Let op! Niet ondersteunde browser

De browser die u momenteel gebruikt is verouderd en ondersteunt niet alle technieken die wij gebruiken voor onze website.
Voor een optimale weergave en bezoekerservaring, adviseren wij het gebruik van een browser zoals Google Chrome (Download Chrome).

Dit bericht sluiten

Prefab HSB-elementen met circulaire gevelbekleding

Circulair bouwen krijgt een steeds belangrijkere rol binnen de bouwsector. Thema’s zoals duurzaamheid, hergebruik, en het minimaliseren van afval verschuiven meer en meer naar de voorgrond. Vooral door de huidige BENG-norm en de NOM-norm in de toekomst zijn er flinke stappen gezet om het bouwproces te verduurzamen. Met onze HSB- en Steigerloos® elementen willen we een boost geven aan circulair bouwen en de verduurzaming van de bouwsector, mede door circulaire gevelbekleding aan te bieden.

Op de HSB- en Steigerloos® elementen passen we diverse duurzame en circulaire gevelbekleding toe: denk bijvoorbeeld aan hout, gevelbeplating en minerale steenstrips. Ook bieden we de mogelijkheid om verticale zonnepanelen op te nemen in gevel.


Houten gevelbekleding

De bouwsector neemt naar schatting 50% van het grondstoffengebruik, 40% van het energieverbruik en 20% van het totale waterverbruik in beslag. Ook het afval in Nederland bestaat voor ongeveer 40% uit bouw- en sloopafval. Tot slot is de sector verantwoordelijk voor circa 35% van de CO2-uitstoot. Om het bouwproces te verduurzamen, zien we dat hout als bouwmateriaal bezig is met een snelle opmars. Innovaties op het gebied van houtskeletbouw zijn bij steeds meer projecten een interessante optie, ook bij hoogbouw en binnenstedelijk bouwen.

Hout is namelijk een biobased en snel hergroeibare grondstof die het mogelijk maakt om CO2-neutraal en circulair te bouwen. Om deze reden is het materiaal bezig met een snelle opmars in de bouwsector. Ook bij WEBO passen we regelmatig hout toe op onze HSB- of Steigerloos® elementen. Het materiaal kan thermisch verduurzaamd worden voor een lange levensduur en behaalt bovendien goede prestaties ten aanzien van brandveiligheid. Houtsoorten die we veelal toepassen zijn douglas, lariks, bamboe en fraké.

Houtrak: azobé van oude damwanden

Ook gerecycled hout passen we steeds vaker toe als gevelbekleding op de elementen. Zo zijn de Steigerloos® elementen van het project Houtrak in Amsterdam afgewerkt met Azobe hout, dat afkomstig is van oude damwanden. Door de hoge dichtheid valt deze houtsoort in duurzaamheidsklasse 1 en gaat het ten minste 80-90 jaar mee.

Het Azobéhout dat we voor de gevelbekleding van de prefab elementen gebruiken is afkomstig uit het Markkanaal, tussen Oosterhout en Breda. Hier heeft Rijkswaterstaat de oude damwanden vervangen door een stalen damwandconstructie (video). De oude planken worden eerst schoongemaakt, gedroogd en op maat gezaagd in onze fabriek. 



Azobé gevelbekleding van oude damwanden

Onze HSB- en Steigerloos®-elementen bestaan in de basis uit hout, dat van nature duurzame en circulaire eigenschappen heeft. Hout is namelijk een snel hergroeibare grondstof en kan goed hergebruikt worden. Zo zijn onze elementen modulair en kunnen ze na de gebruiksfase gedemonteerd en hergebruikt worden (upcyclen).

Bouwen binnen BENG-eisen is mogelijk met het BENG-Element®, dat een RC-waarde heeft van 4,5 tot 5,0. Heb je de ambitie om energieneutraal te bouwen en wil je ook voldoen aan de NOM-eis? Daarvoor hebben wij het NOM-Element® met een RC-waarde tot wel 8,0!

LEUK OM TE WETEN
De gevelbranche streeft naar een toekomst waarin alle producenten gezamenlijk bijdragen aan circulaire gevels. Om de transitie mogelijk te maken, is de Circulaire Geveleconomie door vijf brancheorganisaties opgericht: de Vereniging Metalen Ramen en Gevelbranche (VMRG), Vereniging Kunststof Gevelelementenindustrie (VKG), Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie (NBvT), Bouwend Nederland Vakgroep Glas en Algemene Branchevereniging Hang- en Sluitwerk (VHS). WEBO is aangesloten bij de NBvT en wil als innovatieve bouwpartner een bijdrage leveren aan circulaire gevels.

Ondanks de toenemende circulaire manier van slopen zijn er nog wel wat obstakels. Zo zijn vraag en aanbod van tweedehands bouwmaterialen nog niet goed op elkaar afgestemd. Wat vrij komt bij de sloop, is namelijk niet altijd wat de bouwsector op dat moment kan gebruiken. Maar, het begin is er.


Ontdek onze producten

Circulair bouwen: hoe pakken wij het aan?

Bij de principes van circulair bouwen komt veel kijken. De gehele keten moet namelijk zo circulair mogelijk ingericht worden, waarbij optimaal gebruik wordt gemaakt van bestaande materialen. Hieronder leggen we uit hoe wij het aanpakken:

Circulair bouwen met hout

Gecertificeerd hout

Circulariteit in het bouwproces

Circulaire materialen

Doordacht productieproces

Digitalisering

Prefab wanden voor ieder project

Maak een afspraak met Bernard Reuvers, download de brochure of vraag vrijblijvend een offerte aan; wij laten graag de mogelijkheden zien!

Bernard Reuvers

Bernard Reuvers
Technical Sales Engineer
breuvers@webo.nl
+31(0)610 84 00 63
Vraag online je offerte aan

Brochure aanvragen

Download de STABU bestekteksten

Zij gingen je voor

Bekijk alle projecten

Back to top