Let op! Niet ondersteunde browser
De browser die u momenteel gebruikt is verouderd en ondersteunt niet alle technieken die wij gebruiken voor onze website.
Voor een optimale weergave en bezoekerservaring, adviseren wij het gebruik van een browser zoals Google Chrome (Download Chrome).
Prefab HSB-elementen met circulaire gevelbekleding
Circulair bouwen krijgt een steeds belangrijkere rol binnen de bouwsector. Thema’s zoals duurzaamheid, hergebruik, en het minimaliseren van afval verschuiven meer en meer naar de voorgrond. Vooral door de huidige BENG-norm en de NOM-norm in de toekomst zijn er flinke stappen gezet om het bouwproces te verduurzamen. Met onze HSB- en Steigerloos® elementen willen we een boost geven aan circulair bouwen en de verduurzaming van de bouwsector, mede door circulaire gevelbekleding aan te bieden.
Op de HSB- en Steigerloos® elementen passen we diverse duurzame en circulaire gevelbekleding toe: denk bijvoorbeeld aan hout, gevelbeplating en minerale steenstrips. Ook bieden we de mogelijkheid om verticale zonnepanelen op te nemen in gevel.
Houten gevelbekleding
De bouwsector neemt naar schatting 50% van het grondstoffengebruik, 40% van het energieverbruik en 20% van het totale waterverbruik in beslag. Ook het afval in Nederland bestaat voor ongeveer 40% uit bouw- en sloopafval. Tot slot is de sector verantwoordelijk voor circa 35% van de CO2-uitstoot. Om het bouwproces te verduurzamen, zien we dat hout als bouwmateriaal bezig is met een snelle opmars. Innovaties op het gebied van houtskeletbouw zijn bij steeds meer projecten een interessante optie, ook bij hoogbouw en binnenstedelijk bouwen.
Hout is namelijk een biobased en snel hergroeibare grondstof die het mogelijk maakt om CO2-neutraal en circulair te bouwen. Om deze reden is het materiaal bezig met een snelle opmars in de bouwsector. Ook bij WEBO passen we regelmatig hout toe op onze HSB- of Steigerloos® elementen. Het materiaal kan thermisch verduurzaamd worden voor een lange levensduur en behaalt bovendien goede prestaties ten aanzien van brandveiligheid. Houtsoorten die we veelal toepassen zijn douglas, lariks, bamboe en fraké.
Houtrak: azobé van oude damwanden
Ook gerecycled hout passen we steeds vaker toe als gevelbekleding op de elementen. Zo zijn de Steigerloos® elementen van het project Houtrak in Amsterdam afgewerkt met Azobe hout, dat afkomstig is van oude damwanden. Door de hoge dichtheid valt deze houtsoort in duurzaamheidsklasse 1 en gaat het ten minste 80-90 jaar mee.
Het Azobéhout dat we voor de gevelbekleding van de prefab elementen gebruiken is afkomstig uit het Markkanaal, tussen Oosterhout en Breda. Hier heeft Rijkswaterstaat de oude damwanden vervangen door een stalen damwandconstructie (video). De oude planken worden eerst schoongemaakt, gedroogd en op maat gezaagd in onze fabriek.
Azobé gevelbekleding van oude damwanden
Onze HSB- en Steigerloos®-elementen bestaan in de basis uit hout, dat van nature duurzame en circulaire eigenschappen heeft. Hout is namelijk een snel hergroeibare grondstof en kan goed hergebruikt worden. Zo zijn onze elementen modulair en kunnen ze na de gebruiksfase gedemonteerd en hergebruikt worden (upcyclen).
Bouwen binnen BENG-eisen is mogelijk met het BENG-Element®, dat een RC-waarde heeft van 4,5 tot 5,0. Heb je de ambitie om energieneutraal te bouwen en wil je ook voldoen aan de NOM-eis? Daarvoor hebben wij het NOM-Element® met een RC-waarde tot wel 8,0!
Ondanks de toenemende circulaire manier van slopen zijn er nog wel wat obstakels. Zo zijn vraag en aanbod van tweedehands bouwmaterialen nog niet goed op elkaar afgestemd. Wat vrij komt bij de sloop, is namelijk niet altijd wat de bouwsector op dat moment kan gebruiken. Maar, het begin is er.
Ontdek onze producten
Circulair bouwen: hoe pakken wij het aan?
