Let op! Niet ondersteunde browser

De browser die u momenteel gebruikt is verouderd en ondersteunt niet alle technieken die wij gebruiken voor onze website.
Voor een optimale weergave en bezoekerservaring, adviseren wij het gebruik van een browser zoals Google Chrome (Download Chrome).

Dit bericht sluiten

Houtsoorten

Houtsoort duurzaamheidsklasse

Duurzaamheidsklasse hout is het meetinstrument om te kiezen voor een bepaalde houtsoort. Het is van belang om te weten dat hout is onderverdeeld in 5 duurzaamheidsklassen. Waarbij klasse 1 zeer duurzaam is en klasse 5 niet duurzame houtsoorten bevat. Deze rangschikking geeft weer hoe hout weerstand biedt tegen schimmelaantastingen. Het kernhout uit klasse 1 is van nature beter bestand tegen weersinvloeden van buitenaf dan klasse 5.

Populaire houtsoorten voor kozijnen

Zowel hardhout als zachthout kunnen verwerkt worden tot houten kozijnen. Hard of zachthout zegt dan ook niks over de hardheid van het hout. Wel over de afkomst en structuur van het hout. Hout van naaldbomen wordt zachthout genoemd en van loofbomen hardhout.

Toepassing van hard- en zachthout voor kozijnen:

  • Zachthout soorten,afkomstig van naaldbomen (‘naaldhout’) en bevat de bekende houtsoorten als Grenen, Lariks, Vuren en Robinia. Naaldbomen groeien van nature over het algemeen langzamer, waardoor de houtsoort een dichte structuur krijgt.
  • Hardhout soorten, afkomstig van loofbomen (‘loofhout’) bekenden zijn Eiken, Mahonie en Meranti. Prima houtsoorten om toe te passen als kozijn, doordat ze een jarenlange levensduur hebben. Neem daarbij ook in overweging of u het kozijn binnen- of buitenshuis gebruikt.  
Klasse Mate van duurzaamheid Houtsoort
1 Zeer duurzaam Afzelia, robinia, iroko
2 Duurzaam Mahonie, Europees eiken, Taxus
3 Matig duurzaam Douglas
4 Weinig duurzaam Amerikaans Eiken, dennen, vuren
5 Niet duurzaam Essen, beuken, esdoorn, Sugi

Er bestaan ook behandelingen om het hout te verduurzamen, bijvoorbeeld acetylering. Na deze behandeling ontstaat er bijvoorbeeld Accoya hout.

Wat is goed kozijnenhout?

De term kozijnenhout is breed verklaarbaar, doordat bijna alle houtsoorten gebruikt kunnen worden om verwerkt te worden tot kozijnen. Daarbij is het aan u de overweging welke factoren u in acht neemt om de beslissing te nemen voor welk kozijnenhout u kiest. Kozijnenhout zijn alle houtsoorten die verwerkt kunnen worden tot kozijn. WEBO is onder andere in staat om Iroko, lariks en Douglas te verwerken tot kozijnen. Hebt u er wel eens aan gedacht om kozijnen van bamboe te vervaardigen?

Back to top