Let op! Niet ondersteunde browser

De browser die u momenteel gebruikt is verouderd en ondersteunt niet alle technieken die wij gebruiken voor onze website.
Voor een optimale weergave en bezoekerservaring, adviseren wij het gebruik van een browser zoals Google Chrome (Download Chrome).

Dit bericht sluiten

Energieneutraal bouwen met Steigerloos® gevelelementen

Energieneutraal bouwen met complete prefab HSB-gevelelementen

Met de huidige BENG-norm en de NOM-norm in de toekomst, streeft het kabinet naar energieneutrale gebouwen die net zoveel energie opwekken als verbruiken. Energiezuinig en energieneutraal bouwen heeft dus de toekomst. Daarom kiezen architecten steeds vaker voor hout als bouwmateriaal. Hout is namelijk het enige materiaal dat CO2 opslaat en van nature een isolerende werking heeft. Daarnaast leent het materiaal zich goed voor prefabricage. Zo worden de HSB-gevelelementen van Steigerloos® Bouwen in de fabriek al voorzien van houten kozijnen, beglazing en een buitenschil. Dankzij de complete elementen reduceren we het aantal transportbewegingen tot een minimum en zijn er niet langer steigers nodig tijdens de montage. Met Steigerloos® Bouwen leveren we een belangrijke bijdrage aan energieneutraal bouwen.

Sinds 1 januari 2021 gelden de BENG-eisen (Bijna Energieneutrale Gebouwen) voor alle nieuwbouw projecten. Maar ook steeds meer gebouweigenaren laten bestaande gebouwen verbouwen tot energieneutrale woningen. Om zowel aan de prestatie-eisen van nu als in de toekomst te voldoen, kunnen de Steigerloos® elementen geheel via de BENG- en NOM- norm geëngineerd worden.

Informatie of advies nodig?
Bernard Reuvers
Technical Sales Engineer
breuvers@webo.nl
+31(0)610 84 00 63

Steigerloos® Bouwen Duindoornflat Groningen - Energieneutraal bouwen

Duurzaam en circulair renoveren

Naast de eisen voor nieuwbouw gelden er ook strenge energieprestatie-eisen bij verbouw en renovatie. Bij verbouw wordt een gebouw gedeeltelijk veranderd. Bij een ingrijpende renovatie gaat het om een verandering waarbij meer dan 25% van de oppervlakte van een gebouwschil verandert.

Bij een ingrijpende renovatie van een woning of gebouw moet er sinds 1 februari aan een vereiste minimumwaarde HE voldaan worden. Deze is afhankelijk van de verhouding tussen het dakoppervlak en de gebruiksoppervlakte van de situatie na de ingrijpende renovatie.

Energieneutraal bouwen met hout

Hout is als grondstof oneindig wanneer we duurzaam bosbeheer toepassen. Het materiaal maakt het bovendien mogelijk om CO2-positief te bouwen, in tegenstelling tot materialen zoals beton en staal. Bouwen met hout is daarom met een snelle opmars bezig en heeft veel potentie in de verduurzaming van ons vastgoed.

Naast het realiseren van een energieneutraal bouwproces en gebouw, hebben we een sterke focus op circulair bouwen. Bij het ontwikkelen van de prefab gevelelementen hebben we gekeken hoe de toegepaste materialen hergebruikt kunnen worden, zonder natuurlijke hulpbronnen uit te putten.

Prestaties van Steigerloos® Bouwen:

RC-waardes: 5,5 – 8,0 (QV-10): 0,15 – 0,40
Luchtdoorlatendheid (QV-10): 0,15 – 0,40
Brandklasse B

LEUK OM TE WETEN
Bij een energieneutrale woning of energieneutraal utiliteitsgebouw gaat men er vanuit dat er geen primaire fossiele energie verbruikt wordt en dat er een aandeel is van 100% in hernieuwbare energie. De constructie en de schil van een gebouw spelen hierin een belangrijke rol.

Door de gevel goed te isoleren en kieren en naden luchtdicht af te werken, voorkomen we warmteverlies en leggen we de basis voor een energieneutraal en duurzaam gebouw. Maar ook het opwekken van duurzame energie is belangrijk om de doelstellingen te behalen. Daarom kunnen de prefab gevelelementen van Steigerloos® Bouwen uitgevoerd worden met zonnepanelen voor het opwekken van groene stroom.

