Let op! Niet ondersteunde browser

De browser die u momenteel gebruikt is verouderd en ondersteunt niet alle technieken die wij gebruiken voor onze website.
Voor een optimale weergave en bezoekerservaring, adviseren wij het gebruik van een browser zoals Google Chrome (Download Chrome).

Dit bericht sluiten

Binnenstedelijk &
Steigerloos® Bouwen

Het kabinet wil groeien naar een bouwproductie van 900.000 woningen tot 2030. Versnelde woningbouw is essentieel om dit doel te bereiken, vooral in stedelijke gebieden. Hoogbouw en binnenstedelijke ontwikkeling brengen echter uitdagingen zoals bouwen op een postzegel, overlast voor omwonenden en de infrastructuur.

Op deze pagina lees je meer over binnenstedelijk bouwen en de oplossingen die we bieden we met de complete Steigerloos® HSB-elementen:

  1. Verstedelijking & hoogbouw
  2. Stedelijke transformatie
  3. Weinig plek op de bouwplaats
  4. Minimale overlast & transport
  5. BENG en NOM
  6. Netto vloeroppervlak

1. Verstedelijking & hoogbouw

Steeds meer mensen willen in de stad wonen. Hierdoor zal een groot deel van nieuwe woningen in binnenstedelijk gebied gerealiseerd moeten worden, wat ook een toename in hoogbouwprojecten betekent. Dit vraagt om een goede planning en afspraken tussen overheden, ontwikkelaars en corporaties om bouwvergunningen sneller te verlenen en vervolgens te starten met de bouw van nieuwe woningen. Maar ook bouwsnelheid speelt hierin een belangrijke rol. Daarom worden steeds meer prefab oplossingen toegepast, zodat de werkzaamheden zoveel mogelijk van de bouwplaats naar de fabriek verplaatst worden.

2. Stedelijke transformatie

G8 Tango, binnenstedelijk bouwen langs de stadsbaantunnel

G8 Tango, binnenstedelijk bouwen langs de stadsbaantunnel

Voor de montage van de gevelelementen langs de stadsbaantunnel bij G8 Tango in Utrecht werd door WEBO samen met BAM Wonen een speciale bouwmethodiek ontwikkeld. Hierdoor kon de stadsbaantunnel open blijven en heeft het verkeer geen hinder ondervonden van de bouwwerkzaamheden.

Door te kiezen voor HSB-elementen met steenstrips, hadden Zecc Architecten en BureauVanEig een kosteneffectieve oplossing tot hun beschikking om de fraaie Italiaanse architectuur te realiseren.

3. Weinig plek op de bouwplaats

Binnenstedelijke gebiedsontwikkeling betekent dat er vaak op een kleine kavel gebouwd moet worden. Hierdoor is er geen of weinig plek voor steigers en ander materieel zoals metselsilo’s, pallets met stenen en kozijnbokken. Een andere uitdaging is dat bouwlocaties in de binnensteden vaak gesitueerd zijn naast druk bezochte plekken. Traditioneel bouwen met steigers en metselaars vormt dan een direct gevaar voor de leefomgeving. Prefab gevelelementen bieden hierin een uitkomst.

4. Snelle bouwtijd & transport

Studentenflats Groningen, duurzaam renoveren

Studentenflats Groningen, duurzaam renoveren

Voor de verouderde studentenflats aan de Duindoornstraat, Esdoornlaan en Kornoeljestraat in Groningen engineerde, leverde en monteerde WEBO | Steigerloos® Bouwen de kant-en-klare prefab gevelelementen. De flats zijn aardbevingsbestendig en gasloos gerenoveerd, waarbij de gevel 2 meter verder naar voren is geplaatst. 

Naast duurzaam en circulair bouwen is het van groot belang om de bestaande bebouwde omgeving te verduurzamen, zodat we de klimaatambities van 2050 behalen. De studentenflats in Groningen zijn een mooi voorbeeld van hoe we bestaand vastgoed toekomstbestendig kunnen maken.

5. BENG en NOM

Zowel bij binnenstedelijke woningplannen als bij renovatie en transformatie worden er strenge eisen gesteld aan de energieprestatie van een gebouw. Zo zijn sinds 1 januari 2021 de BENG-eisen van kracht om gebouwen te verduurzamen. Bouwen met prefab houtskeletbouw-elementen is hierin een uitstekende keuze, omdat hout van nature een isolerende werking heeft. Met de toepassing van minerale wol worden Rc-waardes behaald tot wel 8,0. Naast glaswol passen we ook houtvezelisolatie toe.

6. Netto vloeroppervlak

Hout als grondstof

Hout als grondstof

Een woontoren die volledig energieneutraal en circulair is: met het programma Nederlands Circulair in 2050 streeft het kabinet naar een volledig circulaire economie, waarin grondstoffen oneindig zijn en aan het einde van de productlevenscyclus opnieuw in de keten opgenomen worden. Juist hout is een materiaal dat snel hergroeibaar is en zich uitstekend leent voor hergebruik.

Om deze reden zien we steeds meer hoogbouwprojecten waarbij grote delen van de constructie uit hout vervaardigd worden. Naast het verminderen van de CO2-uitstoot heeft duurzame verstedelijking een positief effect op het wooncomfort van de bewoners. Zo creëert hout een prettig leefklimaat in gebouwen.

LEUK OM TE WETEN
Om een beter beeld te krijgen van de voordelen van binnenstedelijke– en buitenstedelijke woningbouwlocaties, heeft de Metropoolregio Amsterdam (MRA) de adviesbureaus Decisio en Metafoor ingeschakeld om een maatschappelijke en financiële kosten– en batenanalyse maken van beide situaties.

De kernbevinding van het rapport is dat binnenstedelijke woningbouwlocaties gunstiger zijn voor de overheid dan buitenstedelijke locaties. Buitenstedelijk bouwen is namelijk kostbaar vanwege aanzienlijke investeringen om deze gebieden te ontsluiten. Denk hierbij aan de aanleg van wegen, bruggen, riolering en andere infrastructuur die nodig is om een gebied bereikbaar te maken voor bewoners, bedrijven en bezoekers. In binnenstedelijke gebieden is de infrastructuur meestal toereikend, wat de initiële kosten voor nieuwe projecten kan verlagen.

Bron: Metropoolregio Amsterdam

Binnenstedelijk bouwen: hoe pakken wij het aan?

Kwaliteitsnormen

Vroeg aan tafel met andere partijen

3D model

Werken in BIM

Duurzaamheid & circulariteit

Meer weten over binnenstedelijk bouwen met Steigerloos®?

Steigerloos® Bouwen biedt vele voordelen voor binnenstedelijke locaties. Maar ook voor de eindgebruiker is er minimale overlast. Zo kunnen bewoners tijdens renovatiewerkzaamheden vaak in hun woning blijven. Benieuwd wat Steigerloos® Bouwen voor jouw project kan betekenen?

Bespreek je wensen met Bernard Reuvers, hij denkt graag met je mee.

Brochure downloaden

Brochure HoutAlu-Kozijn Vuurvast®

Onderwerpen die aan bod komen:

  • Bouwtijdverkorting
  • Gevelafwerkingen
  • Brandklasse B
  • Hoogbouw & binnenstedelijk

Vraag online je offerte aan

Back to top