Let op! Niet ondersteunde browser

De browser die u momenteel gebruikt is verouderd en ondersteunt niet alle technieken die wij gebruiken voor onze website.
Voor een optimale weergave en bezoekerservaring, adviseren wij het gebruik van een browser zoals Google Chrome (Download Chrome).

Dit bericht sluiten

Heuvelstraat Silvolde, volledig circulair

Een straat voor de toekomst met aandacht voor circulariteit in de herontwikkeling

28 NOM woningen aan de Heuvelstraat in Silvolde

Een energieneutrale woningvoorraad in 2030, dat is het streven van wooncorporatie Wonion. Ze passen daarom waar nodig hun bestaande woningen aan zodat deze minder energie verbruiken. Echter, de 36 woningen die voorheen aan de Heuvelstraat stonden waren bijna 100 jaar oud en technisch en qua plattegrond niet aanpasbaar, waardoor de straat in aanmerking kwam voor sloop en nieuwbouw. Rond 2016 ontstond daarbij het idee om echt een extra stap te zetten op het gebied van duurzaamheid. Zo is er vanuit het bouwteam naar circulaire oplossingen gezocht in de herontwikkeling. Het hergebruik van de bakstenen van de oude woningen is hier een mooi voorbeeld van.

Om het einddoel van een compleet circulaire straat te halen is er onder andere het Circulair-Kozijn® toegepast, dat uit twee delen bestaat. Dankzij de unieke opbouw sluit het Circulair-Kozijn® naadloos aan op de duurzame ambities die dit project zo bijzonder maken.

Silvolde
Nieuwbouw

Optimaal verduurzaamd en klimaatadaptief

0
Woningen
Volgens de NOM-eisen
0
Kozijnen
Circulair met Accoya®
0
m2
Beglazing
Beeld: Wienerberger B.V.

Volledig duurzame schil

Hergebruik staat centraal bij dit project; of het nu gaat om het hergebruik van water, bakstenen, dakpannen of hout. Dat vraagt om een stukje lef, doorzettingsvermogen en innovatie van alle betrokken partijen. Doordat het Circulair-Kozijn® demontabel is kan de buitenzijde eenvoudig vervangen worden door een andere afwerking, zonder mechanische schade. Op deze manier blijft de rest van het kozijn intact, en kan het dus steeds weer opnieuw (her)gebruikt worden. Daarbij is het buitendeel ook nog eens gemaakt van Accoya®-hout, dat dankzij een speciaal modificatieproces qua duurzaamheid niet onderdoet voor het beste tropische hardhout.

De binnenzijde van het Circulair-Kozijn® bij dit project bestaat uit Lariks en wordt niet blootgesteld aan weersinvloeden. Daardoor heeft het hout geen bewerking nodig en is het vrij van onderhoud. Door de combinatie tussen circulaire kozijnen en hergebruikte stenen & dakpannen krijgen de woningen aan de Heuvelstraat een volledig duurzame schil.

 

 

 

WEBO logo
Beeld: Wienerberger B.V.

Hergebruik van water, hout en meer

Het project gaat verder dan alleen het herontwikkelen van de woningen zelf. Er is namelijk ook gekeken hoe energie duurzaam opgewekt en opgeslagen kan en worden en er is een klimaatadaptief waterbeheersysteem gerealiseerd. Bij twee woningen wordt het regenwater dan ook volledig gezuiverd tot drinkwater en bij een aantal woningen wordt het douchewater zover gezuiverd dat het hergebruikt kan worden voor het doorspoelen van het toilet en als watervoorziening van de wasmachine. Bij vier blokken wordt het rioolwater ter plaatse gezuiverd en geïnfiltreerd. Tot slot is er in de Heuvelstraat extra aandacht voor het creëren van een groene omgeving.

In totaal realiseert Wonion 28 nieuwe woningen, waarvan, waarvan 8 kleine gezins- en 20 levensloopbestendige woningen met alle voorzieningen op de begane grond. Naast duurzaamheid was het toegankelijk maken van de woningen een belangrijk speerpunt. Alle woningen krijgen een huurprijs onder de huurtoeslaggrens, waardoor ze betaalbaar zijn voor een brede groep mensen.

Innovatieve Kozijnen

De kozijnen voldoen aan de huidige NOM-eis en zijn af-fabriek voorzien van beglazing. Daarbij heeft hout de unieke eigenschap dat het materiaal geen CO2 uitstoot, maar juist CO2 opslaat. Vanuit deze gedachte is het Circulair-Kozijn ontstaan. Naast het toepassen van duurzaam hout biedt WEBO ook de mogelijkheid om hergebruikt hout toe te passen in het Circulair-Kozijn®.

WEBO kan houten kozijnen met glas en aflak in een minimale doorlooptijd op de bouwlocatie afleveren en monteren. Het werken in BIM is bij ons de standaard, inmiddels sinds 2009. Ons doel is het bieden van oplossingen op basis van hout die waardevol zijn voor de leemomgeving. Dat doen we omdat wij geloven dat als je beter bouwt, je beter leeft.


JOB HUISMAN
ACCOUNTMANAGER
jhuisman@webo.nl
+31(0)611 97 69 01

WIL JE MEER WETEN OVER DIT PROJECT?

Benieuwd naar de details van dit project? We vertellen graag meer over de mogelijkheden van het
Circulair-Kozijn®. Neem contact met ons op; wij denken graag met je mee!Back to top