Let op! Niet ondersteunde browser

De browser die u momenteel gebruikt is verouderd en ondersteunt niet alle technieken die wij gebruiken voor onze website.
Voor een optimale weergave en bezoekerservaring, adviseren wij het gebruik van een browser zoals Google Chrome (Download Chrome).

Dit bericht sluiten

Prefab HSB elementen - WEBO

Houtskeletbouw details | Hsb wand opbouw

Houtskeletbouw details: afmetingen en opbouw HSB-wand

Bouwen met houtskeletbouw is een uiterst efficiënte, snelle en duurzame bouwmethode. HSB-elementen leveren zeer goede prestaties ten aanzien van brandveiligheid en de isolatiewaarde van een gebouw. De elementen zijn bovendien licht in gewicht, waardoor minder zware kranen nodig zijn op de bouwplaats en het casco van een gebouw lichter uitgevoerd kan worden. Benieuwd naar de opbouw van een houtskeletbouw wand? Op deze pagina vind je meer informatie over de HSB-elementen details van WEBO.

Niek Troost
INFORMATIE & ADVIES
NIEK TROOST
ADVIES & ONTWERP
ntroost@webo.nl
+31 6 10 97 83 73

HSB wand detail

Een houtskeletbouw wand is in de basis een houten frame voorzien van stijl- en regelwerk. Hieronder hebben we de opbouw van een HSB-wand opgesomd (van binnen naar buiten):

  1. Gipsvezelplaat, 12,5 cm. Achter de gipsvezelplaat kan een triplex of OSB-plaat aangebracht worden.
  2. Dampremmende PE-folie.
  3. Houtskeletbouwframe, met stijl en regelwerk: 184, 220, 235 of 285 mm.
  4. Isolatie: minerale wol
  5. Op de minerale wol wordt dampremmende folie aangebracht. Deze laag voorkomt eventuele insijpeling van water.
  6. Optioneel: geïsoleerde installatiezone, met spijkeregels.
  7. Optioneel: vezelcementplaat, voor extra thermische en akoestische isolatie.
  8. Optioneel: gevelafwerking aan de buitenzijde (Steigerloos® Bouwen).
HOUT100% zekerheid
STIP® certificaat voor duurzaam hout

BENG- en NOM-element®

Wanneer je kiest voor het BENG- en NOM-Element® van WEBO, ben je klaar voor 2050. Met RC-waardes tot wel 8,0 en een luchtdoorlatendheid (QV10) van 0,15 – 0,4 voorkomen we energieverlies en leveren we een belangrijke bijdrage aan circulaire gebouwen.

De wandopbouw van een houtskeletbouw-element bestaat hoofdzakelijk uit hout. Dit is het enige materiaal dat CO2 opslaat. Hierdoor zijn houtskeletbouw elementen een uiterst duurzame keuze, in tegenstelling tot andere materialen zoals beton. Ook het toepassen van glaswol is duurzaam, doordat de materialen grotendeels gerecycled zijn en eenvoudig hergebruikt kunnen worden.

Benieuwd naar de mogelijkheden van HSB-Elementen?


LEUK OM TE WETEN
Wist je dat de HSB-wanden van WEBO af-fabriek voorzien kunnen worden van houten kozijnen? Hierdoor wordt de bouwtijd nog verder verkort. Ook het HoutAlu-Kozijn® en Eiken-Kozijn® behoren tot de mogelijkheden.

Naast de houten kozijnen van WEBO kunnen de HSB-elementen uitgevoerd worden met kunststof kozijnen.

Steigerloos® Bouwen

Steigerloos® Bouwen

Naast het monteren van kozijnen kunnen de HSB-wanden ook compleet met gevelbekleding geleverd worden. Steigerloos® Bouwen biedt een grote verscheidenheid aan gevelafwerkingen, zoals minerale steenstripshoutplaatmateriaal, en stucwerk. Hierdoor kunnen de HSB-wanden rechtstreeks vanuit de kraan gemonteerd worden, zonder dat hier nog een steiger aan te pas komt. Dit maakt Steigerloos® Bouwen een ideale oplossing voor hoogbouw en binnenstedelijke bouwprojecten.

