Let op! Niet ondersteunde browser

De browser die u momenteel gebruikt is verouderd en ondersteunt niet alle technieken die wij gebruiken voor onze website.
Voor een optimale weergave en bezoekerservaring, adviseren wij het gebruik van een browser zoals Google Chrome (Download Chrome).

Dit bericht sluiten

Duurzame kozijnen van WEBO

Drie vragen aan onze manager Kwaliteit & Innovatie over duurzame kozijnen

We bouwen bij WEBO al jarenlang met houten kozijnen. De kunst van het vak dat verstaan we, dat mag duidelijk zijn. We weten al jarenlang hout goed te verwerken in duurzame producten. Waarom zijn onze houten kozijnen eigenlijk zo duurzaam? We vroegen het Jan Nijmeijer, onze manager Kwaliteit & Innovatie.

Wat is een “duurzaam kozijn”?

Duurzaam zit hem in meerdere facetten. Doordat het kozijn van hout is, wat uit duurzaam beheerde bossen komt en hout een goede isolerende werking heeft, mag het houten kozijn met toepassing in de gevel met zijn lange levensduur, duurzaam genoemd worden.

Een houten kozijn kan zeer hoge U-window waardes behalen van minder dan 0.8 W/(m².K). Een duurzaam kozijn kan met gemak 70 jaar meegaan.

Wist je dat het oudste kozijn dat nog in gebruik is, momenteel al sinds 1473 zijn functie vervult in Maastricht?

Waarom is een houten kozijn duurzaam?

Het is een feit dat hout van nature CO2 opslaat, en niet zoals de meeste andere materialen uitstoot, wat in de basis schadelijk is voor het milieu. Tevens is hout een grondstof die in de levenscyclus  aan te planten is, en goed te recyclen. Indien er om welke reden kozijnen of volhout deuren vervangen moeten worden, kan het goede hout weer in de keten worden hergebruikt worden als bijvoorbeeld een binnenkozijn. Vanuit de basis is hout de grondstof die tot het einde in de LCA (levenscyclus) hergebruikt kan worden. Hoe lang kan een kozijn gebruikt worden? Bijna oneindig, want een houten kozijn heeft een zeer lange levensduur. Het is eigenlijk afhankelijk van de gebruiker en het en onderhoud dat wordt toegepast.

Welke houtsoort leent zich uitermate goed om verwerkt te worden tot een duurzaam kozijn?

Gemodificeerde houtsoorten lenen zich uitermate goed om verwerkt te worden tot een duurzaam kozijn. Inlands hout kan daardoor ook gebruikt worden.  Onderzoeken lopen en zijn veelbelovend om de boom van om de hoek kan worden toepassing na een modificatie proces. Accoya® wordt momenteel veelvuldig als gemodificeerde houtsoort toegepast in de bouw maar ook Finti of Oryx zijn prima toepasbaar.

Modificatie is een proces waarbij het hout is behandeld en de celstructuur verandert (verbetert), waardoor minder duurzaam hout duurzamer wordt. De behandeling zorgt ervoor dat het hout langer meegaat. En snel groeiende houtsoorten de toenemende vraag voor de toekomst kan beantwoorden.

Mogelijk in de toekomst hoeft het hout na plaatsing niet eens meer afgelakt te worden. Momenteel is  onder KOMO schilderen nog wel een eis.

Duurzaam hout is voorzien van een FSC® en PEFC certificatie, deze organisaties die in de gehele keten erop toezien dat hout eerlijk en duurzaam verkregen wordt. Indien er aan deze eisen wordt voldaan, krijgt het desbetreffende bedrijf een certificaat toegewezen. WEBO mag zich trotse eigenaar noemen van zowel een FSC® als PEFC™ certificaat en staat daarmee voor een eerlijke en duurzame gebruiker van de grondstof hout.

De toepassing van hout is het bouwmateriaal uit het verleden, het nu, en de toekomst.

Houten kozijnen vs. kunststof vs. aluminium

Benieuwd naar de verschillen tussen houten, aluminium en kunststof kozijnen? WEBO heeft alles voor je op een rijtje gezet.

Meer weten over onze duurzame kozijnen?

Van standaard maten tot maatwerk: bij WEBO kunnen we iedere ontwerpuitdaging realiseren.

Benieuwd wat we kunnen betekenen? Bespreek je wensen met Job Huisman; hij denkt graag met je mee.


Brochure aanvragen

Vraag online je offerte aan

Download de STABU bestekteksten

Back to top