Let op! Niet ondersteunde browser

De browser die u momenteel gebruikt is verouderd en ondersteunt niet alle technieken die wij gebruiken voor onze website.
Voor een optimale weergave en bezoekerservaring, adviseren wij het gebruik van een browser zoals Google Chrome (Download Chrome).

Dit bericht sluiten

Hout of kunststof kozijn?

Hout of kunststof kozijn?

Het is een illusie om te praten over de duurzaamheid van kunststof. Wist u dat er 1,5 tot 3 kunststof kozijnen geproduceerd moeten worden met 5 ton CO² uitstoot per ton PVC in dezelfde levensduur als 1 energieneutraal houten kozijn? Waar kies jij voor: hout of kunststof? En waarom? Wij als WEBO zetten de feiten voor u op een rij om u bewuster te maken van deze keuze:

Houten kozijnen lijken duurder in de aanschaf dan kunststof kozijnen, maar alles tezamen zijn zij zeker goedkoper en duurzamer! Gemiddeld zijn kunststof kozijnen 15% goedkoper, daar kunnen wij niet omheen. Echter kan een hardhouten kozijn met gemak 75 jaar meegaan, daar waar een kunststof kozijn 25 tot 50 jaar meegaat. Dit is 1,5 tot 3 keer langer dan kunststof kozijnen. Oftewel: in hetzelfde tijdsbestek heeft u 2 tot 3 kunststof kozijnen nodig vergeleken met een houten kozijn. Dus schijnt bedriegt al in de aanschaf van het product, echter zijn er nog veel meer punten om eens onder de loep te nemen.

Het gebruik van hout is Energieneutraal. Wanneer dit vervolgens ook nog als brandstof gebruikt wordt, draagt het zelfs bij aan het tegengaan van het broeikaseffect.

Houten kozijnen gaan klimaatopwarming tegen. Fotosynthese zorgt ervoor dat bomen juist CO² opvangen uit de atmosfeer en bij verbranding komt diezelfde hoeveelheid CO² weer vrij. Het gebruik van hout voor energie is volledig CO²-neutraal, doordat de hoeveelheid CO² die vrijkomt niet meer is dan de bij de groei opgeslagen hoeveelheid CO² in het hout.

Keuze voor houten kozijnen

Kiest u voor een houten kozijn? Dan draagt u bij aan het terugdringen van de opwarming van de aarde.

 

Hierbij hebben wij nog niet eens naar de CO² uitstoot van het maken van een kunststof kozijn gekeken. Kunststof kozijnen zijn niet duurzaam, deze zijn veelal gemaakt van PVC. Het proces waarin PVC ontstaat kost veel energie en heeft een zware impact op het milieu. Zou je deze uitstoot bekijken voor het maken van PVC, zullen de meeste mensen versteld staan.

Alles bij elkaar genomen kost de productie van PVC afgrond 5 ton CO²  voor het produceren van 1 ton PVC. Hier is het transport van de fossiele brandstoffen van het Midden-Oosten, waar de olie meestal vandaan komt, naar hier nog niet eens bij meegerekend!

  • Houten kozijnen gaan net zo lang mee als uw woning zelf: minstens 50 jaar.
  • Houten kozijnen hebben een uitstekende isolatiewaarde (U-waarde). Dit bespaart het gebruik van fossiele brandstoffen én uitgaven aan hoge energierekeningen. Kunststof kozijnen hebben de laagste U-waarde.

Hout zorgt voor bijna 60% minder CO² uitstoot per huis.

  • Met dezelfde constructie kan er gemakkelijk van dubbel naar triple glas opgewaardeerd worden
  • Beschadigingen te herstellen: bij kunststof moet het hele kozijn vervangen worden

Waarom zou u niet voor hout kiezen? Maak vanaf vandaag het verschil. Vraag hier een offerte aan. 

Back to top