Bij de principes van circulair bouwen komt veel kijken. De gehele keten moet namelijk zo circulair mogelijk ingericht worden, waarbij optimaal gebruik wordt gemaakt van bestaande materialen. Hieronder leggen we uit hoe wij het aanpakken:
Circulair bouwen met hout
Bij WEBO zien we al heel lang de voordelen van bouwen met hout. Het materiaal maakt het namelijk mogelijk om CO2-neutraal of zelfs -positief te bouwen. Dit in tegenstelling tot andere materialen, zoals beton, pvc, staal en aluminium. Hout is bovendien een biobased en hergroeibare grondstof, wat het materiaal duurzaam en circulair maakt.
Gecertificeerd hout
Het gebruik van nieuwe grondstoffen moet op een duurzame wijze plaatsvinden. Daarom worden de producten van WEBO standaard geleverd met de volgende certificeringen en keurmerken:
- KOMO: Private kwaliteitsborging KOMO certificaten en attesten, inclusief de Bouwbesluit-aansluitdocumenten op het gehele systeem
- ISO 9001:2015
- Brandklasse B certificaat
- Het toegepaste hout beschikt altijd over PEFC- en/of FSC® en STIP®-certificaten
Uiteraard maken we ook gebruik van gerecycled hout, om de hoeveelheid afval te beperken en grondstoffen te behouden. Zo won WEBO met het Circulair-Kozijn® – dat bestaat uit hout van oude flatgebouwen – de publieksprijs van de Overijsselse Circulaire Innovatie Top 20.
Circulariteit in het bouwproces
Circulair bouwen betekent niet alleen inzetten op duurzame en herbruikbare materialen. Ook de CO2-uitstoot tijdens het bouwproces speelt een belangrijke rol in verantwoord en circulair bouwen. Zo worden onze Steigerloos® gevelelementen in de fabriek al voorzien van gevelbekleding, kozijnen en beglazing, zodat we het aantal transportbewegingen tot een minimum beperken. Doordat de elementen licht in gewicht zijn kunnen ze met elektrisch materieel gemonteerd worden.
Maar we gaan nog verder dan dat. Zo passen we bij het HoutAlu-Kozijn® inlands hout toe, om CO2-uitstoot in de gehele keten te reduceren: van het boom in het bos tot het complete gevelelement dat op de bouwplaats wordt gemonteerd.
Circulaire materialen
We passen naast hout ook andere duurzame en circulaire materialen toe. Zo maken we gebruik van gipsvezel, dat volledig recyclebaar is met een constante kwaliteit. Bij de productie van gipskartonplaten en gipsvezelplaten wordt uitsluitend karton gebruikt dat voor 100% uit gerecycled materiaal bestaat.
Daarnaast passen we minerale wol toe, dat tot 75% uit gerecycled afvalglas bestaat. De rest van de grondstoffen zijn voornamelijk zand en kalk, natuurlijke en quasi onuitputtelijke grondstoffen. Het toegepaste glaswol is herbruikbaar en volledig recyclebaar.
Ook de minerale steenstrips zijn aanzienlijk minder belastend voor het milieu. Ter vergelijking: keramische gevelstrips worden op 1000 graden gebakken, terwijl minerale steenstrips op slechts 60 graden gedroogd kunnen worden. Tot slot nemen minerale steenstrips veel minder ruimte in beslag tijdens het transport:
Keramische steenstrips: 1 vrachtwagen = 380 m2 gevelbekleding
Minerale steenstrips: 1 vrachtwagen = 6.000 m2 gevelbekleding
Naast minerale steenstrips zijn er ook andere duurzame afwerkingen mogelijk, zoals hout, gevelbeplating en zonnepanelen.
Doordacht productieproces
Onze productietechnieken zijn doordacht. WEBO kijkt bijvoorbeeld naar de losmaakbaarheid van haar producten. Zo kan het hout dat toegepast wordt in een houtskeletbouwelement aan het einde van de productlevenscyclus goed gedemonteerd en hergebruikt worden. Vooral het terugwinnen van materialen bij een sloop gebeurt op dit moment nog te weinig. Door rekening te houden met alle aspecten in het bouwproces, geven we echt handen en voeten aan circulair bouwen.
Digitalisering
WEBO werkt inmiddels meer dan 10 met BIM en heeft op het gebied van digitalisering grote stappen gemaakt. Zo kunnen we vanuit een definitief 3D model de exacte inkooporders en houtlijsten uitdraaien. Dit betekent dat we precies de benodigde materialen kunnen inkopen en faalkosten tijdens de bouw voorkomen.
Prefab wanden voor ieder project
Maak een afspraak met Bernard Reuvers, download de brochure of vraag vrijblijvend een offerte aan; wij laten graag de mogelijkheden zien!