Let op! Niet ondersteunde browser

De browser die u momenteel gebruikt is verouderd en ondersteunt niet alle technieken die wij gebruiken voor onze website.
Voor een optimale weergave en bezoekerservaring, adviseren wij het gebruik van een browser zoals Google Chrome (Download Chrome).

Dit bericht sluiten

Stadswinkel te Tilburg

Biobased transformatie met HSB-elementen & Accoya®-kozijnen

Circulair en bio-based bouwen

De Stadswinkel Tilburg onderging een unieke biobased transformatie, waarbij HSB-elementen en Accoya®-kozijnen centraal stonden. Dit project, uitgevoerd in opdracht van de gemeente Tilburg door architectenbureau Common Affairs, markeert een belangrijke stap in een duurzaam stadsontwerp.

In opdracht van BINX Smartility leverde WEBO de HSB-elementen, buitenkozijnen en gevelbekleding voor de transformatie van het voormalige Stadskantoor aan het Koningsplein naar de hedendaagse Stadswinkel. Deze ontmoetingsplek voor burgers en de overheid is één van de eerste transformaties die volledig circulair en biobased is uitgevoerd. Bij de renovatie zijn demonteerbare elementen gebruikt om afval te minimaliseren en materialen te hergebruiken. De gevel is voorzien van bio-based houten panelen, wat bijdraagt aan de duurzaamheidsambities van Tilburg. Om deze ambitieuze doelen te verwezenlijken, koos de architect voor de bouw met prefab HSB-elementen, inclusief Accoya®-kozijnen, en achteraf gemonteerde houten gevelbekleding.

Bij het project waren diverse uitdagingen op het gebied van brandwerendheid, duurzaamheid, esthetica en montage. In de engineeringfase heeft WEBO geadviseerd over de gevelopbouw en innovatieve oplossingen bedacht om de gevel zo efficiënt mogelijk te realiseren.

Tilburg
Renovatie
0
Accoya®
Accoya® buitenkozijnen
0
Bruto M2
Prefab gevelelementen
0
M2 K/W
Rc-waarde

Montage 90.000 fraké latten

Een opvallend kenmerk van de Stadswinkel is de hoogwaardig geïsoleerde gevel, bekleed met voorvergrijsd fraké hout dat met rvs schroeven is bevestigd. De 90.000 latten van verschillende diktes geven de gevel een ruwe, schorsachtige uitstraling. Gezien de diverse lengtes en diktes van de fraké latten, vormde het aanbrengen van het gewenste patroon op de elementen een complexe opdracht voor de montageploeg binnen de strakke bouwplanning. Werkvoorbereider Christian Ligtenberg van WEBO licht toe: “Om de montage te vereenvoudigen, hebben we het aanbrengen van de fraké latten opgedeeld in 16 fasen. In onze fabriek hebben we maar liefst 90.000 latten op maat gezaagd en per merktype in stalen stapelbakken voorgesorteerd. Op basis van deze merktypes op de tekening kon de montageploeg per fase nauwkeurig zien in welke volgorde de gevelbekleding gemonteerd moest worden. Deze aanpak heeft veel tijd bespaard.”

Bij de Stadswinkel heeft WEBO geadviseerd bij de opbouw van de gevel, om te voldoen aan brandklasse B conform de WBDBO-eis. Christian: “We hebben een brandtest uitgevoerd en daaropvolgend advies gegeven over de gevelopbouw. Hierbij is gekozen voor voorvergrijsd en thermisch gemodificeerd fraké. Daarnaast hebben we 60 minuten brandwerende kozijnen geïnstalleerd, vervaardigd uit eikenhout. Dankzij onze ervaring met complexe werken konden we de Stadswinkel met vertrouwen opleveren, wetende dat de veiligheid en brandwerendheidseisen van het gebouw geborgd zijn.”

Vliesgevels: Woodteq Houtconstructies

Accoya®-kozijnen

De Accoya®-kozijnen zijn vervaardigd uit gemodificeerd naaldhout, wat hen in duurzaamheidsklasse 1 plaatst en vergelijkbaar maakt met het beste tropische hardhout. Om de natuurlijke uitstraling van het hout te behouden, is gekozen voor een transparante afwerking. De eiken kozijnen delen deze uitstraling: “De brandwerende eiken kozijnen zijn voorzien van een aangepaste transparante lak, waardoor de kleur van het hout overeenkomt met die van Accoya®. WEBO heeft hiervoor samples gemaakt om de gewenste kwaliteit te kunnen garanderen,” aldus Christian.

De Accoya®-kozijnen zijn voorzien van triple glas, waarbij maar liefst 10 verschillende glassoorten zijn toegepast om te voldoen aan comfort- en kwaliteitseisen. Zo is onder andere geluids-, brand- en zonwerend glas geïntegreerd. Om de betonnen kolommen van het casco aan het zicht te onttrekken, is ook shadowbox beglazing toegepast.

Duurzaam Bouwen met HSB

Het uitgebreide gebruik van hout in de nieuwe stadswinkel maakte het mogelijk om de duurzaamheidsdoelstellingen van de gemeente Tilburg te verwezenlijken. De inzet van HSB-elementen biedt aanzienlijke voordelen voor projecten van dit kaliber. Allereerst leidt het tot aanzienlijke verkorting van de bouwtijd, doordat verschillende stappen van het traditionele bouwproces worden overgeslagen dankzij de prefab elementen. In de fabriek van WEBO wordt het isolatiemateriaal direct verwerkt, waardoor het gevelelement enkel nog gemonteerd en afgewerkt hoeft te worden op de bouwplaats. De elementen behalen een Rc-waarde van 6,0 en voldoen daarmee ruimschoots aan de eisen. Bovendien dragen geïntegreerde zonnepanelen op het dak en een tuin op het terras bij aan de isolatie en algehele duurzaamheid van het gebouw.


JOB HUISMAN
Accountmanager
jhuisman@webo.nl
+31(0)611 97 69 01

WIL JE MEER WETEN OVER DIT PROJECT?

Benieuwd naar de details van dit project? Neem contact op met Job Huisman; hij denkt graag met je mee!Back to top