waarin grondstoffen oneindig zijn en aan het einde van de productlevenscyclus opnieuw in de keten opgenomen worden. Juist hout is een materiaal dat zich uitstekend leent voor hergebruik en zal dus ook in hoogbouwprojecten een steeds grotere rol gaan spelen. Hout maakt het tevens mogelijk om een prettig leefklimaat te creëren voor de mensen die in een gebouw werken en wonen.

Steigerloos® Bouwen

Naast hoogbouw worden de Steigerloos® gevelelementen ook bij laagbouwprojecten toegepast. Benieuwd naar de voordelen voor jouw project?

Bespreek je wensen met Bernard Reuvers; hij denkt graag met je mee.

Brochure aanvragen

Vraag online je offerte aan

Download de STABU bestekteksten

Back to top