Let op! Niet ondersteunde browser

De browser die u momenteel gebruikt is verouderd en ondersteunt niet alle technieken die wij gebruiken voor onze website.
Voor een optimale weergave en bezoekerservaring, adviseren wij het gebruik van een browser zoals Google Chrome (Download Chrome).

Dit bericht sluiten

Montage Steigerloos® gevelelementen - G8 Tango

Steigerloos® Bouwen: Rc-waarde gevel

Bouwen volgens NOM: hoge Rc-waarden met HSB-elementen

Op 1 januari 2021 werd de EPC-berekening vervangen door de BENG-norm. (Bijna Energieneutrale Gebouwen). In 2050 moeten alle nieuwbouw- en renovatieprojecten zelfs volledig energieneutraal zijn (NOM-norm). Een enorme mijlpaal en opgave voor de bouwsector! Hoe zorg je ervoor dat je als bouwer hier goed op voorbereid bent? Op deze pagina laten we zien hoe wel met de prefab gevelelementen van Steigerloos® Bouwen een complete Nul-op-de-Meter gevel realiseren.

Bernard Reuvers
INFORMATIE & ADVIES
BERNARD REUVERS
TECHNICAL SALES ENGINEER
breuvers@webo.nl
+31(0)610 84 00 63
Prefab gevelelement van Steigerloos® Bouwen
+ GEEN STEIGERMATERIAAL
+ MAXIMALE BOUWTIJDVERKORTING
+ BRANDKLASSE B
Rc-waarde 8,0

Rc-waarde 8,0

Een Steigerloos® element is in de basis een houtskeletbouw frame dat bestaat uit afzonderlijke lagen die bijdragen aan het isolerend vermogen van de wand. Het toepassen van hout is in de basis al een slimme keuze om een hoge isolatiewaarde te behalen. Zo heeft hout een  warmtegeleidingscoëfficiënt [W/(m.K)] van ongeveer 0.13, waardoor het geen goede geleider is van warmte en kou. De wand is ook voorzien van een geïsoleerde installatiezone met spijkerregels en een vezelcementplaat. Als isolatie passen we minerale wol toe.

Door een goede opbouw van de HSB-wand en het toepassen van de juiste materialen behalen de Steigerloos® elementen een Rc-waarde tot 8,0! Daarmee realiseren we nu al complete Nul-op-de-Meter gevels. De NOM-woning in Zoetermeer is hier een mooi voorbeeld van.


HOUT100% zekerheid
STIP® certificaat voor duurzaam hout

Minimale eisen volgens Bouwbesluit

De onderstaande isolatie-eisen zijn op dit moment van kracht voor nieuwbouw en renovatie:

Minimale eisen bij nieuwbouw:
Rc-waarde vloer: 3,7 m2K/W
Rc-waarde gevel: 4,7 m2K/W
Rc-waarde dak: 6,3 m2K/W

Minimale Rc-waarde bij renovatie:
Rc-waarde vloer: 1,3 m2K/W
Rc-warde gevel: 2,0 m2K/W
Rc-waarde dak: 2,5 m2K/W
(Als de huidige aanwezige isolatie een hogere isolatiewaarde kent, dan geldt deze waarde als ondergrens.)

LEUK OM TE WETEN
Wist je dat hout ten opzichte van andere materialen zeer goede isolerende eigenschappen heeft? Ter vergelijking: hout heeft een 15 keer hogere isolerende werking dan beton, 400 keer hogere werking dan staal en een 1770 keer hogere werking dan aluminium. Een goede reden om het materiaal in gevels, daken en vloeren toe te passen.

Naast dat de HSB- en Steigerloos® elementen standaard een Rc-waarde hebben van 4,5-8,0, kan het toegepaste hout aan het einde van zijn levensloop ook nog eens goed verwerkt worden tot een ander product. Hout kan tevens weer opgenomen worden in de biologische kringloop.

Resistance Construction

Resistance Construction

De Rc-waarde staat voor Resistance Construction, oftewel de thermische weerstand van een constructiedeel. Een constructiedeel kan bijvoorbeeld een spouwmuur, gevel, kozijn of combinatievloer zijn. Voor ieder onderdeel worden er andere eisen gesteld in het Bouwbesluit.

De berekening van de Rc-waarde is afhankelijk van de toegepaste materialen in de constructie. Hoe lager de warmtegeleidingscoëfficiënt van het materiaal, hoe beter de thermische isolatie.

Voordelen Steigerloos® Bouwen

Bouwbesluit aansluitdocumenten

Complete gevelelementen

Minder transportbewegingen

Hergebruik materialen

Prestaties

Naast de complete Steigerloos® gevelelementen levert WEBO ook HSB-elementen. Zowel het BENG-als NOM-element® kunnen af-fabriek met kozijnen geleverd worden.

BENG-Element®

RC-waarden: 4,5 – 5,0
Luchtdoorlatendheid (QV-10): 0,15 – 0,40

NOM-Element®

RC-waarden: 5,5 – 8,0
Luchtdoorlatendheid (QV-10): 0,15 – 0,40

Steigerloos® referentieprojecten

NOM-woning Zoetermeer

G8 Tango, Utrecht

Hofbadtoren, Den Haag

Mariskwartier, Vlaardingen

Student Experience International, Amsterdam

Ga jij ook voor efficiënter, slimmer en duurzamer bouwen?

Zowel bij bestaande als nieuwe gebouwen leveren de elementen een grote bijdrage aan het verhogen van de energieprestatie van een gebouw. Bij renovatiewerkzaamheden kan soms de nieuwe gevel binnen één dag geplaatst worden! Met Steigerloos® Bouwen bieden we een op maat gemaakte oplossing voor jouw technische uitdagingen: van ontwerp tot bouw.

Bespreek je wensen met Bernard Reuvers; hij denkt graag met je mee.

Brochure aanvragen

Vraag online je offerte aan

Download de STABU bestekteksten

Back to top