Let op! Niet ondersteunde browser

De browser die u momenteel gebruikt is verouderd en ondersteunt niet alle technieken die wij gebruiken voor onze website.
Voor een optimale weergave en bezoekerservaring, adviseren wij het gebruik van een browser zoals Google Chrome (Download Chrome).

Dit bericht sluiten

Hoogbouw in hout met Steigerloos®

Hoogbouw met Steigerloos® prefab gevelelementen

Hout is als bouwmateriaal bezig met een snelle opmars. Het materiaal is namelijk licht in gewicht en biedt een uitkomst bij de verduurzaming van ons vastgoed. Ook bij hoogbouw zien we dat ontwerpers steeds vaker kiezen voor de toepassing van duurzaam hout. Naast de kansen op het gebied van duurzaamheid en circulariteit, leent het materiaal zich zeer goed voor prefab bouwen. Zo worden de HSB-wanden van Steigerloos® Bouwen in de fabriek al voorzien van houten kozijnen, beglazing en een buitenschil. Op de bouwplaats worden de elementen direct vanuit de kraan verankerd. Vooral bij hoogbouw en in stedelijke gebieden waar weinig ruimte is op de bouwplaats, wordt deze bouwmethode toegepast.

Bernard Reuvers
INFORMATIE & ADVIES
BERNARD REUVERS
TECHNICAL SALES ENGINEER
breuvers@webo.nl
+31(0)610 84 00 63
Prefab gevelelement van Steigerloos® Bouwen
+ GEEN STEIGERMATERIAAL
+ MAXIMALE BOUWTIJDVERKORTING
+ BRANDKLASSE B

Houten hoogbouw

Houten hoogbouw

Op het gebied van duurzaamheid en circulariteit is hout een logische keuze. Het is een snelgroeiend en natuurlijk bouwmateriaal dat oneindig is, mits we duurzaam bosbeheer toepassen. Daarnaast is hout het enige materiaal dat CO2 opslaat, waardoor we CO2 positief kunnen bouwen. Ook het leefklimaat kunnen we verbeteren door een woongebouw met hout te realiseren. Onderzoek wijst namelijk uit dat mensen zich gezonder voelen in een houten omgeving.

HOUT100% zekerheid
STIP® certificaat voor duurzaam hout

Complete gebouwen van hout

We zien steeds meer hoogbouw projecten waarbij de volledige constructie van het gebouw uit hout vervaardigd wordt. Dit zorgt voor nieuwe uitdagingen in het bouwproces. Een houten constructie mag bijvoorbeeld niet te lang in weer en wind blijven staan en moet dus snel wind- en waterdicht zijn. Een geprefabriceerd systeem zoals Steigerloos® Bouwen biedt dan een uitkomst.

De prefab HSB-elementen, inclusief buitenschil, worden uiteraard ook toegepast bij traditionele bouwmethodes, waarbij het casco van een gebouw uit beton of staal bestaat. Zo worden de Steigerloos® elementen toegepast bij renovatie- en transformatieprojecten.

LEUK OM TE WETEN
De Mjøstårnet, gelegen in Brumunddal – Noorwegen, is met zijn 85,4 meter op dit moment het hoogste houten gebouw ter wereld. Het gebouw heeft 18 verdiepingen en bevat een hotel, appartementen en kantoorruimten.

Zowel de constructie als de gevel van het gebouw is gemaakt van hout. Alleen de vloeren op de bovenste verdiepingen zijn gemaakt van beton. Bij de realisatie is er veel aandacht besteed aan brandveiligheid door een constructie van gelamineerd hout en de allernieuwste sprinklerinstallaties toe te passen.

Binnenstedelijk bouwen

Binnenstedelijk bouwen

In 10 jaar tijd moeten we in Nederland één miljoen nieuwe woningen realiseren. Vooral door verstedelijking zal een groot deel van deze woningen in binnenstedelijk gebied gerealiseerd worden. Om de doelstellingen te behalen, zie we steeds meer woontorens verrijzen. Binnenstedelijk bouwen brengt echter wel uitdagingen met zich mee, omdat er vaak weinig ruimte is op de bouwplaats. Daarnaast is bouwen in een stedelijke omgeving tijdrovend en duur. Hieronder noemen we waarom juist prefab bouwen met hout een oplossing biedt voor deze uitdagingen:

Brandveiligheid

Lichte constructie

Vrijheid in architectuur

Hoge isolatiewaarden

Steigerloos® bij hoogbouw

Hofbadtoren, Den Haag

De Hofbadtoren in Den Haag is een 62 meter hoog gebouw dat 19 verdiepingen telt. Zowel op het dak als op de zijgevel van gebouw zijn zonnepanelen bevestigd. Door de Steigerloos® Elementen toe te passen, is niet alleen een duurzaam en energieneutraal gebouw gerealiseerd, maar is ook de CO2-uitstoot tijdens de bouw tot minimum beperkt.

Toekomst hoogbouw

Een woontoren die volledig energieneutraal en circulair is: met het programma Nederlands Circulair in 2050 streeft het kabinet naar een volledig circulaire economie, waarin grondstoffen oneindig zijn en aan het einde van de productlevenscyclus opnieuw in de keten opgenomen worden. Juist hout is een materiaal dat zich uitstekend leent voor hergebruik en zal dus ook in hoogbouwprojecten een steeds grotere rol gaan spelen. Hout maakt het tevens mogelijk om een prettig leefklimaat te creëren voor de mensen die in een gebouw werken en wonen.

Steigerloos® Bouwen

Naast hoogbouw worden de Steigerloos® gevelelementen ook bij laagbouwprojecten toegepast. Benieuwd naar de voordelen voor jouw project?

Bespreek je wensen met Bernard Reuvers; hij denkt graag met je mee.

Brochure aanvragen

Vraag online je offerte aan

Download de STABU bestekteksten

Back to top