Hofbadtorentoren, Steigerloos® Bouwen

Hoge kwaliteitseisen

Voor de Steigerloos® prefab gevelelementen zijn alle maatregelen getroffen om aan de geldende wet- en regelgeving te voldoen. Zo worden de elementen inclusief Bouwbesluit-aansluitdocument geleverd en zijn de laatste technieken gebruikt om aan de hoogste maatstaven te voldoen. We werken inmiddels meer dan 10 jaar met BIM en we maken gebruik van technieken zoals 3D-laserscanning. Op deze manier kunnen we maattoleranties ondervangen en faalkosten voorkomen.

Energieneutraal bouwen met Steigerloos®

Met Steigerloos® Bouwen focussen we ons zowel op het realiseren van duurzame en circulaire gebouwen als het verduurzamen van het bouwproces. Hieronder leggen we uit hoe we dat doen:

> Minimale transportbewegingen

Doordat de Steigerloos® gevelelementen in de fabriek voorzien worden van kozijnen, beglazing en een buitenschil, hoeven er minder losse materialen naar de bouwplaats vervoerd te worden. Hierdoor kunnen we het aantal transportbewegingen en daarmee de CO2-uitstoot tot een minimum beperken.

> BENG & NOM

De Steigerloos® gevelelementen voldoen standaard aan BENG en NOM. Met het NOM-Element® kunnen we zelfs RC-waardes tot 8,0 behalen. Ook het NOM-Kozijn®, dat voorzien is van triple beglazing, is helemaal klaar voor 2050.

> Zonnepanelen

Bij diverse projecten zijn de prefab gevelelementen uitgevoerd met zonnepanelen. Vooral bij hoogbouw, waarbij het dak vaak te klein is voor een hoog rendement, biedt de gevel een uitkomst om duurzame zonne-energie op te wekken.

Student Experience, Amsterdam

WEBO heeft 8.187 m2 prefab Steigerloos® gevelelementen geleverd bij het project Student Experience International te Amsterdam. Het douglashout aan het element geeft het SEI aan de binnenring een stijlvolle uitstraling. Daarnaast zijn de gevelelementen aan de buitenring voorzien van zonnepanelen.

> Herbruikbare materialen

De houtskeletbouwelementen kunnen met diverse duurzame materialen afgewerkt worden, zoals minerale steenstrips, hout, gevelbeplating en stucwerk. Ook passen we andere duurzame en circulaire materialen toe. Zo gebruiken we als isolatie minerale wol, dat grotendeels gerecycled is en goed hergebruikt kan worden. Ook de gipsvezelcementplaten bestaan uit gerecycled materiaal en kunnen aan het einde van de productlevenscyclus goed hergebruikt worden.

> Kwaliteitsnormen

Energieneutraal bouwen betekent dat we gebruik moeten maken van duurzame materialen en grondstoffen. De houtskeletbouwelementen van WEBO worden altijd gemaakt volgens de gestelde kwaliteitsnormen:

  • KOMO: Private kwaliteitsborging KOMO certificaten en attesten, inclusief de Bouwbesluit-aansluitdocumenten op het gehele systeem
  • ISO 9001:2015
  • Brandklasse B certificaat
  • Het toegepaste hout beschikt altijd over PEFC- en/of FSC® en STIP®-certificaten

Brandklasse B

De Steigerloos® elementen worden standaard geleverd met een brandklasse B certificaat. Houtskeletbouw is een brandveilige bouwkeuze, omdat het vuur in een balk langzaam van buiten naar binnen trekt. Hierdoor is het brandgedrag voorspelbaar.

> Woning- en utiliteitsbouw

Steigerloos® Bouwen wordt zowel toegepast bij de woning- en utiliteitsbouw. Vooral bij hoogbouw in binnenstedelijke gebieden is het bouwen zonder steigers een uiterst efficiënte bouwmethode. Maar ook bij laagbouw bieden de geprefabriceerde gevelelementen verschillende voordelen. Zo kunnen we een gevel soms binnen een dag vervangen, zonder dat de bewoners hun woning hoeven te verlaten.

Project: 17 woningen Maasdelta, Nieuwenhoorn

Voor het project in Maasdelta in Nieuwenhoorn werd de gevel van de 17 woningen vervangen met de prefab gevelelementen van Steigerloos® Bouwen. Voor de gevelafwerking zijn minerale steenstrips toegepast.

Onze Steigerloos® referentieprojecten

Steigerloos® Bouwen

Met de complete Steigerloos® gevelelementen realiseer je energiezuinige gebouwen die klaar zijn voor de toekomst. Benieuwd naar de voordelen voor jouw project?

Bespreek je wensen met Bernard Reuvers; hij denkt graag met je mee.

Brochure aanvragen

Vraag online je offerte aan

Download de STABU bestekteksten

Back to top