Projectontwikkelaar en bouwer VORM zet zich de komende jaren in om de vastgoedsector te transformeren, samen met partners die dit avontuur met hen aan willen gaan. Sinds juli 2022 is WEBO een van deze partners. In dit artikel vertellen we je graag meer over deze samenwerking.
Waarom deze samenwerking tussen VORM 2050 en WEBO?
Exploderende huizenprijzen en een tekort aan sociale huurwoningen: Nederland kampt al jaren met een wooncrisis. Alle deelnemende partijen van VORM 2050 willen onderdeel zijn van de oplossing, door een belangrijke bijdrage te leveren aan het bouwen van betaalbare en duurzame woningen. VORM 2050 staat voor 20% goedkoper en 50% sneller en duurzamer. Het doel is om samen 5.000 betaalbare en duurzame woningen per jaar te realiseren.
5.000 betaalbare en duurzame woningen per jaar, hoe dan?
Méér doen met minder partijen
Op dit moment zijn bij de meeste bouwprojecten vaak een groot aantal partijen en specialismen betrokken. Al die partijen hebben verschillende belangen en dragen de verantwoordelijkheid voor verschillende zaken. Dit opdelen van het ontwikkel- en realisatieproces maakt de bouwketen complex en inefficiënt, helemaal nu de complexiteit van projecten zelf toeneemt. Hoeveel mooier zou het zijn als medeontwikkelaars meerdere en completere disciplines aanbieden als geheel. Binnen VORM 2050 worden partners daarom uitgedaagd om hun aanbod en kennis te bundelen, zodat zij méér kunnen doen met minder partijen.
Modernisering van de bouwsector
Veel werkzaamheden worden nu nog uitgevoerd op de bouwplaats, terwijl er door het werken met prefab-onderdelen veel gewonnen kan worden als het gaat om de bouwtijd en kosten. Neem bijvoorbeeld Steigerloos® Bouwen. Bij WEBO kunnen we een compleet gevelelement inclusief kozijnen en afwerking engineeren en produceren in onze eigen fabriek en op die manier faalkosten voorkomen. Zo zijn er naast de gevel nog veel meer onderdelen die geprefabriceerd kunnen worden om vervolgens op de bouwplaats als ‘lego’ in elkaar te worden gezet.
Niet steeds het wiel uitvinden
Innovatie is misschien wel dé sleutel tot het verbeteren van de bouwsector. Toch is het goed om er bij stil te staan dat innoveren niet altijd betekent dat we ‘iets nieuws’ moeten uitvinden. Ook het verbeteren van een bestaand product of proces is innoveren. Wanneer een (prefab) element eenmaal is ontwikkeld en met succes is toegepast is het vanzelfsprekend om dit vaker te herhalen. Zo hoef je niet steeds het wiel uit te vinden in de ontwerpfase. Binnen het partnerschap delen we een digitale catalogus met gestandaardiseerde elementen. Door deze samenwerking voldoen projecten aan de huidige wensen en passen ze bij het doel om betaalbare woningen te realiseren.