Let op! Niet ondersteunde browser

De browser die u momenteel gebruikt is verouderd en ondersteunt niet alle technieken die wij gebruiken voor onze website.
Voor een optimale weergave en bezoekerservaring, adviseren wij het gebruik van een browser zoals Google Chrome (Download Chrome).

Dit bericht sluiten

G8 TANGO, WAAR ARCHITECTUUR TOT LEVEN KOMT

Een vooruitstrevend project met architectonische en bouwkundige uitdagingen

G8 Leidsche Rijn Centrum

Het Project G8 Tango te Utrecht bestaat uit een blok met 178 sociale huurwoningen in de wijk Leidsche Rijn Centrum, dat gerealiseerd is door BAM Wonen in opdracht van de corporaties Mitros & Portaal. Om écht betaalbare woningen te kunnen realiseren en tegelijkertijd de hoge ambities van het stedenbouwkundig plan te vervullen, is er gekozen om met Steigerloos® prefab gevelelementen te bouwen. De engineering in BIM, productie en montage van de prefab gevelelementen is uitgevoerd door WEBO | Steigerloos® Bouwen.

Door te kiezen voor HSB-elementen met steenstrips, hadden Zecc Architecten en BureauVanEig een kosteneffectieve oplossing tot hun beschikking om de fraaie Italiaanse architectuur te realiseren. Naast de architectonische uitdagingen stelde dit project specifieke eisen aan de bouwmethodiek. Het gebouw is namelijk direct gelegen naast de drukke stadsbaantunnel, waardoor een traditionele steiger met metselaars te veel veiligheidsrisico’s met zich meebracht. Met de Steigerloos® gevelelementen en extra veiligheidsvoorzieningen kon dit probleem ondervangen worden. Als bijkomend voordeel verkort deze werkmethodiek de bouwtijd. Door de samenwerking tussen de partijen – zowel in de voorbereidende als uitvoerende fase – konden de gevelelementen in een minimale doorlooptijd worden gemonteerd.

Utrecht
Nieuwbouw

Ontdek hoe de gevelelementen worden gemonteerd

Speel video af
0
woningen
0
Bouwlagen
0
Elementen

Bouwen langs de stadsbaantunnel

Voor de montage van de gevelelementen langs de stadsbaantunnel werd samen met BAM Wonen een bouwmethodiek ontwikkeld. Lars van Oosterom, Projectleider bij Steigerloos® Bouwen vertelt hier meer over: “Om aan alle veiligheidseisen vanuit de gemeente te voldoen, is er een methode ontwikkeld waarbij begeleidingskabels tussen het dak en de grond zijn gespannen. De elementen werden via deze kabels omhoog gehesen, zodat ze op voldoende afstand bleven van de weg en niet konden draaien. Hierdoor kon de stadsbaantunnel open blijven en heeft het verkeer geen hinder ondervonden van de bouwwerkzaamheden.”

Een andere uitdaging was het plaatsen van de elementen in de binnenring. Lars: “Hier zijn de betonconsoles die de galerijvloeren ondersteunen meegestort in de verdiepingsvloer. Doordat deze uitstaken hadden we weinig bewegingsruimte tijdens het hijsen en plaatsen van de elementen. Daarnaast moesten de elementen achter de hogere galerijvloeren geplaatst worden, waardoor we aan de bovenzijde meer marge nodig hadden.”

Vrijheid in gevelarchitectuur

Houtskeletbouw-elementen met steenstrips bieden een uitkomst om grenzen te verleggen in gevelarchitectuur en tegelijkertijd de kosten te drukken. Een gevel met groengrijze bakstenen was bijvoorbeeld te duur geweest, maar door de minerale gevelstrips van Sto Isoned toe te passen waren de mogelijkheden in kleur en metselwerkverbanden eindeloos. Business Development Manager van Sto, Remco Gertsen, geeft aan dat er veel voordelen zitten aan deze vorm van gevelbekleding: “Het voordeel van de minerale gevelstrips is dat je heel ver kunt gaan in je gevelafwerking en detailleringen, zoals de bijzondere verbanden die de architect heeft bedacht voor dit project. De minerale gevelstrips passen tevens goed bij een circulaire uitvraag, gezien de zeer lage CO2-footprint en voordelen die het voor de constructie meebrengt”.

Naast de gevelarchitectuur boden de gevelelementen een uitkomst om dilataties te verbergen. Zo heeft de architect slim gebruik gemaakt van uitkragende penanten die zowel horizontaal als verticaal op de elementen zijn aangebracht. Hierdoor zijn de kieren en naden tussen de elementen aan het zicht onttrokken, wat een verfijnde en architectonisch hoogwaardige gevel heeft opgeleverd. De hoge plint en de metselwerkverbanden zijn geïnspireerd op de Milanese baksteenarchitectuur van Giovanni Muzio.

Engineering in BIM

Het hele project is door Steigerloos® Bouwen gerealiseerd in BIM 360, waardoor de elementen met uiterste precisie geëngineerd en geproduceerd zijn. Vooral door de verschillende kleuren en metselwerkverbanden bij G8 Tango was het van essentieel belang dat de elementen naadloos op elkaar aansloten. Bovendien werd de bouwtijd door de prefab gevelelementen aanzienlijk verkort.

G8 is een hybride gebouw, bestaande uit een betonnen draagconstructie en gevel van prefab houtskeletbouw-elementen. Met een Rc-waarde van 6,5 voldoet het gebouw ruimschoots aan de BENG-eis.


Bernard Reuvers
Technical Sales Engineer
breuvers@webo.nl
+31(0)548 - 80 09 40

WIL JE MEER WETEN OVER DIT PROJECT?

Benieuwd naar de details van dit project? We vertellen je graag meer over de mogelijkheden van Steigerloos® Bouwen.

Neem contact met ons op; wij denken graag met je mee!Back to top