Let op! Niet ondersteunde browser

De browser die u momenteel gebruikt is verouderd en ondersteunt niet alle technieken die wij gebruiken voor onze website.
Voor een optimale weergave en bezoekerservaring, adviseren wij het gebruik van een browser zoals Google Chrome (Download Chrome).

Dit bericht sluiten

Fibonacci te Amsterdam

Uniek wonen in een innovatief en duurzaam woningbouwproject

Een nieuw duurzaam project

Fibonacci is een grootschalig en duurzaam woningbouwproject in Amsterdam, waar WEBO  de engineering, productie, levering en montage van de prefab HSB-elementen inclusief lariks kozijnen verzorgd heeft voor het atrium. Wat deze situatie uniek maakt, is de semi-buitensituatie, waarvoor WEBO een maatwerkoplossing heeft geboden. Naast de HSB-elementen en kozijnen voor het atrium heeft WEBO tevens de binnenkozijnen geleverd voor de kelderbak, waar onder andere een fietsenstalling is gerealiseerd.

Fibonacci beschikt over diverse voorzieningen, zoals een daktuin en het overdekte atrium. Hierdoor ontstaat een prettige leefomgeving waar bewoners elkaar buitenshuis kunnen ontmoeten. In het tweede kwartaal van 2021 is de bouw gestart onder leiding van projectontwikkelaar VORM en investeerder Rockfield Real Estate. Het project is in 3 volumes uitgevoerd in een getrapt en fijn ontwerp. In maart 2024 vond de oplevering plaats. Kortom, een grootschalig project in het hart van Amsterdam waar WEBO als maakpartner haar bijdrage aan heeft geleverd. Benieuwd naar dit unieke project? Lees dan verder!

Amsterdam
Nieuwbouw
0
HSB-elementen
Inclusief kozijnen
0
Buiten
kozijnen
Uitgevoerd in lariks
0
Binnen
kozijnen
Uitgevoerd in vuren
Fibonacci - Amsterdam

Brandwerende HSB-elementen met kozijnen

Vooral aan de binnenzijde van het gebouw komt het vakmanschap van WEBO tot uiting. Hier bevindt zich het atrium, waar de HSB-elementen inclusief kozijnen zijn geplaatst. De ruimte fungeert als een centrale ontmoetingsplek die bescherming biedt tegen de drukte van de stad. Het atrium is overdekt met glas, maar zal lokaal ook open zijn. Hierdoor komt er volop licht en voldoende frisse lucht binnen, zoals te zien op de foto.

Om aan alle eisen te kunnen voldoen, heeft WEBO een op maat gemaakte oplossing gerealiseerd. Mitchell Brugge, Projectleider bij WEBO, legt uit: “De gehele binnenring, het atrium, vormt eigenlijk een semi-buitenruimte, wat het uitdagend maakt op het gebied van prestaties en brandveiligheid. Zo zijn de HSB-wanden prefab voorzien van geoptimaliseerde larikshouten buitenkozijnen die bestand zijn tegen weersinvloeden. Tegelijkertijd hebben we in een vroeg stadium in samenwerking met Peutz gekeken naar hoe we aan de brandveiligheidseisen kunnen voldoen. Doordat het atrium met glas is overdekt, gelden namelijk de eisen voor brand- en rookwerendheid van een binnenruimte. WEBO heeft hierin een adviserende rol gehad en volledige ontzorging geboden. Ook de HSB-elementen, die afgewerkt zijn met Oregon Pine, voldoen eveneens aan de brand- en isolatie-eisen zoals gesteld in het Bouwbesluit. Het project is nu succesvol opgeleverd, wat het resultaat van onze inspanningen bevestigt.”

Logo stadgenoot
Logo - Rockfield

Innovatieve samenwerking VORM2050

Een belangrijk kenmerk dat Fibonacci onderscheidt, is de innovatieve aanpak vanuit VORM2050, waarbij alle maakpartners vanaf de beginfase bij het project betrokken waren. Mitchell benadrukt de voordelen van deze samenwerking: “VORM2050 zorgde voor duidelijkheid aan de voorkant, waardoor er later in het bouwproces minder discussiepunten waren. Dit is een volledige omschakeling in vergelijking tot een traditionele bouwmethode, waarbij partijen zoals installateurs en leveranciers pas later in het proces worden betrokken. Deze aanpak resulteerde in een efficiënter verloop van het project en verkortte de bouwtijd.”

Een ander belangrijk aspect bij dit project was het toepassen van prefab bouwelementen. Mitchell: “Het bouwterrein van Fibonacci betrof een postzegellocatie met slechts één aanvoerroute en was direct gelegen naast het station. Daarnaast moest het project in een minimale doorlooptijd gerealiseerd worden, wat een traditionele bouwmethode niet kon bieden. Prefab bouwen bood hiervoor dé uitkomst, omdat de bouwelementen elders werden gefabriceerd en op de bouwplaats als complete bouwdelen werden gemonteerd. Zo zijn er naast onze prefab wanden bijvoorbeeld ook CLT-galerijvloeren en prefab badkamers toegepast.”

Klaar voor 2050

In samenwerking met VORM2050 heeft WEBO haar expertise ingezet om bij te dragen aan dit bijzondere project dat niet alleen een innovatieve samenwerking en duurzaamheid omvat, maar ook het concept van stads- en groen wonen nieuw leven inblaast. “Dat er aan de binnenzijde zoveel hout is gebruikt, laat zien dat er veel aandacht is voor duurzaamheid en circulariteit. Als WEBO zijn we trots om hieraan een bijdrage te hebben geleverd en laten we zien dat onze producten klaar zijn voor 2050”, aldus Mitchell.

Fibonacci scoort een EPC van 0,15, waardoor er nauwelijks energie nodig is om de woningen te verwarmen. Een andere belangrijke score waar tijdens de bouw op werd gelet, is de GPR, een getal tussen de 1 en 10 dat kan worden gezien als een rapportcijfer. In dit project lag de score op 8. De HSB-elementen in combinatie met larikshouten kozijnen droegen hierin bij door de goede isolatietechnieken en slimme ventilatie.


JOB HUISMAN
Accountmanager
jhuisman@webo.nl
+31(0)611 97 69 01

WIL JE MEER WETEN OVER DIT PROJECT?

Benieuwd naar de details van dit project? Neem contact op met Job Huisman; hij denkt graag met je mee!Back to top