Onze HSB-elementen worden standaard geleverd met:

> Ankers

De HSB-elementen van WEBO worden inclusief ankers geleverd, zodat de elementen eenvoudig aan de vloer verankerd kunnen worden. De volgende ankers zijn standaard bij de prijs inbegrepen:

  • Onderzijde J-ankers
  • Bovenzijde hoekankers

De toegepaste ankers staan beschreven in het ankerblad van WEBO.

> Geïntegreerde stelkozijnen

De HSB-elementen zijn voorzien van geïntregreerde stelkozijnen, gemonteerd in de elementen en afgeplakt met butyltape. Inclusief gipsvezelplaat aftimmering t.b.v. zij- en bovenkant, welke los worden meegeleverd

Meer weten over onze houtskeletbouw details?

We vertellen je graag meer over de detailleringen van het BENG- en NOM-Element®.

Bespreek je wensen met Niek Troost; hij denkt graag met je mee.

Brochure aanvragen

Download de STABU bestekteksten

Vraag online je offerte aan

Voordelen van HSB-elementen

Toename in houtbouw

Houtbouw is bezig met een snelle opmars. HSB-elementen zijn namelijk licht in gewicht, waardoor ze eenvoudig vanuit de kraan verankerd kunnen worden. Om het bouwproces sneller te laten verlopen, zien we ook een toename in prefab houtbouwsystemen. Hout biedt bovendien een uitgelezen kans om ons vastgoed te verduurzamen.

Ook bij hoogbouw wordt steeds vaker gekozen voor duurzaam hout.

Brandveiligheid

Houtskeletbouw-elementen zijn een brandveilige keuze. Vuur trekt in een balk namelijk langzaam van buiten naar binnen, waardoor het brandgedrag voorspelbaar is en de draagconstructie zijn kracht een lange tijd behoudt. Bij brand blijft een goede houten constructie zelfs langer draagkrachtig dan een staalconstructie. Ook bij WEBO hechten we uiteraard veel waarde aan brandveiligheid. Zo worden de Steigerloos® gevelelementen standaard geleverd met een brandklasse B certificaat.

Duurzame materialen

Naast het houten raamwerk passen we andere duurzame materialen toe. Zo wordt minerale wol als isolatiemateriaal gebruikt, dat voor 75% uit gerecycled afvalglas bestaat. De overige grondstoffen bestaan voornamelijk uit zand en kalk, natuurlijke en quasi onuitputtelijke grondstoffen. De glaswol en gipsplaten zijn herbruikbaar en volledig recyclebaar. Ook aan de buitenzijde kunnen duurzame gevelafwerkingen toegepast, zoals hout, plaatmateriaal, gevelstrips etc.

Prefab bouwen

Met houtskeletbouw kunnen we een groot deel van de werkzaamheden naar de fabriek verplaatsen. Hierdoor voorkomen we faalkosten en is de montage een stuk korter dan de traditionele bouw. Met de prefab houten wanden kunnen we bovendien een slankere gevel realiseren.

Hoge isolatiewaarde

Binnen de houten stijlen van een HSB-element wordt minerale wol aangebracht, zodat koudebruggen tot een minimum worden beperkt. Tussen de vezelcementplaat en dampopenfolie is tevens een luchtspouw aanwezig, waardoor we een RC-waarde tot wel 8,0 behalen. Bij toepassing van houtvezelisolatie kan de opbouw afwijken. Neem contact op voor meer informatie.

Ontwerpvrijheid

Een houtskeletbouwframe van hout kan naar wens opgebouwd worden en biedt veel ontwerpvrijheid. Zo kunnen de Steigerloos® elementen met minerale steenstrips in iedere gewenste kleur uitgevoerd worden. Ook op het gebied van metselwerk is er veel mogelijk. We kunnen bijvoorbeeld verspringen in gevels en staande en liggende metselwerkverbanden realiseren. Daarnaast kunnen we ook houten gevelbekleding toepassen met brandklasse B.

Dragende wanden

WEBO biedt de mogelijkheid om dragende HSB-elementen te leveren. Deze worden uitgevoerd met dikkere stijlen en liggers, om zo de benodigde stabiliteit te garanderen.

Houten kozijnen

Bekijk ook onze houten kozijnen details.

Back to top