Let op! Niet ondersteunde browser

De browser die u momenteel gebruikt is verouderd en ondersteunt niet alle technieken die wij gebruiken voor onze website.
Voor een optimale weergave en bezoekerservaring, adviseren wij het gebruik van een browser zoals Google Chrome (Download Chrome).

Dit bericht sluiten

Ontwerpen en bouwen met HSB elementen

Wat HSB elementen zijn & de voordelen van prefab houtskeletbouw

Prefab HSB: dit is de toekomst

Een goed gebouw kan van hout, beton of staal zijn. Daarmee wordt in Nederland gebouwd. Maar kies je voor een goed gebouw dat ook een steentje bijdraagt aan een beter milieu en minder CO2-uitstoot? Dan kies je voor bouwen met hout!

Bespaar tijd & transport
Hout is veel lichter dan beton en leent zich goed voor prefabricage. Grote delen van een gebouw kun je van tevoren maken in de fabriek en komen kant en klaar uit de fabriekshal. Dat soort ‘prefab’ bespaart veel tijd en scheelt ook in transport van machines en losse materialen naar het bouwterrein. Op de bouwplaats rest alleen nog de montage.

Meer weten over de voordelen van HSB? Ontdek waarom bouwen met HSB de beste keus is.

Houtskeletbouw

 

Speciaal voor aannemers: bouwen met HSB

HSB & Laagbouw


Waarom hout de beste keuze is voor laagbouw

Tegenwoordig wordt de houtskeletbouw woning steeds populairder. Want het bouwen van een houtskeletbouw woning verloopt sneller. Weten wat hout voor jouw laagbouwproject kan betekenen?

HSB & Hoogbouw


Waarom hout de beste keuze is voor hoogbouw

Houtskeletbouw heeft ontzettend veel voordelen voor hoogbouwprojecten: licht, warmte-isolerend, vochtregelend, brandveilig, snel… Wie duurzaam en milieuvriendelijk wil bouwen, kiest voor houtskeletbouw. Weten wat hout voor jouw hoogbouwproject kan betekenen?

Speciaal voor architecten: ontwerpen met HSB

Hoogbouw ontwerpen


Hoe hout jouw hoogbouw ontwerp versterkt

Als ontwerper kom je voor uitdagingen te staan zoals extreme weersomstandigheden. Onze HSB-elementen garanderen een lucht- en waterdichtheid tot 600Pa. Weten wat hout voor jouw hoogbouwontwerp kan betekenen?

Laagbouw ontwerpen


Hoe hout jouw laagbouw ontwerp versterkt

Er staat de bouwsector een enorme opgave te wachten: jaarlijks moeten er gemiddeld 75.000 woningen in Nederland worden gebouwd, in verband met de schrijnende woningnood. Hoe hout dit probleem oplost?

 

Fabricage tot montage

Hoe worden deze houtskeletbouwelementen gemonteerd? En hoe ziet de fundering voor een houtskeletbouw gebouw eruit?

LEES VERDER

HSB inclusief kozijnen

Maar wat is voor jou nu makkelijker dan de elementen gelijk geleverd te krijgen voorzien van houten kozijnen, beglaasd, voorzien van aflak, 2-zijdig beschermd én gemonteerd in de HSB-elementen?

LEES VERDER

 

Wat zijn HSB-elementen?

HSB-elementen kunnen bestaan uit daken, vloeren, wanden, topgevels en binnen- en buitenwanden, opgebouwd uit houten frames. Deze prefab frames, worden in de fabriek geproduceerd, geïsoleerd, samengesteld, afgewerkt en eventueel al voorzien van kozijnen. Op de bouwplaats kan de montage van de houtskeletbouwelementen op een snelle, lichte en simpele manier. De elementen worden aan de casco bevestigd en in de meest korte bouwtijd staat er een volledig bouwwerk dat wind- en waterdicht is.

De HSB-elementen vormen de basis van een hoogwaardig houtskeletbouwsysteem. Doordat de elementen geprefabriceerd worden, vindt de productie plaats in ideale omstandigheden. Eventuele transportschade tijdens het vervoeren van het element wordt dan immers vermeden. Daardoor hebben ook regen, vorst en andere weersinvloeden geen kans om de HSB-elementen aan te tasten. Het materiaal en de kwaliteit van de houtskeletbouwelementen blijft dus op topniveau dankzij deze efficiënte manier van produceren.

Wat is een gevelvullend HSB element?

De gevelvullende elementen dienen ter vervanging van de traditionele manier van bouwen. Gevelvullende elementen kunnen uit verschillende materialen bestaan, zo ook van hout. We spreken dan ook van een gevelvullend houtskeletbouw element. De elementen bestaan onder andere uit isolatie en folie, zodat de beste prestaties worden behaald.

Wat zijn de voordelen van HSB-elementen?

