Let op! Niet ondersteunde browser

De browser die u momenteel gebruikt is verouderd en ondersteunt niet alle technieken die wij gebruiken voor onze website.
Voor een optimale weergave en bezoekerservaring, adviseren wij het gebruik van een browser zoals Google Chrome (Download Chrome).

Dit bericht sluiten

Duurzaam kozijn

Drie vragen aan onze manager Kwaliteit & Innovatie omtrent duurzame kozijnen

We bouwen bij WEBO al jarenlang met houten kozijnen. De kunst van het vak dat verstaan we, dat mag duidelijk zijn. We weten al jarenlang hout goed te verwerken in duurzame producten. Waarom zijn onze kozijnen eigenlijk zo duurzaam? We vroegen het Jan Nijmeijer, onze manager Kwaliteit & Innovatie.

Wat is een “duurzaam kozijn”?

Duurzaam zit hem in meerdere facetten. Doordat het kozijn van hout is, wat uit duurzaam beheerde bossen komt en hout een goede isolerende werking heeft, mag het houten kozijn met toepassing in de gevel met zijn lange levensduur, duurzaam genoemd worden.

Als basis heeft een duurzaam houten kozijn de functie. De scheiding tussen het binnen- en buitenklimaat en openingen bieden voor doorgang van personen, lucht en licht. Een houten kozijn kan zeer hoge U-window waardes behalen van minder dan 0.8 W/(m².K). Een duurzaam kozijn kan met gemak 70 jaar meegaan. Wist je dat het oudste kozijn wat nog in gebruik is, momenteel al sinds 1473 zijn functie vervult in Maastricht?

Waarom is een houten kozijn duurzaam?

Het is een feit dat hout van nature CO2 opslaat, en niet zoals de meeste andere materialen uitstoot, wat in de basis schadelijk is voor het milieu. Tevens is hout een grondstof die in de levenscyclus  aan te planten is, en goed te recyclen. Indien er om welke reden kozijnen of volhout deuren vervangen moeten worden, kan het goede hout weer in de keten worden hergebruikt worden als bijvoorbeeld een binnen kozijn. Vanuit de basis is hout de grondstof die tot het einde in de LCA (levenscyclus) hergebruikt kan worden. Hoe lang kan een kozijn gebruikt worden? Bijna oneindig, want een houten kozijn heeft een zeer lange levensduur. Het is eigenlijk afhankelijk van de gebruiker en het en onderhoud wat wordt toegepast.

Welke houtsoort leent zich uitermate goed om verwerkt te worden tot een duurzaam kozijn?

Gemodificeerde houtsoorten lenen zich uitermate goed om verwerkt te worden tot een duurzaam kozijn. Inlands hout kan daardoor ook gebruikt worden.  Onderzoeken lopen en zijn veelbelovend om de boom van om de hoek kan worden toepassing na een modificatie proces. Accoya wordt momenteel veelvuldig als gemodificeerde houtsoort toegepast in de bouw maar ook Finti of Oryx zijn prima toepasbaar.

Modificatie is een proces waarbij het hout is behandeld en de celstructuur veranderd (verbeterd), waardoor minder duurzaam hout duurzamer wordt. De behandeling zorgt ervoor dat het hout langer meegaat. En snel groeiende houtsoorten de toenemende vraag voor de toekomst kan beantwoorden.

Mogelijk in de toekomst hoeft het hout na plaatsing niet eens meer afgelakt te worden. Momenteel is  onder KOMO  schilderen nog wel een eis.

Duurzaam hout is voorzien van een FSC® en PEFC™ certificatie, deze organisaties die in de gehele keten erop toezien dat hout eerlijk en duurzaam verkregen wordt. Indien er aan deze eisen wordt voldaan, krijgt het desbetreffende bedrijf een certificaat toegewezen. WEBO mag zich trotse eigenaar noemen van zowel een FSC® als PEFC™ certificaat en staat daarmee voor een eerlijke en duurzame gebruiker van de grondstof hout.

De toepassing van hout is het bouwmateriaal uit het verleden, het nu, en de toekomst.

 

Back to top