Let op! Niet ondersteunde browser

De browser die u momenteel gebruikt is verouderd en ondersteunt niet alle technieken die wij gebruiken voor onze website.
Voor een optimale weergave en bezoekerservaring, adviseren wij het gebruik van een browser zoals Google Chrome (Download Chrome).

Dit bericht sluiten

Duurzame kozijnen van WEBO

Duurzame kozijnen van WEBO

Bij WEBO bouwen we al jarenlang houten kozijnen en verstaan we de kunst van ons vak. naar onze mening is hout een duurzame keuze. We verwerken hout tot duurzame producten van hoge kwaliteit. Maar wat maakt onze houten kozijnen precies zo duurzaam? We vroegen het aan Jan Nijmeijer, onze manager Kwaliteit & Innovatie.

Wat is een “duurzaam kozijn”?

Wat is een “duurzaam kozijn”?

Een duurzaam kozijn onderscheidt zich op meerdere vlakken. Allereerst is het gemaakt van hout dat afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Daarnaast heeft hout uitstekende isolerende eigenschappen, wat bijdraagt aan energie-efficiëntie. Door de lange levensduur en het milieuvriendelijke productieproces kan een houten kozijn dat in de gevel wordt toegepast, terecht duurzaam genoemd worden.


HOUT100% zekerheid
STIP® certificaat voor duurzaam hout

Waarom is een houten kozijn duurzaam?

Het is een feit dat hout van nature CO2 opslaat, in tegenstelling tot de meeste andere materialen die uitstoot genereren, wat in de kern schadelijk is voor het milieu. Bovendien is hout een hernieuwbare grondstof die gedurende zijn levenscyclus kan worden aangeplant en goed kan worden gerecycled. Als om welke reden dan ook kozijnen of houten deuren moeten worden vervangen, kan het hout van die oude kozijnen of deuren opnieuw worden gebruikt in de keten, bijvoorbeeld als binnen kozijn. Vanuit de kern is hout de grondstof die gedurende de gehele levenscyclus hergebruikt kan worden.

Hoe lang kan een kozijn worden gebruikt? Bijna oneindig, omdat een houten kozijn een uitzonderlijk lange levensduur heeft. Dit hangt eigenlijk af van de gebruiker en het onderhoud dat wordt toegepast. Duurzame houten kozijnen kunnen met gemak 70 jaar meegaan, wat hun lange levensduur nog eens onderstreept.

Brochure aanvragen
LEUK OM TE WETEN
Wist je dat het oudste kozijn dat nog in gebruik is in Nederland sinds 1473 zijn functie vervult? Het raamkozijn zit in het Dinghuis in Maastricht. Het ultieme bewijs dat hout een duurzaam bouwmateriaal is.

Duurzame kozijnen van WEBO kunnen onder normale omstandigheden moeiteloos 70 jaar meegaan.

Welke houtsoort leent zich uitermate goed om verwerkt te worden tot een duurzaam kozijn?

Welke houtsoort leent zich uitermate goed om verwerkt te worden tot een duurzaam kozijn?

Eigenschappen houten kozijn


HSB-elementen van WEBO68 mm / 90 deuren en ramen
De dikte van het kozijn, in combinatie met het HR++ glas of triple glas, zorgt ervoor dat je voldoet aan de BENG / NOM-eis.

U-waarde 1.0 / 0.8
Het BENG-Kozijn® is zeer isolerend en behoudt zo de energie en warmte in het gebouw. Het NOM-Kozijn® behaalt zelfs een U-waarde van 0.8, waardoor je bijdraagt aan een volledig energieneutraal gebouw.

Houten kozijnen met HR++ glas / triple glas
HR++ glas draagt bij aan warmte- en energiebehoud en houten kozijnen met HR +++ zorgen voor optimaal warmtebehoud, zonder energieverlies. Het dubbel glas in een BENG-Kozijn® kan in de toekomst vervangen worden door triple glas.

Duurzaamheidscertificeringen

Duurzaamheidscertificeringen

In de bouwsector zijn diverse certificeringen van belang om te voldoen aan strenge eisen voor het waarborgen van de duurzaamheid en kwaliteit van bouwmaterialen.

  • FSC®-certificering: Het Forest Stewardship Council (FSC®) certificeert hout afkomstig uit bossen die op verantwoorde wijze worden beheerd volgens strenge milieunormen. FSC® garandeert traceerbaarheid van het hout van het bos tot aan het eindproduct, en respecteert de rechten van lokale gemeenschappen en werknemers.
  • PEFC-certificering: Het Programme for the Endorsement of Forest Certification (PEFC) verzekert duurzaam bosbeheer, voornamelijk gericht op kleinschalige, lokaal beheerde bossen. Het PEFC-certificaat waarborgt dat hout afkomstig is uit bossen die worden beheerd volgens ecologische, sociale en economische duurzaamheidsprincipes.
  • KOMO-certificering: Dit Nederlandse kwaliteitskeurmerk waarborgt dat bouwproducten voldoen aan strenge technische specificaties en kwaliteitseisen. Hoewel het geen specifieke duurzaamheidscertificering is, draagt KOMO bij aan duurzaamheid door middel van strikte kwaliteitscontroles en vereisten voor milieuvriendelijke productiemethoden.


Houten kozijnen vs. kunststof kozijn vs. aluminium kozijnen

In de wereld van kozijnen is het niet altijd duidelijk welk materiaal nu echt het beste presteert op het gebied van isolatie, duurzaamheid en prijs. Als producent van houten kozijnen en hout-aluminium kozijnen kennen we deze uitdagingen maar al te goed. Naast hout zijn er natuurlijk ook nog andere materialen waaruit kozijnen gemaakt kunnen worden, zoals kunststof of aluminium. Met het oog op duurzaamheid bestaan er aanzienlijke verschillen tussen hout, aluminium, en kunststof. vooral op het gebied van de milieu-impact.

