Let op! Niet ondersteunde browser

De browser die u momenteel gebruikt is verouderd en ondersteunt niet alle technieken die wij gebruiken voor onze website.
Voor een optimale weergave en bezoekerservaring, adviseren wij het gebruik van een browser zoals Google Chrome (Download Chrome).

Dit bericht sluiten

Voordelen van houtskeletbouw

Toenemende vraag houtskeletbouw

De vraag naar houtskeletbouw neemt in Nederland toe, vooral door de vele voordelen die hout heeft te bieden. Vroeger werden vooral kleinere constructies op deze manier gebouwd, maar tegenwoordig realiseren we complete HSB-gevelelementen die tot wel 70 meter hoog toegepast kunnen worden. Houtskeletbouw biedt een uitkomst voor woningbouwopgave, omdat deze manier van prefab bouwen tot een korter bouwproces leidt. Naast de woningopgave staan we in Nederland voor grotere uitdagingen op het gebied van energiezuinig, duurzaam en circulair bouwen. Zo moeten alle nieuwbouw woningen aan de BENG-norm voldoen en in de toekomst zelfs aan de Nom-norm (Nul op de Meter), terwijl we de CO2-uistoot van het bouwproces verder moeten terugdringen. Bouwen met hout biedt een uitkomst om deze uitdagingen aan te gaan.

Voordelen houtskeletbouw op een rijtje

Ondanks dat houtskeletbouw inmiddels een bekende bouwmethode is, zijn er nog steeds veel vragen. Daarom behandelen we in dit artikel de belangrijkste voordelen van houtskeletbouwelementen ten opzichte van traditionele bouw:

1. Snelle bouwmethode

1. Snelle bouwmethode

Houtskeletbouw is een veel snellere bouwmethode dan traditionele bouw. De prefab elementen worden in de fabriek gemaakt en kunnen op de bouwplaats meteen veranderd worden, waardoor de gevel snel wind- en waterdicht is. Bij WEBO bieden we ook de mogelijkheid om onze houten kozijnen in de fabriek al in de HSB-elementen te plaatsen, inclusief beglazing en aflak. Met Steigerloos® Bouwen zijn de elementen zelfs voorzien van een complete buitenschil.

2. Circulair en energieneutraal bouwen

Bouwen met hout biedt een uitkomst om aan strengere energieprestaties en milieueisen te voldoen. Hout heeft namelijk van een nature een isolerende werking en is het enige materiaal dat CO2 opslaat. Daarnaast maakt hout het mogelijk om CO2-neutraal of -positief te bouwen, in tegenstelling tot andere materialen zoals beton, pvc, staal en aluminium.

LEUK OM TE WETEN
Wist je dat houtskeletbouw veel ontwerpvrijheid biedt voor de architect?

Zo kunnen de Steigerloos® elementen met minerale steenstrips in iedere gewenste kleur uitgevoerd worden. Ook op het gebied van metselwerk is er veel mogelijk. We kunnen bijvoorbeeld verspringingen in gevels en staande en liggende metselwerkverbanden realiseren.

3. Brandveiligheid houtskeletbouw

3. Brandveiligheid houtskeletbouw

Houtskeletbouw-elementen zijn een brandveilige keuze in vergelijking met staal in traditionele bouw. Vuur trekt in houten balken namelijk langzaam van buiten naar binnen, waardoor het brandgedrag voorspelbaar is en de draagconstructie zijn kracht een lange tijd behoudt.

4. Isolerende werking

De isolerende eigenschappen van hout zijn 15 keer hoger dan die van beton, 400 keer hoger dan staal en 1770 keer hoger dan aluminium. Ook maken we gebruik van minerale wol als isolatie, waardoor onze houtskelet wanden een Rc-waarde tot wel kunnen 8,0 behalen. Houtskeletbouw is dus een erg duurzame manier van bouwen.

5. Lange levensduur

5. Lange levensduur

Een houtskeletbouw constructie heeft een lange levensduur. Zo kan een houtskeletbouw woning minimaal 75 jaar meegaan, wat vergelijkbaar is met traditionele bouw. Benieuwd naar de opbouw van een houtskeletbouw element? Bekijk de HSB-details van WEBO.

Nadelen van houtskeletbouw

Bij houtskeletbouw is de uitvoering erg belangrijk. Een verkeerde uitvoering kan ertoe leiden dat het hout eerder gaat rotten of dat er schimmelvorming ontstaat. Ook vergroot dit de kans op ongedierte. Echter, bij een juiste uitvoering kunnen deze risico’s vermeden worden. Bij WEBO werken we daarom in BIM en met een volledig geautomatiseerd productieproces. Ook maken we gebruik van technieken zoals 3D-laserscanning om maattoleranties te ondervangen. Hierdoor kunnen we zeer maatvast werken en dragen we zorg voor een goed opgebouwde constructie.

BENG- OF NOM-ELEMENT® BENG- en NOM-Element®


BENG- en NOM-eisen
Met het BENG-element voldoe je aan de huidige eisen die het Bouwbesluit stelt. Energieneutraal bouwen en voldoen aan de NOM-eisen? Kies dan voor het NOM-Element®.

Rc-waarde
Het van nature isolerende hout in combinatie met onze isolatietechnieken, zorgt voor een BENG of NOM-Element® met een Rc-waarde tot wel 8,0.

CO2-OPSLAG
HR++ glas draagt bij aan warmte- en energiebehoud en triple glas zorgt voor optimaal warmtebehoud, zonder energieverlies.

Bouwtijdverkorting
Door een compleet prefab HSB-element toe te passen wordt de bouwtijd enorm verkort.

Toename in houtskeletbouw

Bouwen met hout wordt steeds populairder in Nederland. Zo zijn onze HSB-elementen licht in gewicht, waardoor ze eenvoudig vanuit de kraan veranderd kunnen worden. Bovendien biedt houtbouw een uitgelezen kans om ons vastgoed te verduurzamen. Ook bij hoogbouw wordt steeds vaker gekozen voor duurzaam hout.

Meer informatie over de voordelen van houtskeletbouw

Onze houtskeletbouw elementen worden onder geconditioneerde omstandigheden gemaakt en behalen goede isolatiewaarden. Ook op de bouwplaats elementen veel voordelen ten opzichte van traditioneel bouwen.

Bespreek je wensen met Niek Troost; hij denkt graag met je mee.

Brochure aanvragen

Download de STABU bestekteksten

Vraag online je offerte aan

Dragende wanden

WEBO biedt de mogelijkheid om dragende HSB-elementen te leveren. Deze worden uitgevoerd met dikkere stijlen en liggers, om zo de benodigde stabiliteit te garanderen.

Bekijk onze HSB-details voor de opbouw van onze houtskeletbouw elementen.

Houten kozijnen

Bekijk ook onze houten kozijnen details.

Back to top