Het circulaire proces van Webo
Circulariteit, een begrip wat het laatste jaar niet meer weg te denken is. Het is een begrip wat recht tegenover ons huidige economie staat, waarin er steeds nieuwe producten worden aangeschaft, gebruikt en ook weggegooid. Dit gaat natuurlijk samen met een enorme impact op de aarde. Webo wil een steentje bijdragen aan de circulaire economie. Waarom gooien we oud hout weg? Hout is immers perfect opnieuw toe te passen, zo voorkomen we zoveel mogelijk afval en schadelijke emissies.
Zo helpt Webo met het schoonhouden van bodem, water en lucht.
Deel 1
Het hout waarmee wij het circulaire proces ingaan, is afkomstig uit een oud flatgebouw. In het flatgebouw werd het meranti hout gebruikt als trapleuningen. Bij aankomst van het oude hout is het zeer belangrijk dat het droog wordt opgeslagen. Daarnaast wordt er ook na getrokken of het hout wel daadwerkelijk gerecycled is.
Het controleren van het houtvocht is erg belangrijk, maar waarom nou eigenlijk? Wanneer er veel vocht in het hout zit, spreek je van nat hout. Nat hout is absoluut niet geschikt om mee te werken, dit omdat het risico van schimmels erg groot is. Na dat de houtvocht is gemeten, gaan de oude trapleuningen de machine in. Ze worden dan gezaagd en de breedte van de lamellen word bepaald. Omdat de lamellen recht moeten zijn worden de schuine punten haaks afgekort.
Deel 2
De schuine haakse punten zijn afgekort en zo zijn er nieuwe lamellen ontstaan. Op deze nieuwe lamellen zit nog wel de oude verf en wellicht wat staal. Dat brengt ons naar de volgende stap; het staal scannen. De nieuwe lamellen gaan door de scanner heen, zit er staal in? Dan word dit natuurlijk verwijderd, of de lamellen worden uitgekort!
Het staal is verwijderd, nu de verf nog. De lamellen worden vierzijdig schoon geschaafd, hout met verf kan niet gelijmd worden en de kwaliteit kan niet bepaald worden. Eindresultaat? Een stapel losse lamellen, schoon geschaafd en wel!
Deel 3
De stapel losse lamellen word doorgestuurd naar het optimaliseer bedrijf Vewo. De losse lamellen worden hier gevingerlast. Een vingerlas is een houtverbinding van twee stukken hout door middel van twee in elkaar passende freesfiguren, en dit in de vorm van een vinger. Om de twee stukken hout aan elkaar vast te maken word lijm gebruikt. Uiteindelijk worden de lamellen geschaafd aan de lijmkwaliteit.
Deel 4
En de laatste stap; het naschaven van de nieuwe lamellen. De lamellen worden verpakt en zijn transport gereed. Eindresultaat? PEFC recycled gecertificeerde lamellen!