Let op! Niet ondersteunde browser
De browser die u momenteel gebruikt is verouderd en ondersteunt niet alle technieken die wij gebruiken voor onze website.
Voor een optimale weergave en bezoekerservaring, adviseren wij het gebruik van een browser zoals Google Chrome (Download Chrome).
Brandklasse B gevel
HSB- en Steigerloos®-elementen
Brandklasse B gevel
HSB- en Steigerloos®-elementen
Het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) stelt specifieke eisen aan het brandgedrag van gevels. Voor gevels in Nederland geldt een basiseis van minimaal brandklasse D (op basis van NEN-EN 13501-1) voor nieuwbouw. Voor hogere gebouwen (hoger dan 5 meter boven het meetniveau) geldt dat de onderste 2,5 meter van de gevel minimaal aan brandklasse B moet voldoen. Gevels die boven de 13 meter liggen, moeten eveneens aan brandklasse B voldoen.
Onze HSB– en Steigerloos®-elementen kunnen aan alle brandveiligheidseisen voldoen. Zo worden de Steigerloos® HSB-elementen, afgewerkt met minerale gevelstenen, standaard geleverd met een B-S2-d0-classificatie. De gevelsluitende elementen zijn 30 of 60 minuten brandwerend.
Brandklasse gevel (Bbl)
Brandgedrag beschrijft hoe snel een bouwproduct kan ontbranden of in hoeverre het bijdraagt aan de verspreiding van brand. EN 13501-1 is de classificatienorm op basis van resultaten van tests op het brandgedrag. Voor een gevelconstructie wordt de Single Burning Item-test (SBI-test) gebruikt om te bepalen of een constructie voldoet aan de vereiste brandklasse. Op basis van de testresultaten wordt de classificatie vastgesteld. Naast de hoofdcategorieën voor brandreactie (A1 t/m F) worden aanvullende classificaties gegeven voor rookproductie (S1, S2, S3) en voor vallende brandende deeltjes of druppels (D0, D1, D2).
Er zijn ook andere constructiedelen waarvoor eisen aan het brandgedrag worden gesteld. Voor een extra beschermde vluchtroute geldt bijvoorbeeld brandklasse B of C, zodat personen op tijd een gebouw kunnen verlaten in geval van brand.
Naast brandklasse is er een belangrijke eis (NEN 6068) voor branddoorslag en brandoverslag tussen ruimten in een gebouw. Het overslagrisico wordt bepaald door de straling van hete gassen en uitslaande vlammen van openingen in de gevel. Wanneer de gevel die grenst aan de buitenlucht voldoet aan brandklasse B, is deze eis conform NEN 6068 behaald.
BENG- OF NOM-Element®
BENG- en NOM-eisen
Voldoe aan alle BENG-eisen. Energieneutraal bouwen en voldoen aan de NOM-eisen? Gebruik dan ons NOM-Element®.
Rc-waarde tot 8,0
Het van nature isolerende hout in combinatie met onze isolatietechnieken, zorgt voor een HSB-element met een Rc-waarde tot wel 8,0.
Combineer met kozijnen
Laat de HSB-elementen prefab voorzien van kozijnen en profiteer van maximale bouwtijdverkorting.
Gevelafwerkingen
We engineeren HSB-elementen die met vele gevelafwerkingen toegepast worden: van steenstrips en baksteen tot houten en kunststof gevelbekleding.
Nieuwbouw & verbouw
In het Bbl wordt onderscheid gemaakt tussen nieuwbouw en bestaande bouw. Bij nieuwbouw wordt de eigenschap ‘brandklasse’ toegepast en bij bestaande gebouwen ‘brandvoortplantingsklasse’. Beide klassen worden volgens een andere norm vastgesteld. Voor de eigenschap ‘brandklasse’ wordt NEN-EN 13501-1 gebruikt en voor ‘brandvoortplantingsklasse’ NEN 6068.
De NEN-EN 13501-1 is een Europese norm die de brandclassificatie van bouwproducten en bouwdelen bepaalt op basis van hun reactie op brand, terwijl NEN 6068 een Nederlandse norm is die de brandvoortplanting via gevelopeningen en de brandwerendheid van gevels en daken beoordeelt.
Voor nieuwbouw gelden zeven brandklassen: A1, A2, B, C, D, E en F. Materialen met brandklasse A1 zijn volledig onbrandbaar en bieden de hoogste bescherming tegen brand. Aan de andere kant van het spectrum bevinden zich brandklasse E en F, die zeer brandbaar zijn en daarom niet in Nederland gebruikt mogen worden.