Een houten kozijn biedt een klassieke uitstraling en een lange levensduur bij goed onderhoud, maar vereist wel regelmatig onderhoud en heeft een hogere aanschafprijs. Kunststof kozijnen bieden een onderhoudsarme optie, zijn goedkoper en gemakkelijk te reinigen, maar hebben over het algemeen een kortere levensduur en een negatieve impact op het milieu. Een aluminium kozijn is vormvast, vereist weinig onderhoud en is recyclebaar, maar heeft een hogere aanschafprijs en een iets kortere levensduur dan hout.

Hout en aluminium combineren
Bij WEBO hebben we niet alleen houten kozijnen, maar ook een unieke combinatie ontwikkeld: het Hout-alu kozijn. Hout biedt voordelen zoals een lange levensduur en een hoge isolatiewaarde. Aan de andere kant is aluminium wat geen onderhoud nodig heeft en zorgt het voor een strakke uitstraling aan de gevel van een gebouw. Daarom hebben we bij WEBO beide materialen gecombineerd in het HoutAlu-Kozijn®, waardoor je kunt profiteren van het beste van beide werelden. De binnenzijde vereist geen schilderwerk, wat het kozijn onderhoudsarm maakt. Bovendien kan een U-waarde tot 0.64 worden bereikt, wat ideaal is voor hoogbouw en diverse ontwerptoepassingen!

Specialist in kozijnen

WEBO ontwerpt en produceert houten kozijnen voor de woning- en utiliteitsbouw in binnen- en buitenland. Door het gebruik van hout, dragen we bij aan een betere leefomgeving. We kunnen houten kozijnen met glas en aflak binnen een minimale doorlooptijd op de bouwlocatie afleveren en monteren. Werken met BIM is al meer dan 10 jaar de standaard. We streven naar duurzaamheidsnormen en verbetering van de prestaties van gebouwen. Onze kozijnen voldoen aan de BENG / NOM-eisen.

Brochure downloaden

WEBO: innovatieve kozijn oplossingen

Door de eeuwen heen heeft hout zich bewezen als een duurzaam en betrouwbaar materiaal. Het brengt vele voordelen met zich mee. Kies voor een warme uitstraling en een lange levensduur!

Als uitvinders in de timmerindustrie en kozijn-leverancier, denken wij mee met jouw bouwproces. Van engineering, fabricage, levering tot montage, wij verzorgen alles. De keuzemogelijkheden voor onze kozijnen zijn enorm. Zo heb je de keuze uit verschillende houtsoorten en kunnen we de kozijnen afgelakt leveren in alle RAL-kleuren.

Jouw wens staat centraal

Op zoek naar nieuwe Accoya® raam- en deurkozijnen voor jouw project? Bij WEBO bieden we maatwerk en leveren we kozijnen in alle maten en iedere gewenste afwerking.

Op basis van jouw technische documentatie maken we graag een vrijblijvende offerte. Wil je meer informatie en advies? Maak een afspraak met Job Huisman; hij denkt graag met je mee.

Job Huisman

Job Huisman
Accountmanager
jhuisman@webo.nl
+31 (0)6 11 97 69 01
Brochure downloaden

Vraag online je offerte aan

Veelgestelde vragen

Wat is Accoya® hout?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is Accoya® eigenlijk geen houtsoort. Het is een bekend merk dat veel in de houtwereld wordt gebruikt. Het hout is afkomstig van de snelgroeiende pinus radiata, die behoort tot de dennenfamilie. Door de duurzame eigenschappen van Accoya® is het hout bijzonder geschikt voor buitenkozijnen.

Behoren onbehandelde Accoya® kozijnen tot de mogelijkheden?

Kozijnen van Accoya® kunnen in de fabriek voorzien worden van een transparante lak (D741), waardoor ze een onbehandelde look en feel krijgen. Je krijgt altijd kozijnen die naar wens zijn gemaakt en passen bij jouw project. Ook volledig onbehandeld Accoya® behoort eventueel tot de mogelijkheden.

Kan Accoya® houten kozijnen gecombineerd worden met aluminium?

WEBO biedt de mogelijkheid om het kozijn op te delen in twee delen, waarbij de binnenzijde uit Accoya® bestaat en de buitenzijde uit aluminium. Door het aluminium aan de buitenzijde is het HoutAlu-Kozijn® onderhoudsvrij en heeft het een opmerkelijk lage Total Cost of Ownership (TCA). Zowel vast glas kozijnen, draai-kiep ramen, openslaande deuren etc. kunnen uitgevoerd worden met aluminium.

Voor het HoutAlu-Kozijn® kozijn kunnen ook andere houtsoorten gekozen worden, zoals douglas, lariks, beuken, eiken en meranti.

Zijn er alternatieven voor Accoya®?

Naast Accoya® produceert WEBO ook Finti kozijnen. Finti is een naaldhoutsoort die net als Accoya® gemodificeerd is. Hierdoor vallen de kozijnen in duurzaamheidsklasse 2 en gaan ze net zo lang mee als de woning.

Geautomatiseerd productieproces

Het productieproces van onze timmerfabriek is volledig geautomatiseerd, waardoor de producten in een minimale doorlooptijd op de bouwplaats geleverd kunnen worden. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Anderen bekeken ook:

Back to top