Let op! Niet ondersteunde browser

De browser die u momenteel gebruikt is verouderd en ondersteunt niet alle technieken die wij gebruiken voor onze website.
Voor een optimale weergave en bezoekerservaring, adviseren wij het gebruik van een browser zoals Google Chrome (Download Chrome).

Dit bericht sluiten

Aluminium, houten of kunststof kozijnen?

Hout vs kunststof vs aluminium kozijn

WEBO is producent van houten kozijnen, hout-aluminium kozijnen en HSB-elementen voor de woning- en utiliteitsbouw. Voor projecten vanaf 1 woning tot grote projecten zijn wij een betrouwbare partner.

Er heerst in de markt veel onduidelijkheid als het om kozijnen gaat: welk materiaal presteert nu echt het beste op het gebied van isolatie, duurzaamheid en prijs? Om een bewuste keuze te kunnen maken, hebben wij alle voor- en nadelen van de verschillende materiaalsoorten op een rijtje gezet.

Voordelen houten kozijnen

Houten kozijnen

Een voordeel van houten kozijnen ten opzichte van aluminium en kunststof kozijnen is dat je de klassieke uitstraling in en rondom het gebouw behoudt. Daarnaast gaan hardhouten kozijnen tot wel 75 jaar mee bij het juiste onderhoud. Ter vergelijking: een kunststof kozijn gaat zo’n 25 tot 50 jaar mee. Houten kozijnen zijn ook gemakkelijk te herstellen en kunnen overgeschilderd worden in een andere kleur naar wens.

Een nadeel is dat houten kozijnen periodiek onderhoud nodig hebben en duurder zijn in aanschaf dan kunststof kozijnen. Echter, over de gehele levensduur ben je met hout juist voordeliger uit. Bovendien is het gebruik van hout volledig CO2-neutraal.

Meer weten over de mogelijkheden van onze kozijnen?

Brochure aanvragen


Kunststof kozijnen

Kunststof deuren en kozijnen worden vooral gekozen doordat ze geen of nauwelijks onderhoud nodig hebben. Ze kunnen gemakkelijk met een vochtige doek afgenomen worden, waardoor je er nauwelijks omkijken naar hebt. Ondanks dat houten kozijnen over de gehele levensduur voordeliger zijn, is een kunststof kozijn wel 15 procent goedkoper in aanschaf.

Een groot nadeel van kunststof is de impact op het milieu. De bouwsector staat namelijk voor een grote duurzaamheidsopgave. Hierin schieten kunststof kozijnen tekort, doordat er bij zowel de productie als recycling van PVC enorm veel CO2 vrijkomt. Een houten kozijn gaat ook nog eens – in tegenstelling tot wat veel mensen denken – 1,5 tot 3 keer langer mee. Er moeten dus meer kunststof kozijnen geproduceerd worden waarbij de productie ook nog eens een zware impact heeft op het milieu.

Meer weten over de mogelijkheden van onze kozijnen?

Meer informatie


LEUK OM TE WETEN
Wist je dat zachthouten kozijnen tegenwoordig ook een lange levensduur kunnen hebben? Zo wordt Accoya® met een hoge concentratie azijnzuur gemodificeerd, waardoor de kozijnen in duurzaamheidsklasse 1 vallen en een verwachte levensduur hebben van maar liefst 80 jaar. Ook werkt het hout minder bij temperatuurverschillen dan andere houtsoorten, waardoor een Accoya® kozijn slechts 1 keer in de 10 jaar geschilderd hoeft te worden.

Zachthouten kozijnen hebben ook zeer goede isolatiewaarden, doordat er kleine luchtkamertjes aanwezig zijn in het hout. Kies je voor een houten kozijn, dan kies je voor een duurzaam en CO2-neutraal product dat een positieve bijdrage levert aan het terugdringen van de opwarming van de aarde.

Voordelen aluminium kozijnen

Aluminium kozijnen

Aluminium kozijnen zijn vormvast en hebben nauwelijks onderhoud nodig. Daarnaast is aluminium goed te recyclen. Het materiaal is tevens licht, sterk en roest niet. Ondanks dat aluminium een minder goede isolatiewaarde heeft, kunnen de kozijnen in combinatie met isolatiemateriaal en dubbel glas wel goede isolatiewaarden behalen.

Een nadeel is dat aluminium kozijnen 20% duurder in aanschaf zijn dan houten kozijnen en een kortere levensduur hebben: namelijk tussen de 25 en 40 jaar. Een ander nadeel is dat aluminium kozijnen na een aantal jaren gesteld moeten worden, waardoor ze niet volledig vrij zijn van onderhoud. Net als bij kunststof geldt ook bij aluminium dat er veel CO2 vrijkomt bij de productie. En dat is nadelig in een sector waarin steeds strengere eisen gesteld worden.

Voor- en nadelen op een rij

Kies je voor aluminium, houten of kunststof kozijnen? Hieronder hebben we de voor- en nadelen nog eens opgesomd, zodat je een bewuste keuze kunt maken.

Houten kozijnen

Kunststof kozijnen

Aluminium kozijnen

Conclusie: hout of kunststof kozijnen?

