Let op! Niet ondersteunde browser

De browser die u momenteel gebruikt is verouderd en ondersteunt niet alle technieken die wij gebruiken voor onze website.
Voor een optimale weergave en bezoekerservaring, adviseren wij het gebruik van een browser zoals Google Chrome (Download Chrome).

Dit bericht sluiten

Pillows, Amsterdam

U-waarde kozijn: bouwen volgens BENG en NOM

U-waarde van een houten kozijn: kies voor duurzaam

WEBO engineert, produceert en levert houten en hout-aluminium kozijnen voor de woning- en utiliteitsbouw. Vanaf 1 woning tot grote projecten zijn wij een betrouwbare partner die kozijnen in een minimale doorlooptijd op de bouwplaats levert en monteert. Onze kozijnen kenmerken zich door hun isolerende werking. Zo behaalt het BENG-Kozijn® een U-waarde tot 1.0, het NOM-Kozijn® een U-waarde tot 0.8 en het HoutAlu-Kozijn® een U-waarde tot 0.64. Het HR++ glas in het BENG-Kozijn® kan in de toekomst vervangen worden door triple glas, zodat je altijd klaar bent voor 2050.

Op deze pagina vertellen we alles wat je moet weten over de U-waarde van een kozijn en welke materialen het beste presteren.

INFORMATIE & ADVIES
Job Huisman
Accountmanager
jhuisman@webo.nl
+31(0)611 97 69 01
+ OFFERTE BINNEN 3 WERKDAGEN
+ STIP- & KOMO-GECERTIFICEERD
+ BIJZONDERE AFMETINGEN

Wat is de U-waarde?

Wat is de U-waarde?

De U-waarde wordt ook wel de warmtedoorgangscoëfficiënt genoemd en drukt de hoeveelheid warmte uit die in de tijd per m² en per graad temperatuurverschil tussen twee zijden van een wand (constructie) doorgelaten wordt. De eenheid die gebruikt wordt voor de U-waarde is W/(m²·K). Hoe lager de U-waarde, hoe beter een kozijn isoleert.

HOUT100% zekerheid
STIP® certificaat voor duurzaam hout

Uw-, Ug- en Uf-waarde

De gecombineerde U-waarde (Uw-waarde) van de gehele kozijnconstructie wordt beïnvloed door de U-waarde van het glas (Ug), de U-waarde van het profiel (Uf) en de afstandhoudens waarmee het dubbel of triple glas wordt samengehouden. Ook een deugdelijke montage op de bouwplaats is natuurlijk belangrijk. Het onjuist plaatsten van een kozijn zorgt voor lekkage en daarmee dus een hogere U-waarde.

Informatie & advies
LEUK OM TE WETEN
Wist je dat je onze houten en hout aluminium kozijnen kunt combineren met HSB-elementen? Door de kozijnen prefab in het BENG- of NOM-element® te plaatsen, verplaatsen we de meeste werkzaamheden van de bouwplaats naar de fabriek en kunnen we een een hoge isolatiewaarde realiseren.

Met Steigerloos® Bouwen gaan we zelfs nog een stap verder door het element in de fabriek al te voorzien van een complete buitenschil. Daarbij heeft de ontwerper volledige vrijheid in architectuur. Denk aan staande en liggende metselwerkverbanden, afwerkingen van hout en plaatmateriaal.

HOUT & HOUT-ALUMINIUM

HOUT & HOUT-ALUMINIUM

Het BENG-Kozijn® met dubbel glas behaalt een U-waarde tot 1.0 en het NOM-Kozijn® met triple glas een U-waarde tot 0.8. In de praktijk realiseren we ook lagere U-waardes, afhankelijk van de houtsoort, het type glas en de gekozen afmetingen.* Zo heeft een gemodificeerd Accoya® kozijn een betere U-waarde dan een hardhouten kozijn doordat het hout een andere celstructuur heeft.

Met het HoutAlu-Kozijn® kunnen we door de combinatie tussen hout en aluminium een U-waarde tot 0.64 bereiken. Ook hier geldt dat we in de praktijk nog lagere U-waardes gerealiseerd hebben, afhankelijk van de toegepaste materialen.*

*De U-waarde kan variëren door de houtsoort, het type glas, het type kozijn en de gekozen afmetingen. Neem contact met ons op voor meer informatie.


Wat isoleert beter: hout, aluminium of kunststof?

Er zijn diverse houtsoorten die gekozen kunnen worden in een houten kozijn, ieder mijn zijn eigen Uf-waarde. Over het algemeen hebben gemodificeerde zachthoutsoorten de beste Uf-waarde. Een kozijnprofiel van Accoya® (Uf-waarde van 0.9) is hier een mooi voorbeeld van. Ook een kunststof kozijn isoleert goed, met een Uf-waarde tot ongeveer 1.* Aluminium profielen behalen een Uf-waarde van rond de 1.6.* Metalen kozijnen worden steeds minder vaak toegepast, doordat ze de vereiste prestaties vaak niet meer behalen.

Hout is veruit de meest duurzame keuze, doordat het materiaal hernieuwbaar en CO2-neutraal is. Aluminium en kunststof kozijnen gaan ook minder lang mee en bij de productie komt een grote hoeveelheid aan CO2 vrij. Daarnaast worden de primaire grondstoffen niet binnen een aanzienlijke tijd aangevuld. Bekijk de mogelijkheden van onze houten kozijnen.

MateriaalUf-waarde
Hout0.9*
Kunststof1.0*
Aluminium1.6*

*De maximale U-waarde kan per fabrikant variëren. Daarnaast is de Uf-waarde afhankelijk van de lambda waarde in combinatie met de diepte van het kozijnprofiel.

BENG- OF NOM-Kozijn®


68 mm / 90 deuren en ramen
De dikte van het kozijn in combinatie met HR++ glas of triple beglazing, zorgt ervoor dat je voldoet aan de BENG / NOM-eis.

U-waarde 1.0 / 0.8
Het BENG-Kozijn® is zeer isolerend en behoudt zo de energie en warmte in het gebouw. Het NOM-Kozijn® behaalt zelfs een U-waarde van 0.8, wat bijdraagt aan een volledig energieneutraal gebouw.

HR++ glas / triple glas
HR++ dubbel glas draagt bij aan warmte- en energiebehoud en triple glas zorgt voor optimaal warmtebehoud, zonder energieverlies.

Combineren met HSB-elementen
Houten of hout-aluminium kozijnen van WEBO kunnen prefab gecombineerd worden met HSB-elementen.

WEBO: innovatieve kozijn oplossingen

Door de eeuwen heen heeft hout zich bewezen als een duurzaam en betrouwbaar materiaal. Het brengt vele voordelen met zich mee. Kies voor een warme uitstraling en een lange levensduur!

Als uitvinders in de timmerindustrie en kozijn-leverancier, denken wij mee met jouw bouwproces. Van engineering, fabricage, levering tot montage, wij verzorgen alles. De keuzemogelijkheden voor onze kozijnen zijn enorm. Zo heb je de keuze uit verschillende houtsoorten en kunnen we de nieuwe kozijnen afgelakt leveren in alle RAL-kleuren.

Houten kozijnen voor jouw project

Van standaard maten tot maatwerk, douglas tot eiken en afgelakt in alle kleuren: WEBO levert geïsoleerde kozijnen met goede U-waardes.

Wil je meer informatie over het berekenen van de U-waarde van houten kozijnen? Bespreek je wensen met Job Huisman; hij denkt graag met je mee.

Vraag online je vrijblijvende offerte aan

Brochure aanvragen

Download de STABU bestekteksten

Back to top