Let op! Niet ondersteunde browser
De browser die u momenteel gebruikt is verouderd en ondersteunt niet alle technieken die wij gebruiken voor onze website.
Voor een optimale weergave en bezoekerservaring, adviseren wij het gebruik van een browser zoals Google Chrome (Download Chrome).
Bouwen met hout
Een duurzame keuze
Bouwen met hout
Een duurzame keuze
Hout wordt al eeuwenlang gebruikt in de bouw en blijft tot op de dag van vandaag een van de meest geliefde en veelzijdige bouwmaterialen. Door het gebruik van verantwoord hout dragen we bij aan een duurzamere leefomgeving. Hout is niet alleen esthetisch aantrekkelijk, maar biedt ook aanzienlijke voordelen op het gebied van klimaat- en milieubelasting.
- Slimme opslag van CO2
- Hoge isolatiewaarden
- Brandwerend
- Biobased & herbruikbaar
Slimme opslag van CO2
In alle stadia van de gebruikscyclus is hout één van de meest duurzame keuzes. Hout is een biobased, snel hergroeibaar en herbruikbaar materiaal dat, mits verantwoord beheerd, oneindig is. Dit maakt het een uitstekende keuze voor een duurzamer bouwproces. Daarnaast absorberen bomen CO2 uit de atmosfeer en slaan dit op. Een kubieke meter hout kan gemiddeld 0,9 ton CO2 opslaan, wat direct bijdraagt aan de vermindering van de CO2-uitstoot en dus aan de bestrijding van klimaatverandering. Hierdoor biedt hout een uitkomst om aan strengere milieu- en duurzaamheidseisen in de bouwsector te voldoen.
Een ander voordeel van hout zijn de uitstekende isolatie-eigenschappen, waardoor het materiaal bij uitstek geschikt is om te voldoen aan BENG en NOM. Zo heeft hout een 15 keer hogere isolatiewaarde dan beton, 400 keer hoger dan staal en 1770 keer hoger dan aluminium. Dit gecombineerd met de duurzame eigenschappen van het materiaal levert een grote bijdrage aan een kleinere ecologische voetafdruk en een lagere energierekening.
Brandveiligheid
Een ander groot voordeel van hout is dat het goed toegepast kan worden in brand- en rookwererende constructies. Hout heeft namelijk een voorspelbaar verbrandingsgedrag en behoudt zijn structurele integriteit langer dan staal bij hoge temperaturen. Onze Vuurvast®-productlijn, gecertificeerd volgens EN 16034, is standaard voorzien van een verplichte CE-markering voor brand- en rookwerendheid. Hierdoor kunnen aannemers de vereiste brandprestaties van te openen kozijnen en deuren op voorhand in het bouwproces aantonen en zijn ze goed voorbereid op de nieuwe Wet kwaliteitsborging (Wkb).
Ook onze HSB- en Steigerloos®-elementen bieden uitstekende prestaties ten aanzien van brandveiligheid. Zo kunnen de elementen brandklasse B halen, wat de minimale eis is bij hoogbouw.
Ontwerpen met hout betekent vrijheid en flexibiliteit. Zo heb je als architect alle ontwerpvrijheid die je nodig hebt. Bouwen met hout wil niet zeggen dat het gebouw een volledige hout-look krijgt.
Er zijn allerlei andere manieren om gevelelementen af te werken, bijvoorbeeld met baksteen, stucwerk, plaatmateriaal en zonnepanelen, maar hout is uiteraard ook een optie. Ook voor kozijnen zijn de mogelijkheden eindeloos. Denk hierbij aan ons HoutAlu-Kozijn®, verschillende kleurpatronen, extreem grote of juist hele kleine afmetingen.
Duurzaam en verantwoord hout
We werken enkel met hout dat voorzien is van het FSC®-keurmerk van de Forest Stewardship Council en/of het PEFC-keurmerk van het Programme for the Endorsement of Forest Certification.
Daarnaast zijn we STIP®-gecertificeerd. STIP® vereist dat de herkomst van houtproducten traceerbaar is en dat deze producten afkomstig zijn uit bossen die gecertificeerd zijn volgens FSC® en PEFC. Het STIP®-keurmerk wordt regelmatig onafhankelijk getoetst, zodat je als klant altijd de zekerheid hebt dat de producten 100% duurzaam zijn. Lees meer over onze certificeringen.
Hergebruik van hout
Hergebruik van hout
Naast het gebruik van hout uit duurzaam beheerde bossen (STIP®) maken we ook gebruik van gerecycled hout, zodat we afval minimaliseren en waardevolle grondstoffen opnieuw opnemen in de keten. Een goed voorbeeld hiervan is het Circulair-Kozijn®, dat uit twee delen bestaat. De buitenzijde – het deel dat blootstaat aan weer en wind – is volledig demontabel en kan in de toekomst eenvoudig vervangen worden door een andere afwerking. De binnenzijde wordt niet blootgesteld aan weersinvloeden en hoeft daardoor in de toekomst niet vervangen te worden. Voor de binnenzijde wordt vaak sloophout gebruikt, afkomstig van bijvoorbeeld oude trappen en deuren uit flatgebouwen.
Een ander voorbeeld van duurzaam hergebruik is het project Houtrak in Amsterdam. Hier hebben we de Steigerloos®-elementen prefab voorzien van circulaire Azobé-gevelbekleding, afkomstig van oude damwanden. Azobé hout staat bekend om zijn hoge dichtheid, met een volumieke massa van 1050 kg/m3. Deze eigenschap zorgt ervoor dat het hout niet snel rot wanneer het in contact komt met water en andere weersinvloeden, waardoor de gevelbekleding in duurzaamheidsklasse 1 valt.
Andere voordelen
Naast de duurzame eigenschappen biedt hout als bouwmateriaal nog veel meer voordelen voor zowel bewoners als bouwprofessionals.
Gezondere leefomgeving
Onderzoek heeft aangetoond dat hout in de bebouwde omgeving kan bijdragen aan stressreductie, een verbeterd welzijn, en een positief effect kan hebben op de concentratie en productiviteit. Dit komt doordat hout een warm en natuurlijk materiaal is dat een rustgevende atmosfeer creëert.
Snelle en efficiënt bouwen
Houten constructies kunnen vaak sneller worden gebouwd dan traditionele bouwmethoden. Voor geproduceerde houten elementen kunnen eenvoudig en snel op de bouwplaats worden gemonteerd, wat resulteert in kortere bouwtijden en minder overlast op de bouwplaats. Zo worden onze complete Steigerloos®– elementen – inclusief gevelbekleding, kozijnen en glas – rechtstreeks vanuit de kraan aan het casco bevestigd, zonder tussenkomst van steigermateriaal.
Lichtgewicht materiaal
Hout is relatief licht in vergelijking met materialen zoals beton en staal. Dit maakt het eenvoudiger te transporteren en te verwerken. Bovendien kan de fundering en het casco van gebouwen hierdoor lichter uitgevoerd worden.
Aanpasbaarheid en uitbreidbaarheid
Houten gebouwen zijn vaak eenvoudiger aan te passen of uit te breiden dan constructies van andere materialen. Dit biedt flexibiliteit voor toekomstige aanpassingen of uitbreidingen van een gebouw, wat kan bijdragen aan de levensduur en bruikbaarheid van het gebouw.