De keuze tussen houten en kunststof kozijnen wordt vaak als lastig ervaren. Houten kozijnen lijken duurder in aanschaf dan kunststof kozijnen, maar alles tezamen zijn zij zeker goedkoper en duurzamer. Gemiddeld zijn kunststof kozijnen 15% goedkoper, daar kunnen wij niet omheen. Echter kan een hardhouten kozijn met gemak 75 jaar meegaan. Ter vergelijking: voor kunststof kozijnen geldt een levensduur van 25 tot 50 jaar meegaat. Met ons BENG- en NOM-Kozijn® behaal je bovendien een U-waarde tot wel 1.0 / 0.8.

Conclusie: hout of aluminium kozijn?

Aluminium kozijnen ogen modern en strak, maar ze hebben een beperkte kleurkeuze. Daarnaast is aluminium moeilijk herstelbaar bij beschadigingen. Houten kozijnen zijn daarentegen overschilderbaar in elke andere kleur naar wens. Deze kozijnen kunnen makkelijk gerepareerd worden. Een bijkomend voordeel is dat hout een betere isolatiewaarde heeft.

Hout en aluminium combineren

Hout heeft als voordeel dat het een lange levensduur heeft en zeer hoge isolatiewaarden behaalt. Aluminium daarentegen is onderhoudsarm en geeft een strakke uitstraling aan de gevel van een gebouw. Juist daarom heeft WEBO beide materialen gecombineerd in het HoutAlu-Kozijn®, waardoor je profiteert van het beste uit twee werelden. De binnenzijde hoef je niet te schilderen, waardoor het kozijn onderhoudsarm is. Bovendien is een U-waarde tot 0.64 mogelijk. Ideaal voor hoogbouw en iedere ontwerpuitdaging!

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Specialist in kozijnen

WEBO ontwerpt en produceert houten kozijnen voor de woningbouw en utiliteitsbouw in het binnen- en buitenland. Door het gebruik van verantwoord en gecertificeerd hout, dragen we bij aan een betere leefomgeving en ben je verzekerd van kwalitatief goede kozijnen. We kunnen nieuwe kozijnen met glas, aflak en hang- en sluitwerk in een minimale doorlooptijd op de bouwlocatie afleveren en monteren. Ook met innovaties zoals Circulair-Kozijn® – dat o.a. is gemaakt van oude kozijnen en deuren – lopen wij voorop in de markt.

Werken in BIM is bij ons de standaard, inmiddels al sinds 2009. We willen duurzaamheidsnormen halen en prestaties van gebouwen verbeteren. Zo dragen het BENG- en NOM-Kozijn® bij aan optimaal energiebehoud in het gebouw. Het BENG-Kozijn® kan bovendien in de toekomst geüpgraded worden door het het HR++ glas te vervangen door triple glas.

HOUT100% zekerheid
STIP® certificaat voor duurzaam hout

Jouw wens staat centraal

Voor ieder project zijn er verschillende aspecten die kritisch bekeken moeten worden om de juiste materiaalsoort te kiezen. Zo moet het onderhoud bij hoogbouw bijvoorbeeld tot een minimum beperkt worden, maar speelt tegelijkertijd ook de U-waarde van het kozijn een grote rol in de energieprestatie van het gebouw.

Benieuwd hoe onze houten deuren en kozijnen hierin een uitkomst kunnen bieden? Bespreek je wensen met Job Huisman; hij denkt graag met je mee.

Job Huisman

Job Huisman
Accountmanager
jhuisman@webo.nl
+31 (0)6 11 97 69 01
Brochure downloaden

Vraag online je offerte aan

Veelgestelde vragen

Waarom kiezen voor houten kozijnen?

Houten kozijnen kunnen steeds beter beschermd worden, waardoor minder onderhoud nodig is. Mede door processen zoals modificering en impregnatie zijn de kozijnen goed beschermd tegen vocht, extreme weersomstandigheden en UV-straling. Doordat houten kozijnen een verwachte levensduur hebben van 40 tot 75 jaar, is deze optie op de lange termijn het meest betaalbaar.

Wat zijn de voordelen van kunststof kozijnen?

Wanneer je voor kunststof kozijnen kiest, heb je weinig onderhoud. Echter gaat kunststof na verloop van tijd verweren. Hout daarentegen kun je periodiek schilderen, waardoor het materiaal beschermd blijft. Een voordeel van kunststof kozijnen is dat ze in aanschaf goedkoper zijn dan houten kozijnen.

Wat is de impact op het milieu van diverse materialen?

Wanneer we de milieu-impact in kaart willen brengen, moeten we naar het productieproces kijken van het hele kozijn. Uit diverse studies blijkt dat hout een lagere milieu-impact heeft dan kunststof kozijnen. Dit komt doordat bij de productie van kunststof een grote hoeveelheid aan CO2 vrijkomt. Het voordeel van hout is dat een boom gedurende zijn leven CO2 juist opslaat. Bovendien is hout oneindig wanneer we bossen op een duurzame wijze beheren.

Wat is de verwachte levensduur van diverse materialen?

De keuze tussen de materialen hout, kunststof en aluminium wordt vaak als lastig ervaren. Toch winnen houten kozijnen steeds meer aan populariteit in de bouwsector, omdat hout een bijdrage levert aan het terugdringen van CO2. Daarnaast heeft hout de langste levensduur. Ter vergelijking: hardhouten kozijnen gaan tot 40-75 jaar mee, daar waar kunststof kozijnen 25-50 jaar en aluminium kozijnen 25-40 jaar meegaan.

Back to top