Let op! Niet ondersteunde browser

De browser die u momenteel gebruikt is verouderd en ondersteunt niet alle technieken die wij gebruiken voor onze website.
Voor een optimale weergave en bezoekerservaring, adviseren wij het gebruik van een browser zoals Google Chrome (Download Chrome).

Dit bericht sluiten

Prefab HSB-elementen met circulaire gevelbekleding

Circulaire gevelbekleding

Circulair bouwen krijgt een steeds belangrijkere rol binnen de bouwsector. Thema’s zoals duurzaamheid, hergebruik, en het minimaliseren van afval verschuiven meer en meer naar de voorgrond. Vooral door de huidige BENG-norm en de NOM-norm in de toekomst zijn er flinke stappen gezet om het bouwproces te verduurzamen. Met Steigerloos® Bouwen willen we een boost geven aan circulair bouwen en de verduurzaming van de bouwsector, mede door circulaire gevelbekleding aan te bieden. Daarnaast passen we andere circulaire materialen toe en voorzien we de houtskeletbouw elementen in de fabriek al van kozijnen, beglazing en circulaire gevelbekleding. Hierdoor kunnen de elementen direct vanuit de kraan gemonteerd worden, zonder dat hier nog een steiger aan te pas komt.

De Steigerloos® elementen (met een volledige- of gedeeltelijke circulaire gevel) bieden een uitkomst voor hoogbouw en binnenstedelijke projecten waar weinig ruimte is op de bouwplaats. Daarnaast zijn de elementen ook bij laagbouw, renovatie en transformatie toegepast om gebouwen te verduurzamen en esthetisch naar een hoger niveau te brengen.

Prefab gevelelement van Steigerloos® Bouwen

Eigenschappen van Circulaire Gevelbekleding

circulair-gevelbekleding

Eigenschappen van Circulaire Gevelbekleding

  • In de basis betekent Steigerloos® Bouwen maximaal comfort en minimale overlast. Steigerloos® elementen zijn prefab HSB-elementen die voorzien zijn van gevelbekleding, inclusief kozijnen en afwerking. Deze elementen worden met een hijskraan zorgvuldig gemonteerd. Hierdoor zijn er in tegenstelling tot traditionele bouw geen steigers nodig en is het mogelijk om tot 70 meter hoog binnenstedelijk te bouwen.
  • Er zijn veel mogelijkheden voor de afwerkingen van de Steigerloos® gevelelementen. Denk aan minerale steenstrips, plaatmateriaal of een afwerking met hout. De afwerking van de gevel kan dus ook duurzaam zijn.
  • Circulaire gevelbekleding is gemaakt van gerecyclede materialen of materialen die zelf ook weer gemakkelijk recyclebaar zijn. Daarnaast kan het ontwerp ervoor zorgen dat de gevelbekleding eenvoudig kan worden verwijderd en hergebruikt.

Circulaire gevel met minerale steenstrips

De complete gevelelementen van Steigerloos® Bouwen kunnen afgewerkt worden met minerale steenstrips. Steenstrips zijn vanuit circulair oogpunt een betere keuze ten opzichte van keramiek. Keramische gevelstrips worden namelijk op 1000 graden gebakken, terwijl minerale steenstrips op slechts 60 graden gedroogd worden. Dit zorgt ervoor dat er minder energie nodig is, wat weer resulteert in een lagere ecologische voetafdruk. Ook kunnen steenstrips rechtstreeks vanuit de fabriek worden toegepast, waardoor er minder handelingen op de bouwplaats nodig zijn. Een traditionele gevel met gemetselde muren is hierdoor overbodig, waardoor er sneller en efficiënter gebouwd kan worden. Daarnaast kan het gevelelement compleet naar wens worden opgebouwd.

Minerale steenstrips zijn bij WEBO in verschillende kleuren verkrijgbaar. We kunnen ook verspringingen in gevels en verschillende metselwerkverbanden realiseren.

Voorbeelden van Circulaire Bouwmethoden

Prefab-gevelelement

Circulair bouwen met hout

Circulaire gevelbekleding: hout en zonnepanelen

Als je de meest circulaire gevel wilt, kies je voor een afwerking met hout. Het gebruik van hout als circulaire gevelbekleding heeft namelijk een positieve impact op het milieu. Dit komt omdat hout hernieuwbaar is. Een verantwoorde herkomst van het hout zorgt er voor dat bossen duurzaam beheerd worden. Dat is te zien aan onze PEFC-, FSC® en STIP®–certificaten.

Steigerloos® elementen kunnen met verschillende duurzame houtsoorten afgewerkt worden, zoals douglas, lariks, bamboe en fraké. Deze houtsoorten zorgen niet alleen voor een warme uitstraling, maar ze hebben ook een lange levensduur. De circulaire gevel is namelijk milieuvriendelijk verduurzaamd door het hout aan de buitenzijde te impregneren.

Prefab gevelelement met zonnepanelen

De Steigerloos® elementen kunnen zelfs voorzien worden van verticale zonnepanelen. Door zonnepanelen in de gevel op te nemen, is er veel meer oppervlakte van een gebouw benut om duurzame zonne-energie op te wekken. Zo zijn de Steigerloos® elementen van Student Experience International in Amsterdam ook afgewerkt met zonnepanelen.

Circulaire gevel met gevelbeplating

Op de prefab gevelelementen van Steigerloos® Bouwen kan een grote verscheidenheid aan gevelbeplating gemonteerd worden. Denk bijvoorbeeld aan vezelcement gevelbeplating. De gipsvezel (cementgebonden) gevelbekleding bestaat uit karton dat volledig recyclebaar is.

