Let op! Niet ondersteunde browser

De browser die u momenteel gebruikt is verouderd en ondersteunt niet alle technieken die wij gebruiken voor onze website.
Voor een optimale weergave en bezoekerservaring, adviseren wij het gebruik van een browser zoals Google Chrome (Download Chrome).

Dit bericht sluiten

Zonder steigers razendsnel naar 70 meter hoogte

Bron: CoBouw

De houtskelet gevelelementen van WEBO worden kant-en-klaar vanuit Rijssen geleverd op bouwplaatsen door het hele land. Daar vullen ze in één keer een complete beuk van de ruwbouw. In Den Haag past de timmerfabrikant het product Steigerloos® Bouwen ook voor een project van 70 meter hoogte toe.

Uitvinders in de timmerindustrie noemen ze zichzelf. “Want als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je kreeg”, parafraseren ze dankbaar een bekend citaat van Albert Einstein. Sinds de financiële crisis een slagveld aanrichtte in de timmerindustrie, ook in standplaats Rijssen, profileert het bijna honderd jaar oude WEBO zich net even anders. En dat lijkt effect te sorteren.

Van toeleverancier die op bestelling houtskeletbouw elementen en kozijnen leverde zijn ze, onder andere met hun concept Steigerloos, gegroeid naar een van de hoofdrolspelers op de bouwplaats. Naast de betonbouwer en de binnenafbouwer. Niet voor niets zitten ze steeds vaker in een vroeg stadium aan tafel bij de architect en de aannemer en drukken ze hun stempel op de uiteindelijke verschijningsvorm en uitstraling van een gebouw.

Houten frames

De kern van de activiteiten bestaat nog altijd uit de fabricage van houten frames en kozijnen. Die worden in een vergaand geautomatiseerd proces gemaakt op CNC-gestuurde framing-lijnen, zaagstraten en freesmachines in de fabriek in Rijssen. “Maar we zetten die machines tegenwoordig wel veel gerichter in”, benadrukt projectleider Wilko Wormgoor. “We doen niet alles meer maar letten op de toekomstbestendigheid van wat er uit de fabriek rolt. Als een vraag niet in die benadering past, zullen we dat eerlijk zeggen en verwijzen we ze desnoods door naar een traditionele timmerfabriek. We hebben de laatste jaren een aantal duidelijke keuzen gemaakt.”

Bij de Hofbadtoren in Den Haag zet Webo elke week een bouwlaag dicht met prefab gevelelementen. Foto: Cobouw

Zo levert WEBO alleen nog maar kozijnen die zijn voorbereid op de BENG en NOM. Met dusdanige diktes en detaillering dat, als de opdrachtgever er niet direct voor kiest, er altijd later nog triple glas in kan worden geplaatst. Om dezelfde reden levert WEBO alleen nog maar dikke deuren. Ietsje duurder misschien, maar dan zijn de klanten in elk geval klaar voor de toekomst.

Steigerloos

Sowieso beschikt alles wat de fabriek verlaat over een keur aan certificaten. Uiteenlopend van Komo, KVT+ en certificaten volgens de relevante beoordelingsrichtlijnen of BRL’s. Wat voor WEBO vanzelfsprekend lijkt, is werkelijk een nieuwe standaard in de bouwwereld.

Maar het duidelijkst komt die aanpak tot uiting in het concept Steigerloos®, dat Webo acht jaar terug lanceerde. Daarbij leveren ze complete gevelelementen die zo in elk skelet geplaatst kunnen worden. Gevelbekleding, kozijnen, glas, isolatie, spouw, binnenblad, elektra… Alles zit erop en eraan. De elementen worden in één hijs­beweging geplaatst. Zodra alles goed is gesteld en folies, flappen en compriband op hun plek zitten, is de volledige beuk wind- en waterdicht. En nog wel meer dan dat ook. Daarna kan direct de binnenafbouw beginnen. Zonder dat er een steiger aan te pas is gekomen. Alles gebeurt vanuit de kraan.

Minerale strips

Op de bouwplaats van de Hofbadtoren in de Haagse wijk Ypenburg laat projectleider Wormgoor zien hoe dat in zijn werk gaat. Een deel van de onderbouw van de 70 meter hoge woontoren is al voorzien van gevelelementen die van de ruwe betonconstructie ineens een woongebouw maken. Met de uitstraling van schoon metselwerk die zo typerend is voor de Nederlandse bouw. Het zijn echter geen bakstenen die verantwoordelijk zijn voor die uitstraling, verduidelijkt Wormgoor. Ook geen steenstrips, maar zogeheten minerale strips. Die komen niet uit een baksteenoven en zijn slechts 4 millimeter dik.

