Let op! Niet ondersteunde browser

De browser die u momenteel gebruikt is verouderd en ondersteunt niet alle technieken die wij gebruiken voor onze website.
Voor een optimale weergave en bezoekerservaring, adviseren wij het gebruik van een browser zoals Google Chrome (Download Chrome).

Dit bericht sluiten

Let’s meet: Rick van Brussel

Let’s meet: Rick van Brussel

Rick van Brussel
Werkvoorbereider en BIM-modelleur

Hoe het allemaal begon

“Via de opleiding Bouwkunde op het MBO rolde ik in een functie als bouwplaats timmerman binnen een vastgoed aannemer. Na 8 jaar praktijkervaring leek het mij interessant om te werken achter de schermen. Zodoende volgde ik de KOB-vakopleiding Aannemer met de module Werkvoorbereiding & Uitvoering. In 2017 kwam ik in contact met WEBO, daar kreeg ik de mogelijkheid aan de slag te gaan als werkvoorbereider en BIM-modelleur.”

Het WEBO avontuur ging van start

“Toen ik begon bij WEBO had ik geen ervaring met het werken in BIM, wel had ik Autocad ervaring opgedaan tijdens mijn studies. WEBO liet mij een weekje zwemmen in de leerboeken en vervolgens werd mij een project toegewezen. Ik werd dus meteen al een beetje in het diepe gegooid, wat ik eigenlijk een hele mooie uitdaging vond. En hierdoor maak je BIM ook sneller eigen.

Het was natuurlijk niet altijd even makkelijk. Je werkt met nieuwe programma’s, zit in een andere omgeving dan dat je gewend bent en dat is natuurlijk wennen. Door dat ik in een fijn en behulpzaam team terecht kwam, kreeg ik het gelukkig wel allemaal snel onder de knie.

Ondertussen werk ik zo’n 4,5 jaar bij WEBO en houd ik me bezig met de werkvoorbereiding en het modelleren in BIM. Ik werk op het kantoor van Steigerloos® Bouwen en daar ontwerp ik prefab elementen met afwerkingen voor verschillende nieuwbouw en transformatie projecten. Elk project is uniek wat maakt dat er veel variatie en afwisseling is.

Als ik er nu op terugkijk vind ik het gaaf om na zoveel praktijkervaring digitaal aan een project mee te werken. Door mijn ervaring van 8 jaar weet ik hoe het eraan toe gaat op een bouwplaats, en dat is handig. Het geeft een kick om te zien dat alles wat we uittekenen en voorbereiden, later in het echt te bezichtigen is.”

Het werken met BIM volgens Rick

“Er zijn veel dingen die ik uitdagend vind aan het werken volgens BIM. Alles wat je uitwerkt in 3D, kan je tijdens de bouw met je eigen ogen aanschouwen. We sturen door middel van BIM de productie aan én kunnen middels dit model productie bestellingen doen. Ook het stukje samenwerking gaat met BIM effectiever, tijdens het project werkt iedereen in hetzelfde BIM model. Hierdoor stemt iedereen zijn modellen op elkaar af, waardoor je op tijd ziet waar de clashes zitten. Deze komen dan meteen ter sprake en zo wordt er overlegd wie wat aanpast. Waardoor je uiteindelijk tot een tiptop eindresultaat komt.

Er is erg veel variatie in de moeilijkheidsgraad van de BIM-modellen, dan moet je vooral kijken naar de afwerking en detaillering. Wanneer er veel dezelfde detaillering wordt gebruikt, is het een stuk minder moeilijk dan dat er bijvoorbeeld 3 verschillende soorten kozijnen worden gebruikt. Daardoor krijg je een stuk meer detaillering.”

WEBO werkt met BIM

“WEBO werkt inmiddels al sinds 2009 volgens BIM. We realiseren grote en kleine projecten met een bouwhoogte tot wel 70 meter. Het doel van BIM bij WEBO is het zorgen voor vermindering van de faalkosten. Dat wordt gerealiseerd doordat het werken volgens BIM erg precies en nauwkeurig is.

Wanneer we een 3D model definitief hebben, is dat ook alles wat we gaan bestellen. Bijvoorbeeld: we hebben een order van een verdieping definitief. Deze selecteren we, en vervolgens komt daar een Excel bestand uit. Dat Excel bestand schieten wij door ons ERP-programma. Dit programma exporteert de exacte inkooporders en houtlijsten. Wat een mooi overzicht geeft voor diverse partijen! Naast een handig overzicht, bevat het ook nog eens alle data; ofwel, het is gewoon mega exact. De inkooporders kunnen heel snel gaan. De snelheid verbaast mij soms zelfs nog wel is, als je in de ochtend een productie akkoord ontvangt, kan alles in de middag al ingekocht zijn.

Ik denk dat wij hiermee ten opzichte van andere bedrijven wel een heel mooi systeem hebben, wat ontzettend effectief werkt. Bij WEBO hebben we zo’n goede basis, er zijn niet veel anderen die ook op deze manier werken.

Proces van WEBO in BIM

We beginnen met het opvragen van alle gegevens m.b.t. uitwerken van de elementen. Denk hierbij aan IFC modellen van aannemer, constructeur, leveranciers en onderaannemers. WEBO standaardiseert details van de aannemer of architect volgens de geldende uitgangspunten en certificering. Wanneer deze voorwerkdetails definitief overeengekomen zijn, kan er een start worden gemaakt met het voorlopig uitwerken in BIM. Vervolgens wordt het voorlopig tekenwerk opgestuurd en krijgen we het terug om de laatste punten waar nodig nog aan te passen. Het tekenwerk wordt vervolgens voor definitief verstrekt en retour gevraagd voor akkoord productie.

Indien aanwezig gebruiken we graag de IFC-modellen van architect, constructeur of leveranciers, die we door de aannemer aangeleverd krijgen. Zo werken we met alle partijen naar een definitief model. Je ziet dat steeds meer aannemers en partijen het 3D wereldje instappen en vele voordelen inzien.

Proces van een transformatie project

Een mooi voorbeeld is het project van Akor, Station Offices te Almere. Midden in het centrum worden 2 gedateerde kantoorpanden getransformeerd tot appartementen en met 2 lagen opgetopt. Beide objecten zijn volledig gestript waarbij alleen de betonnen hoofdconstructie blijft bestaan. Van deze constructie is een 3D laserscan gemaakt, waarbij de hoofdconstructie tot 2mm nauwkeurig in kaart wordt gebracht. Deze scan is omgezet naar een 3D model en kan als constructieve basis worden gebruikt voor de engineering van alle deelnemende partijen. Zonder het 3D laser scannen van deze gebouwen, wordt de engineering van een transformatie echt een stuk lastiger.

Zulke modellen zijn echt van de laatste tijd. En het is vaak de financiële afweging van de project eigenaren om het wel of niet te doen. Eigenlijk zal ik het altijd doen, want ik denk dat je er veel meer geld mee verdient omdat je ook weet hoe het daadwerkelijk zit. Je krijgt dus heel veel vragen beantwoord.

Als afsluiter, wat maakt jouw werk als BIM modelleur nou zo’n leuke uitdaging?

Samen met verschillende partijen virtueel bouwen, clashes op lossen en de uitvoering ervan vlekkeloos zien verlopen.

Back to top