H2020 E-SAFE
Voor het Europese subsidieproject H2020 E-SAFE is WEBO betrokken geweest bij het ontwerp en de engineering van energie- en aardbevingsbestendige gevelelementen. Samen met andere internationale partners vanuit het E-SAFE project is onderzocht hoe een bestaand gebouw in Catania (Sicilië, Italië) aardbevingsbestendig gerenoveerd kan worden.
De ontwerpfase
In de ontwerpfase is door één van de onderzoekspartners een speciaal type bevestigingsanker ontworpen dat de schokken tijdens een aardbeving opvangt. WEBO was nauw betrokken bij het ontwerpproces hiervan en gaf advies over de bevestigingsmethoden, waterdichtheid en weerstand tegen windbelasting van de gevelelementen. Uit het ontwerp is een prototype ontstaan welke getest is op belastbaarheid en toepassingsmogelijkheden.
Opbouw van de energie- en aardbevingsbestendige gevelelementen
In de fabriek van WEBO is het prototype opgebouwd. Het E-SAFE E-panel bestaat uit vijf houten frames: twee boven-elementen, twee onder-elementen en een midden-element dat het bevestigingsanker beschermd. Deze afzonderlijke frames zijn zo ontworpen dat ze tijdens een aardbeving afzonderlijk van elkaar kunnen bewegen. Dit voorkomt dat de gevelelementen gedurende een beving zullen barsten.
Het E-SAFE E-panel is voorzien van thermische houtvezelisolatie, afgetimmerd met brandwerkend plaatmateriaal en voorzien van een waterkerend membraam. De gevelafwerking bestaat uit aluminium profielen waarop porseleinen tegels zijn bevestigd.
Om een water- en luchtdicht gevelelement te kunnen realiseren, zijn er specifieke materialen en technieken toegepast. Zo moest het waterkerend membraam met minstens 10 centimeter het onderliggende gevelelement overlappen, om te voorkomen dat regenwater in de constructie terecht kan komen. Daarnaast is compriband aangebracht in alle verticale dilataties tussen de elementen, eveneens om het insijpelen van water te voorkomen. Onder de dilatatie is een loodbakje geplaatst, zodat water alsnog langs het gevaloppervlakte kan wegstromen.
Testen van het prototype
Het prototype is bij testinstituut SHR in Wageningen uitvoerig getest, waarbij de kwaliteitsadviseurs van WEBO ook aanwezig waren. Het gevelelement is in een testbox geplaatst, waarin verschillende simulaties zijn uitgevoerd.
Testresultaten
Na de testen is de wand ontmanteld, zodat goed onderzocht kon worden of er vocht in de elementen terecht is gekomen. De wand heeft deze testen goed doorstaan, er zijn geen lekkages gevonden en er is geen vocht in de elementen waargenomen. Ook na de zware windbelastingen zijn de gevelelementen intact gebleven. Hierdoor hebben de elementen een label 9A conform de NEN-EN 12208 en een klasse 4 conform de NEN-EN 12210 behaald.