Niet van baksteen te onderscheiden: de minerale strips die Webo toepast. Gecertificeerd voor decennia veilig gebruik. Foto Webo

Een van de voordelen is dat ze niet gevoegd hoeven te worden. De mortel, of eigenlijk lijm wordt in de fabriek in Rijssen over het buitenblad van een vezelcementplaat uitgesmeerd waarna de strips erin worden gedrukt. De verlijming vindt dus volvlak plaats en niet met rillen zoals gebruikelijk bij steenstrips. Dat zorgde in het verleden namelijk nog wel eens voor problemen doordat de strips na tien jaar, en soms ook veel eerder, loslieten en naar beneden kwamen. Bij de 70 meter hoge Haagse woontoren moet dat te allen tijde worden voorkomen.

Brandklasse B

Wormgoor schuift een folie opzij van een element om de opbouw te laten zien. Hij wijst op een strip van dezelfde vezelcementplaat als het buitenblad, Bluclad. Daarmee wordt de luchtspouw ter hoogte van de betonnen vloer geknepen. Daarnaast is brandveiligheid een belangrijk onderdeel. Daarom zijn de Steigerloos® elementen van WEBO voorzien van Brandklasse B.

Zo is er over elk detail van Steigerloos® nagedacht. En alles is afgedekt met certificaten volgens elke BRL die maar van toepassing zou kunnen zijn. Het complete systeem beschikt over een Komo-certificaat. Daarvoor komt SKH niet alleen regelmatig in de fabriek in Rijssen kijken, maar ook op menig bouwplaats. Vorige week was de inspecteur nog bij de Hofbadtoren om te kijken hoe de montageploeg precies allerlei aansluitdetails aanbrengt.

Montageploeg

Het Steigerloos® element heeft als doel om op een snelle en duurzame wijze nieuwe gebouwen te realiseren of te renoveren, waarbij een hoge Rc-waarde (t/m 8.0) vanzelfsprekend is. Zonder noodzaak voor de tijdvretende opbouw van een steiger en met zo min mogelijk handelingen op de bouwplaats zelf. De drie man sterke ploeg in Den Haag plaatst in een werkweek van vier lange dagen zo’n achttien elementen. Dat is één hele verdieping van de onderbouw van de Hofbad. Nu kan dat nog met twee verreikers, maar vanaf de zesde verdieping gaat dat met de torenkraan, terwijl een monteur in een manbakje het element bijstuurt en een collega hem aan de binnenkant van de betonconstructie begeleidt.

Een montage-ploeg van drie man volstaat op de bouwplaats. Foto: Cobouw

Een grote stelruimte is niet nodig voor de montage van Steigerloos® elementen, dat is ook niet nodig volgens Wormgoor. “Zodra het betonskelet klaar is meet onze kwaliteitsdienst met een total-station alles zorgvuldig in. Onze elementen zijn op dat moment al zo’n beetje klaar, maar er zijn nog wel aanpassingen mogelijk. In de tunnelgietbouw heb je immers zomaar een bult van zes centimeter te pakken. Daar kunnen onze Steigerloos® elementen op aangepast worden. ”

De kaders van de tunnelconstructie bieden rondom een stelmogelijkheid van zo’n twee centimeter. Maar de naad tussen het metselwerk van twee aansluitende panelen mag van de architect van de Hofbadtoren niet meer dan een halve centimeter plus of min afwijken.

Aardverschuiving

“Dat gaat heel goed, maar het is wel de reden dat we eigen montageploegen hebben rondlopen op de bouwplaats. Dat hadden we vroeger niet. Ook onze kwaliteitsdienst komt regelmatig langs, net als de projectmanager. Omdat de binnenafbouw pas van start kan zodra onze elementen zijn geplaatst, spelen we een veel crucialere rol in het bouwproces. We zijn van timmerfabriek meer een complete gevelbouwer geworden. Dat is echt een compleet andere rol. Bijna een aardverschuiving. Maar we zijn blij dat we die stap hebben gezet.”

Back to top