Er is al veel verteld over HSB-elementen, maar wat zijn eigenlijk de voordelen? Een aantal voordelen op een rijtje:

 • Rc-waardes tot 8.0
 • Bouwtijdverkorting
 • Circulair en duurzaam
 • Voldoet aan brandwerendheidseisen
 • Minder transportbewegingen op de bouw

De voorgeschiedenis van HSB-elementen

Onze verkoper Rik Notkamp, dook in de herkomst van HSB-elementen. Waarom is de bouw nou eigenlijk HSB-elementen gaan gebruiken? WEBO levert al vele jaren gevelvullende HSB-elementen door geheel Nederland voor woningbouw, schoolgebouwen, kantoren en uitdagende utiliteitsbouwwerken. Voor ons eens een goede reden om de oorsprong en de voordelen van vroeger van dit prachtige product eens te onderzoeken.

Wanneer we terugkijken naar de oorsprong van houtskeletbouw-elementen, werd dit vroeger veel toegepast in bosrijke gebieden waar veel hout voorradig was. Sinds de middeleeuwen worden er in Midden-Europa en de Britse eilanden de vakwerk bouwmethode toegepast voor de bouw van woningen.

In welke landen wordt HSB veel toegepast?

Wereldwijd is er een sterke spreiding van het toepassen van houtskeletbouw elementen. 90% van alle woonhuizen in Canada en de Verenigde Staten is opgetrokken in houtskeletbouw-elementen. Wanneer we kijken in Europa, wordt er in Midden-Europa en Scandinavië veel houtskeletbouw toegepast waarbij men destijds al wist dat dit beter isoleert dan het toepassen van stenen.

Gebouwen gemaakt met HSB

Intrede in Nederland

In Nederland waren vroeger houtskeletbouw toepassingen erg populair in gebieden met een minder draagkrachtige bodem. Bijvoorbeeld de Zaanstreek, door de aanvoer vanaf de rivieren en zeeën was hout eenvoudig te transporteren naar deze gebieden. Ook een groot voordeel van een hout toepassing is, dat het een relatief licht bouwmateriaal is. Licht bouwmateriaal is makkelijk te transporteren. Ook kan er volstaan worden met een lichtere fundering.

Houtskeletbouw elementen worden door WEBO heden ten dagen toegepast als gevelvullende- of geveldragende elementen. De elementen worden in eigen huis geëngineerd en geproduceerd in onze fabriek in Rijssen. Vervolgens worden de elementen getransporteerd en zijn ze eenvoudig en snel te plaatsen wat ten goede komt aan de bouwsnelheid. Dus bij de toepassing van HSB-elementen heb je gelijk de volgende voordelen: de toepassing van een duurzame grondstof, betere isolatiewaarde, goed te transporteren, lichtere fundering en een snelle bouwmethodiek.

De verdere ontwikkeling van HSB

Als uitvinders in de timmerindustrie, zijn we constant bezig met de verdere ontwikkeling en verbetering van onze bouwproducten. Zo hebben we ook onze HSB-elementen passend gemaakt voor de meest duurzame projecten in de bouwsector. De isolatiewaarden van houtskeletbouwelementen geven aan hoe optimaal het energie- en warmtebehoud van een element dan precies is. Bij WEBO hanteren we hoge isolatiewaarden, welke ook wel bekend staan als RC-waarden. Een hogere waarde, betekent dat het element zo veel mogelijk warmte en energie vasthoudt in het gebouw, waardoor er minimaal energieverlies plaatsvindt. Dit maakt dat de elementen voldoen aan de aanstaande BENG (Bijna Energieneutraal Gebouw) en NOM (Nul-op-de- Meter)-norm. Het van nature isolerende hout in combinatie met onze isolatietechnieken, zorgt voor een BENG-Element® of NOM-Element® met een RC-waarde tot wel 8,0. Wilt u een gebouw dat klaar is voor de toekomst en zorg draagt aan haar omgeving? Houtskeletbouw is de oplossing.

Naast het optimale energiebehoud van het gebouw, bieden HSB-elementen u meerdere voordelen:

 • Slimme opslag van CO2
  • Hout is het enige bouwmateriaal dat CO2 opslaat. Bouwen met HSB-elementen draagt daarom bij aan een betere leefomgeving.
 • Bouwtijdverkorting
  • Door een compleet prefab HSB-element toe te passen is er bouwtijdverkorting.
 • Combinatie met kozijnen
  • Het HSB-element kan fabriek af voorzien worden van een NOM of BENG-Kozijn® voor een compleet BENG- of NOM-Gevelelement.
 • Luchtdoorlatendheid (QV10) 0,15 – 0,40
  • HSB-elementen kunnen voldoen aan zeer hoge luchtdichtheid kwalificaties. Dit voorkomt energieverlies van het gebouw.

Mocht je meer informatie wensen met betrekking tot het toepassen en leveren van HSB-elementen, neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag!

Back to top
error: Deze content is beschermd