Let op! Niet ondersteunde browser
De browser die u momenteel gebruikt is verouderd en ondersteunt niet alle technieken die wij gebruiken voor onze website.
Voor een optimale weergave en bezoekerservaring, adviseren wij het gebruik van een browser zoals Google Chrome (Download Chrome).
Bouwen volgens NOM: hoge Rc-waarden met HSB-elementen
Op 1 januari 2021 werd de EPC-berekening vervangen door de BENG-norm. (Bijna Energieneutrale Gebouwen). In 2050 moeten alle nieuwbouw- en renovatieprojecten zelfs volledig energieneutraal zijn (NOM-norm). Een enorme mijlpaal en opgave voor de bouwsector!
Hoe zorg je ervoor dat je als bouwer hier goed op voorbereid bent? Op deze pagina laten we zien hoe wel met de prefab gevelelementen van Steigerloos® Bouwen een complete Nul-op-de-Meter gevel realiseren.
- Geen steigermateriaal
- Maximale bouwtijdverkorting
- Brandklasse B
Rc-waarde 8,0
Een Steigerloos® element is in de basis een houtskeletbouw frame dat bestaat uit afzonderlijke lagen die bijdragen aan het isolerend vermogen van de wand. Het toepassen van hout is in de basis al een slimme keuze om een hoge isolatiewaarde te behalen. Zo heeft hout een warmtegeleidingscoëfficiënt [W/(m.K)] van ongeveer 0.13, waardoor het geen goede geleider is van warmte en kou. De wand is ook voorzien van een geïsoleerde installatiezone met spijkerregels en een vezelcementplaat. Als isolatie passen we minerale wol toe.
Door een goede opbouw van de HSB-wand en het toepassen van de juiste materialen behalen de Steigerloos® elementen een Rc-waarde tot 8,0! Daarmee realiseren we nu al complete Nul-op-de-Meter gevels. De NOM-woning in Zoetermeer is hier een mooi voorbeeld van.
Minimale eisen volgens Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl)
De onderstaande isolatie-eisen zijn op dit moment van kracht voor nieuwbouw en renovatie:
Minimale eisen bij nieuwbouw:
Rc-waarde vloer: 3,7 m2K/W
Rc-waarde gevel: 4,7 m2K/W
Rc-waarde dak: 6,3 m2K/W
Minimale Rc-waarde bij renovatie:
Rc-waarde vloer: 1,3 m2K/W
Rc-waarde gevel: 2,0 m2K/W
Rc-waarde dak: 2,5 m2K/W
(Als de huidige aanwezige isolatie een hogere isolatiewaarde kent, dan geldt deze waarde als ondergrens.)
Naast dat de HSB- en Steigerloos® elementen standaard een Rc-waarde hebben van 4,5-8,0, kan het toegepaste hout aan het einde van zijn levensloop ook nog eens goed verwerkt worden tot een ander product. Hout kan tevens weer opgenomen worden in de biologische kringloop.
Resistance Construction
De thermische weerstand van een constructiedeel, zoals een spouwmuur, gevel, kozijn of combinatievloer, is een cruciale factor in de bouwtechniek. Deze weerstand bepaalt in welke mate een constructiedeel in staat is om warmteoverdracht te beperken, wat direct invloed heeft op de energie-efficiëntie en het comfort van een gebouw. Voor ieder constructiedeel gelden specifieke eisen die zijn vastgelegd in het Bbl.
De Rc-waarde, of warmteweerstandscoëfficiënt, is een maatstaf voor de thermische isolatie van een constructie. Deze waarde wordt berekend op basis van de gebruikte materialen en hun diktes. Materialen met een lage warmtegeleidingscoëfficiënt (λ-waarde) hebben een hogere thermische weerstand, wat betekent dat ze beter isoleren. Bijvoorbeeld, isolatiematerialen zoals glaswol of EPS (geëxpandeerd polystyreen) hebben een lage λ-waarde, waardoor ze zeer effectief zijn in het beperken van warmteverlies.
Benieuwd naar meer informatie over de Rc-waarden van onze gevels?
Meer informatieBENG- OF NOM-Element®
BENG- en NOM-eisen
Voldoe aan alle BENG-eisen. Energieneutraal bouwen en voldoen aan de NOM-eisen? Gebruik dan ons NOM-Element®.
Rc-waarde tot 8,0
Het van nature isolerende hout in combinatie met onze isolatietechnieken, zorgt voor een HSB-element met een Rc-waarde tot wel 8,0.
Combineer met kozijnen
Laat de HSB-elementen prefab voorzien van kozijnen en profiteer van maximale bouwtijdverkorting.
Gevelafwerkingen
We engineeren HSB-elementen die met vele gevelafwerkingen toegepast worden: van steenstrips en baksteen tot houten en kunststof gevelbekleding.
Voordelen Steigerloos® Bouwen
Aansluitdocumenten
We hebben alle nodige maatregelen getroffen om aan de geldende wet- en regelgeving te voldoen. Zo worden de Steigerloos® elementen standaard geleverd met een aansluitdocument en een brandklasse B certificaat. Daarnaast worden de houtskeletbouwelementen van WEBO altijd gemaakt volgens de gestelde kwaliteitsnormen:
- KOMO®: Private kwaliteitsborging KOMO®-certificaten en attesten, inclusief de Bouwbesluit-aansluitdocumenten op het gehele systeem
- ISO 9001:2015
- Brandklasse B certificaat
- Het toegepaste hout beschikt altijd over PEFCtm– en/of FSC®-certificaat (STIP®)
- 10 jaar Hout100% garantie
Complete gevelelementen
De HSB-elementen van Steigerloos® Bouwen worden inclusief kozijnen, beglazing en buitenschil geleverd. Hierdoor kunnen de elementen direct vanuit de kraan gemonteerd worden, zonder dat hier nog een steiger aan te pas komt. Het gebouw is snel wind- en waterdicht en de bouwtijd wordt aanzienlijk verkort.
Minder transportbewegingen
Dankzij de Steigerloos® gevelelementen hoeven er minder losse materialen naar de bouwplaats vervoerd te worden. Hierdoor kunnen we het aantal transportbewegingen en daarmee de CO2-uitstoot tot een minimum beperken.
Hergebruik materialen
De houtskeletbouwelementen kunnen met diverse duurzame materialen afgewerkt worden, zoals minerale steenstrips, hout, gevelbeplating en stucwerk. Ook passen we andere duurzame en circulaire materialen toe. Zo gebruiken we minerale wol als isolatiemateriaal, dat grotendeels gerecycled is en goed hergebruikt kan worden. Ook de gipsvezelcementplaten bestaan uit gerecycled materiaal en kunnen aan het einde van de productlevenscyclus goed hergebruikt worden.
Ga jij ook voor efficiënter, slimmer en duurzamer bouwen?
Zowel bij bestaande als nieuwe gebouwen leveren de elementen een grote bijdrage aan het verhogen van de energieprestatie van een gebouw.
Bij renovatiewerkzaamheden kan soms de nieuwe gevel binnen één dag geplaatst worden! Met Steigerloos® Bouwen bieden we een op maat gemaakte oplossing voor jouw technische uitdagingen: van ontwerp tot bouw.
Bespreek je wensen met Bernard Reuvers; hij denkt graag met je mee.