Let op! Niet ondersteunde browser

De browser die u momenteel gebruikt is verouderd en ondersteunt niet alle technieken die wij gebruiken voor onze website.
Voor een optimale weergave en bezoekerservaring, adviseren wij het gebruik van een browser zoals Google Chrome (Download Chrome).

Dit bericht sluiten

HoutAlu-Kozijn®: productkaart in LCA categorie 1

Profiteer van de subsidieregeling Milieu-investeringsaftrek (MIA)

Het HoutAlu-Kozijn® is opgenomen in de Nationale Milieudatabase met een categorie 1 productkaart. De data is verzameld door een levenscyclusanalyse (LCA) van het product te maken. Doordat het HoutAlu-Kozijn® in categorie 1 valt, is het product bijzonder interessant voor circulaire bouwprojecten die in aanmerking komen voor de Milieu-investeringsaftrek (MIA). Maar wat houdt deze productkaart nu precies in en hoe werkt de subsidieregeling? In dit artikel zetten we alles voor je op een rijtje.

Verduurzaming bouwsector

In Nederland zijn we druk bezig om de bouwsector te verduurzamen en circulair te maken. De overheid heeft zich gebonden aan verschillende internationale afspraken, zoals het terugdringen van de CO2-uitstoot. Het doel is om Nederland uiteindelijk in 2050 volledig circulair te maken. Echter, duurzaamheid en circulariteit zijn zeer complex en lastig in kaart te brengen. Zo moet er bij een bouwwerk gekeken worden naar de gehele levenscyclus van alle toegepaste bouwproducten en het werk zelf: van ontwerp, productie, bouw, gebruik, verbouw, renovatie, sloop tot hergebruik. De totale som van alle bouwproducten en de wijze waarop deze op elkaar aansluiten bepalen uiteindelijk de impact op het milieu.

Stichting Nationale Milieudatabase (NMD)

Om de verduurzaming te versnellen en in kaart te brengen hoe nieuwe gebouwen presteren, is De Stichting Nationale Milieudatabase (NMD) opgericht. Zij beheren de bepalingsmethode voor het vaststellen van de milieuprestatie (MPG) van een bouwwerk en houden een database met bouwproducten bij waarvan een LCA is opgesteld. De database is opgedeeld in 3 categorieën met productkaarten:

  • Categorie 1: merkgebonden data van fabrikanten en leveranciers (getoetst door een onafhankelijke, gekwalificeerde derde partij).

  • Categorie 2: merkongebonden data van groepen fabrikanten en/of toeleveranciers en branches (getoetst door een onafhankelijke, gekwalificeerde derde partij).

  • Categorie 3: merkongebonden data van Stichting NMD. Deze data wordt gebruikt als er geen categorie 1 of 2 data beschikbaar is. Omdat dit generieke data is en daardoor minder nauwkeurig is en deze data daarnaast niet getoetst is, krijgen deze productkaarten 30% toeslag.

(Bron: Nationale Milieudatabase)

Berekenen van de milieuprestatie (EPD)

Om de milieuprestatie van een gebouw te berekenen, is er dus data nodig van alle toegepaste bouwproducten. Deze data kun je als producent of branche laten vastleggen door een onafhankelijke derde partij en laten opnemen in de Nationale Milieudatabase. Als basis van de bepalingsmethode wordt de Europese norm EN 15804 gebruikt, die eisen stelt aan Europese milieuproductverklaringen (Environmental Product Declarations – EPD). De EPD is gebaseerd op een levenscyclusanalyse (LCA) en brengt de totale milieu-impact van een product in kaart.

Waarom is categorie 1 zo interessant?

  1. De eisen op het gebied van duurzaamheid en circulariteit worden in de bouwsector steeds strenger. Dit betekent dat ontwerpers steeds meer aangewezen zijn op producten met een categorie 1 of 2 productkaart.

  2. Circulaire bouwwerken kunnen in aanmerking komen voor de subsidieregeling Milieu-investeringsaftrek (MIA). Hiervoor is een LCA nodig op het gehele bouwwerk die aantoont dat het gebouw aan de eisen voldoet. Daarnaast wordt als eis gesteld dat er ten minste 5 bouwmaterialen in het gebouw zijn verwerkt die met een categorie 1 productkaart in de Nationale Milieudatabase zijn opgenomen. Ook moeten deze materialen voor tenminste 50 procent bestaan uit gerecyclede grondstoffen of die geschikt zijn voor hergebruik (ten minste 20 procent).

HoutAlu-Kozijn® voldoet aan alle eisen

Uit de cijfers van de LCA van het HoutAlu-Kozijn® die door SHR is opgesteld, blijkt dat het product ruimschoots aan de eisen voldoet en een lage milieu-impact heeft. Vanuit kostentechnisch oogpunt maakt dit het product bijzonder interessant voor circulaire bouwwerken die in aanmerking kunnen komen voor de Milieu-investeringsaftrek (MIA). Bovendien is WEBO de eerste leverancier van houten kozijnen met een categorie 1 productkaart! Uniek dus binnen de markt.

Kenmerken HoutAlu-Kozijn®

  • U-waarde tot 0.64
  • Onderhoudsvrij / lage Total Cost of Ownership
  • HR++ of triple beglazing
  • Engineering in BIM
  • 30 – 60 minuten brandwerend
ONTDEK HET PRODUCT

Benieuwd naar de voordelen voor jouw project?

Hout isoleert tot 1770 keer beter dan aluminium en is van nature circulair, omdat het CO2 opslaat.

Benieuwd wat het HoutAlu-Kozijn® voor jouw project kan betekenen? Neen dan contact op met Job Huisman; hij denkt graag met je mee.

Brochure aanvragen

Vraag online je offerte aan

Download de STABU bestekteksten

Back to top