Let op! Niet ondersteunde browser

De browser die u momenteel gebruikt is verouderd en ondersteunt niet alle technieken die wij gebruiken voor onze website.
Voor een optimale weergave en bezoekerservaring, adviseren wij het gebruik van een browser zoals Google Chrome (Download Chrome).

Dit bericht sluiten

De voorgeschiedenis van HSB-elementen

De voorgeschiedenis van HSB-elementen

Onze verkoper Rik Notkamp, dook in de herkomst van HSB-elementen. Waarom is de bouw nou eigenlijk HSB-elementen gaan gebruiken? WEBO levert al vele jaren gevelvullende HSB-elementen door geheel Nederland voor woningbouw, schoolgebouwen, kantoren en uitdagende utiliteitsbouwwerken. Voor ons eens een goede reden om de oorsprong en de voordelen van vroeger van dit prachtige product eens te onderzoeken.

Wanneer we terugkijken naar de oorsprong van Houtskeletbouw-elementen, werd dit vroeger veel toegepast in bosrijke gebieden waar veel hout voorradig was. Sinds de middeleeuwen worden er in Midden-Europa en de Britse eilanden de vakwerk bouwmethode toegepast voor de bouw van woningen.

Wereldwijd is er een sterke spreiding van het toepassen van houtskeletbouw elementen. 90% van alle woonhuizen in Canada en de Verenigde Staten is opgetrokken in houtskeletbouw-elementen. Wanneer we kijken in Europa, wordt er in Midden-Europa en Scandinavië veel houtskeletbouw toegepast waarbij men destijds al wist dat dit beter isoleert dan het toepassen van stenen.

Werkplaatstimmerman HSB

Intreden in Nederland

In Nederland waren vroeger houtskeletbouw toepassingen erg populair in gebieden met een minder draagkrachtige bodem. Bijvoorbeeld de Zaanstreek, door de aanvoer vanaf de rivieren en zeeën was hout eenvoudig te transporteren naar deze gebieden. Ook een groot voordeel van een hout toepassing is, dat het een relatief licht bouwmateriaal is. Licht bouwmateriaal kan gemakkelijk getransporteerd worden en er kan volstaan worden met een lichtere fundering.

Houtskeletbouw elementen worden door WEBO heden ten dagen toegepast als gevelvullende- of geveldragende elementen. De elementen worden in eigen huis geïngeneerd en geproduceerd in onze fabriek in Rijssen. Per vrachtauto worden de elementen naar de bouwplaats getransporteerd en zijn de elementen eenvoudig en snel te plaatsen wat ten goede komt aan de bouwsnelheid. Wij kunnen met elkaar stellen dat ze vroeger nog niet zo gek waren om HSB-elementen toe te passen. Dus bij de toepassing van HSB-elementen heb je gelijk de volgende voordelen: de toepassing van een grondstof, betere isolatiewaarde, goed te transporteren, lichtere fundering en een snelle bouwmethodiek.

Mocht je meer informatie wensen met betrekking tot het toepassen en leveren van HSB-elementen, neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag!

Back to top