Let op! Niet ondersteunde browser

De browser die u momenteel gebruikt is verouderd en ondersteunt niet alle technieken die wij gebruiken voor onze website.
Voor een optimale weergave en bezoekerservaring, adviseren wij het gebruik van een browser zoals Google Chrome (Download Chrome).

Dit bericht sluiten

Prefab HSB-elementen met circulaire gevelbekleding

Circulair bouwen krijgt een steeds belangrijkere rol binnen de bouwsector. Thema’s zoals duurzaamheid, hergebruik, en het minimaliseren van afval verschuiven meer en meer naar de voorgrond. Vooral door de huidige BENG-norm en de NOM-norm in de toekomst zijn er flinke stappen gezet om het bouwproces te verduurzamen. Met onze HSB- en Steigerloos® elementen willen we een boost geven aan circulair bouwen en de verduurzaming van de bouwsector, mede door circulaire gevelbekleding aan te bieden.

Op de HSB- en Steigerloos® elementen passen we diverse duurzame en circulaire gevelbekleding toe: denk bijvoorbeeld aan hout, gevelbeplating en minerale steenstrips. Ook bieden we de mogelijkheid om verticale zonnepanelen op te nemen in gevel.


Houten gevelbekleding

Hout is een biobased en snel hergroeibare grondstof die het mogelijk maakt om CO2-neutraal en circulair te bouwen. Om deze reden is het materiaal bezig met een snelle opmars in de bouwsector. Ook bij WEBO passen we regelmatig hout toe op onze HSB- of Steigerloos® elementen. Het materiaal kan thermisch verduurzaamd worden voor een lange levensduur en behaalt bovendien goede prestaties ten aanzien van brandveiligheid. Houtsoorten die we veelal toepassen zijn douglas, lariks, bamboe en fraké.

Ook gerecycled hout passen we steeds vaker toe als gevelbekleding op de elementen. Zo zijn de Steigerloos® elementen van het project Houtrak in Amsterdam afgewerkt met Azobe hout, dat afkomstig is van oude damwanden. Door de hoge dichtheid valt deze houtsoort in duurzaamheidsklasse 1 en gaat het ten minste 80-90 jaar mee.

Verticale zonnepanelen

Circulaire gevelbekleding zoals hout kan goed gecombineerd worden met verticale zonnepalen. Door zonnepanelen in de gevel op te nemen, wordt er veel meer oppervlakte van een gebouw benut om duurzame zonne-energie op te wekken. Vooral bij hoogbouw biedt dit een enorme kans, omdat de standaard zonnepanelen op het dak per woning vaak te weinig rendement opleveren. Bovendien zijn zonnepanelen door de diverse designs tegenwoordig een verrijking voor de gevel van een gebouw.

Bij Steigerloos® Bouwen worden de zonnepanelen al in de fabriek in de gevels geplaatst, wat resulteert in een compleet element dat direct vanuit de kraan op de bouwplaats kan worden verankerd.

Student Experience International Amsterdam - Steigerloos® Bouwen van WEBO
LEUK OM TE WETEN
De gevelbranche streeft naar een toekomst waarin alle producenten gezamenlijk bijdragen aan circulaire gevels. Om de transitie mogelijk te maken, is de Circulaire Geveleconomie door vijf brancheorganisaties opgericht: de Vereniging Metalen Ramen en Gevelbranche (VMRG), Vereniging Kunststof Gevelelementenindustrie (VKG), Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie (NBvT), Bouwend Nederland Vakgroep Glas en Algemene Branchevereniging Hang- en Sluitwerk (VHS). WEBO is aangesloten bij de NBvT en wil als innovatieve bouwpartner een bijdrage leveren aan circulaire gevels.

Ondanks de toenemende circulaire manier van slopen zijn er nog wel wat obstakels. Zo zijn vraag en aanbod van tweedehands bouwmaterialen nog niet goed op elkaar afgestemd. Wat vrij komt bij de sloop, is namelijk niet altijd wat de bouwsector op dat moment kan gebruiken. Maar, het begin is er.


Minerale steenstrips

Minerale steenstrips

De complete gevelelementen van Steigerloos® Bouwen kunnen in de fabriek afgewerkt worden met minerale steenstrips. Steenstrips zijn vanuit circulair oogpunt een betere keuze dan keramiek. Keramische gevelstrips worden namelijk op 1000 graden gebakken, terwijl minerale steenstrips op slechts 60 graden gedroogd worden. Dit zorgt ervoor dat er minder energie nodig is, wat weer resulteert in een lagere ecologische voetafdruk. Doordat de steenstrips in de fabriek op de elementen worden aangebracht, zijn er minder handelingen nodig op de bouwplaats. Een traditionele gevel met gemetselde muren is hierdoor overbodig, waardoor er sneller en efficiënter wordt gebouwd. Daarnaast kan het gevelelement compleet naar wens worden opgebouwd.

Minerale steenstrips zijn bij WEBO in verschillende kleuren verkrijgbaar. We kunnen ook verspringingen in gevels, penanten en verschillende metselwerkverbanden realiseren.

Ontdek onze producten

Circulair bouwen: hoe pakken wij het aan?

Bij de principes van circulair bouwen komt veel kijken. De gehele keten moet namelijk zo circulair mogelijk ingericht worden, waarbij optimaal gebruik wordt gemaakt van bestaande materialen. Hieronder leggen we uit hoe wij het aanpakken:

Circulair bouwen met hout

Gecertificeerd hout

Circulariteit in het bouwproces

Circulaire materialen

Doordacht productieproces

Digitalisering

Zij gingen je voor

Bekijk alle projecten

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Maak een afspraak met Bernard Reuvers, download de brochure of vraag vrijblijvend een offerte aan; wij laten graag de mogelijkheden zien!

Brochure downloaden

Vraag online je offerte aan

Back to top