Voor bestaande bouw zijn er vier brandvoortplantingsklassen die grotendeels overeenkomen met de brandklassen voor nieuwbouw. Het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl), dat het oude Bouwbesluit vervangt, stelt dat in sommige gevallen een andere brandklasse toegepast mag worden. Zo kan brandklasse B gebruikt worden in plaats van brandvoortplantingsklasse 2, brandklasse C in plaats van klasse 3, en brandklasse D in plaats van klasse 4.
Voordelen prefab elementen
Luchtdichtheid en kierdichting
HSB- en Steigerloos® elementen sluiten naadloos op elkaar aan. Dit komt onder andere door ons geautomatiseerde productieproces en door technieken toe te passen zoals 3D laserscanning. Hierdoor kunnen wij ontzettend maatvast werken, zodat de kierdichting tussen de verschillende bouwdelen perfect is. Luchtdicht bouwen is een belangrijk onderdeel in het realiseren van een brandveilige constructie.
Isolatie
Doordat de gevelafwerking – zoals minerale steenstrips – een stuk dunner is dan bij een traditionele gevel van baksteen, kunnen we meer isolatiemateriaal toepassen. Dit stelt ons in staat om een licht en slank element te realiseren met tegelijkertijd hoge isolatiewaarden. Minerale glaswol heeft bovendien een brandvertragende werking.
Complete gevelelementen
De HSB-elementen kunnen prefab voorzien worden van kozijnen. Met Steigerloos® Bouwen gaan we nog een stap verder: door de elementen in de fabriek compleet te voorzien van kozijnen en gevelbekleding. Hierdoor kunnen de elementen direct vanuit de kraan gemonteerd worden, zonder dat hier nog een steiger aan te pas komt. Het gebouw is snel wind- en waterdicht en de bouwtijd wordt aanzienlijk verkort.
Brandklasse voor samengestelde constructie
Bij het bepalen van de brandklasse gaat het om de som van de delen in een gebouw. De brandklasse van alles losse delen vormen samen uiteindelijk de brandklasse van een constructiedeel of het gebouw. Hierin biedt Steigerloos® Bouwen een groot voordeel, omdat de complete gevelelementen standaard met een brandklasse B certificaat worden geleverd. Door brandvertragende materialen te gebruiken, zoals hout en minerale glaswol kunnen we aan de vereiste brandklasse voldoen.
Houten gevels
Massief hout valt in de meeste gevallen in brandklasse D en in brandvoortplantingsklasse 4. Door brandvertragende middelen en een juiste opbouw kunnen onze HSB- en Steigerloos®-elementen brandklasse B behalen, ook met houten gevelbekleding. Voor het project Stadswinkel in Tilburg hebben we de gevelsluitende elementen op de bouwplaats afgewerkt met brandwerend gemodificeerd fraké, waardoor de gevelsluitende elementen zijn geclassificeerd in B-S2-d0. We passen ook ander brandvertragend geïmpregneerd hout toe, zoals bamboe, yellow pine, douglas, eiken en lariks.
Sommige houtsoorten vereisen geen behandeling. Een goed voorbeeld hiervan is het project Houtrak in Amsterdam, waar circulaire azobé-gevelbekleding afkomstig van oude damwanden is gebruikt. Deze elementen behalen zonder enige vorm van modificatie de classificatie B-S2-d0, waardoor ze voldoen aan de eisen vastgelegd in het Bbl.
Welke brandklasse vereist is voor houten gevelbekleding, is voor een deel afhankelijk van het type gevelsysteem. Zo moeten open gevels getest worden om de brandklasse te bepalen, terwijl gesloten gevels zonder spouw automatisch brandklasse D krijgen.
Naast brandwerende prefab wanden leveren we onder Vuurvast® ook brandwerende houten én hout-aluminium kozijnen conform EN 16034. De kozijnen – inclusief glas en aflak – kunnen prefab geplaatst worden in de HSB- of Steigerloos®-gevelelementen.
Prefab wanden voor ieder project
Zowel onze Steigerloos® als HSB-elementen worden bij nieuwbouw, renovatie en transformatie toegepast. Daarbij dragen we zorg voor een juiste gevelopbouw om aan de vereiste brandprestaties te voldoen. Vooral bij hoogbouw biedt dit een uitkomst voor de aannemer. De minimale brandklasse die geëist wordt en het resultaat van de brandtest bepalen uiteindelijk de opbouw van de elementen. WEBO denkt hierin mee en heeft de kennis in huis om alles op de juiste wijze uit te voeren. De brandadviseur dient altijd betrokken te worden in dit proces.
Benieuwd wat Steigerloos® Bouwen voor jouw project kan betekenen? Bespreek je wensen met Bernard Reuvers; hij denkt graag met je mee.