Wat zijn HSB-elementen? Prefab HSB-elementen of HSB-platen kunnen bestaan uit daken, vloeren, wanden, topgevels en binnen- en buitenwanden, opgebouwd uit houten frames. Deze prefab frames worden in de fabriek geproduceerd, geïsoleerd, samengesteld, afgewerkt en eventueel al voorzien van kozijnen. Op de bouwplaats kan de montage van de houtskeletbouwelementen op een snelle, lichte en simpele manier plaatsvinden. De elementen worden vanuit de kraan aan het casco bevestigd, zodat er in de meest korte bouwtijd een volledig bouwwerk staat dat wind- en waterdicht is.
De HSB-elementen vormen de basis van een hoogwaardig houtskeletbouwsysteem. Doordat de elementen geprefabriceerd worden, vindt de productie plaats in ideale omstandigheden.
Eventuele transportschade tijdens het vervoeren van het element wordt vermeden. Ook regen, vorst en andere weersinvloeden krijgen geen kans om de HSB-elementen aan te tasten. Het materiaal en de kwaliteit van de houtskeletbouwelementen blijft dus op topniveau dankzij deze efficiënte manier van produceren.
Wat is een gevelvullend HSB-element? De gevelvullende elementen dienen ter vervanging van de traditionele manier van bouwen. Gevelvullende elementen kunnen uit verschillende materialen bestaan, zo ook van hout. We spreken dan ook van een gevelvullend houtskeletbouw-element. De elementen bestaan onder andere uit isolatie en folie, zodat de beste prestaties worden behaald.
Hoe is prefab houtskeletbouw ontstaan? WEBO levert al vele jaren gevelvullende HSB-elementen door geheel Nederland voor de woningbouw, schoolgebouwen, kantoren en uitdagende utiliteitsbouwwerken. Voor ons een goede reden om de oorsprong en de voordelen van van dit prachtige product eens te onderzoeken. Wanneer we kijken naar de oorsprong van houtskeletbouw-elementen, zien we dat deze bouwmethode vroeger veel gebruikt werd in bosrijke gebieden waar veel hout voorradig was.
Houtskeletbouw elementen worden al sinds de middeleeuwen toegepast in Midden-Europa en op de Britse eilanden. Vooral in gebieden waar niet voldoende steen voorradig was werd deze bouwmethode voor woonhuizen gebruikt.
In welke landen wordt HSB veel toegepast? Wereldwijd is er een sterke spreiding van het toepassen van prefab HSB-elementen. 90% van alle woonhuizen in Canada en de Verenigde Staten is opgetrokken in houtskeletbouw-elementen. Wanneer we kijken in Europa, wordt er in Midden-Europa en Scandinavië veel prefab houtskeletbouw toegepast. Ook vroeger werd deze methode gekozen vanwege de hoge isolatiewaarde ten opzichte van een stenen constructie.
Hoe worden HSB-elementen in Nederland toegepast? In Nederland waren vroeger houtskeletbouw toepassingen erg populair in gebieden met een minder draagkrachtige bodem, zoals de Zaanstreek. Door de aanvoer vanaf de rivieren en zeeën was hout eenvoudig te transporteren naar deze gebieden. Een groot voordeel van hout is dat het een relatief licht bouwmateriaal is en daardoor makkelijk te transporteren. Daarnaast kan er een lichtere fundering toegepast worden in het bouwwerk.
Houtskeletbouw-elementen worden door WEBO heden ten dage toegepast als gevelvullende of geveldragende elementen. De elementen worden in eigen huis geëngineerd en geproduceerd. Vervolgens worden de elementen getransporteerd naar de bouwplaats, waar ze eenvoudig en snel geplaatst kunnen worden. Door de korte bouwtijd ontstaat een efficiënt en soepel bouwproces.
Wat is beter? Houtskeletbouw of prefab betonwanden? Klimaatverandering, stikstofproblemen en de vraag naar circulaire materialen zorgen voor een toenemende interesse in hout. Zo is de productie van staal voor de wapening een zeer vervuilend proces en moet kalksteen tot 1500 graden celsius verhit worden. Kortom, een productieproces met grote hoeveelheden CO2. Hout is daarentegen als bouwmateriaal CO2-neutraal en behaalt zeer hoge isolatiewaarden. Daarnaast is een HSB-wand af te werken met dunne materialen zoals steenstrips. Hierdoor kan er meer isolatie in de wand toegepast worden, waardoor Rc-waardes tot wel 8,0 mogelijk zijn.
Waarom kiezen voor houtskeletbouw woningen? Houtskeletbouw woningen warmen sneller op dan uit beton of steen opgetrokken huizen, zoals bij de traditionele bouw wordt toegepast. Daarnaast is houtskeletbouw een milieuvriendelijke bouwmethode door de toepassing van hout. Hout is namelijk een oneindige grondstof bij duurzaam bosbeheer. Bovendien worden de elementen in ideale omstandigheden vervaardigd en bieden een uitstekende akoestische isolatie.