Voordelen circulair bouwen

Voorbeelden van Circulaire bouwmethoden

LEUK OM TE WETEN
De gevelbranche streeft naar een toekomst waarin alle producenten gezamenlijk bijdragen aan circulaire gevels. Om de transitie mogelijk te maken, is de Circulaire Geveleconomie door vijf brancheorganisaties opgericht: de Vereniging Metalen Ramen en Gevelbranche (VMRG), Vereniging Kunststof Gevelelementenindustrie (VKG), Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie (NBvT), Bouwend Nederland Vakgroep Glas en Algemene Branchevereniging Hang- en Sluitwerk (VHS). WEBO is aangesloten bij de NBvT en wil als innovatieve bouwpartner een bijdrage leveren aan circulaire gevels.

Ondanks de toenemende circulaire manier van slopen zijn er nog wel wat obstakels. Zo zijn vraag en aanbod van tweedehands bouwmaterialen nog niet goed op elkaar afgestemd. Wat vrij komt bij de sloop, is namelijk niet altijd wat de bouwsector op dat moment kan gebruiken. Maar, het begin is er.

Circulaire gevel: hoe pakken wij het aan?

Naast de mogelijkheid om de Steigerloos® elementen te voorzien van circulaire gevelbekleding, passen we ook andere circulaire materialen toe in onze elementen. We maken optimaal gebruik van bestaande materialen en grondstoffen om onze producten echt circulair te maken.

Voordelen van hout

Bij WEBO zien we al heel lang de voordelen van bouwen met hout. Het is een biobased materiaal dat het mogelijk maakt om CO2-neutraal of zelfs -positief te bouwen. Dit in tegenstelling tot andere materialen, zoals beton, pvc, staal en aluminium. Daarnaast is hout een hergroeibare grondstof. Dit maakt het hout duurzaam en ook circulair.

Gecertificeerd hout

Het gebruik van nieuwe grondstoffen moet op een duurzame wijze plaatsvinden. Daarom zijn de producten van WEBO standaard gecertificeerd met de volgende keurmerken:

  • KOMO: Private kwaliteitsborging KOMO certificaten en attesten, inclusief de Bouwbesluit-aansluitdocumenten op het gehele systeem
  • ISO 9001:2015
  • Het toegepaste hout beschikt altijd over PEFC en/of FSC®-certificaten (STIP®)

Terugdringen van CO2

Ook de CO2-uitstoot tijdens het bouwproces speelt een belangrijke rol in verantwoord en circulair bouwen. De Steigerloos® elementen zijn vanuit de fabriek voorzien van gevelbekleding, kozijnen en beglazing, zodat we het aantal transportbewegingen tot een minimum beperken.

Circulaire materialen

In samenwerking met andere leveranciers zorgen we dat we de meest duurzame materialen toepassen in de gevelelementen. Zo maken we gebruik van gipsvezel, dat volledig recyclebaar is met een constante kwaliteit. Bij de productie van gipskartonplaten en gipsvezelplaten gebruiken we uitsluitend karton gebruikt dat voor 100% uit gerecycled materiaal bestaat.

Als isolatie passen we minerale wol toe, dat tot 75% uit gerecycled afvalglas bestaat. De rest van de grondstoffen zijn voornamelijk zand en kalk, natuurlijke en quasi onuitputtelijke grondstoffen. Het toegepaste glaswol is herbruikbaar en volledig recyclebaar. Minerale glaswol is aan het einde van de levensduur volledig recyclebaar.

Door naar de levenscyclus te kijken van alle toegepaste materialen, ontstaat een duurzaam en circulair product.

Voorbeelden van circulaire bouwmethoden

Samenvatting

Publieksprijs voor Circulair-Element® van WEBO

WEBO won in 2023 de publieksprijs van de Overijsselse Circulaire Innovatie Top 20 met het Circulair-Element®. Met de Circulaire Innovatie Top 20 wilden initiatiefnemers laten zien wat oost Nederland allemaal te bieden heeft op het gebied van circulaire innovaties. En deze innovaties een stap verder helpen.

Met het Circulair-Element® gaat WEBO nog een stap verder: door technieken uit de natuur en gerecycled hout toe te passen. Zo ademt de circulaire gevel als de huid van een sprinkhaan, waardoor de woning in de zomer koel blijft en in de winter juist warm. Het hout voor de gevelbekleding is afkomstig van oude dakspanten, dat thermisch is verduurzaamd voor een lange levensduur. De materialen waarmee het Circulair-Element® is opgebouwd zijn losmaakbaar verbonden, ook wel bekend als ‘Design for Dissasembly (DfD)’.

De gevel is dankzij het systeem gemakkelijk demonteerbaar aan het einde van de gebruiksfase (tot wel 50 jaar). Het Circulair-Element® is zonder schroeven en spijkers aan het gebouw verankerd, waardoor de verbinding niet langer ‘nagelvast’, maar demontabel is.

STEIGERLOOS® BOUWEN

Naast hoogbouw worden de Steigerloos® gevelelementen ook bij laagbouwprojecten toegepast. Benieuwd naar de voordelen voor jouw project.

Bespreek je wensen met Bernard Reuvers; hij denkt graag met je mee.

Brochure aanvragen

Vraag online je offerte aan

Download de STABU bestekteksten

Back to top