Let op! Niet ondersteunde browser

De browser die u momenteel gebruikt is verouderd en ondersteunt niet alle technieken die wij gebruiken voor onze website.
Voor een optimale weergave en bezoekerservaring, adviseren wij het gebruik van een browser zoals Google Chrome (Download Chrome).

Dit bericht sluiten

E-Safe: Energie- en aardbevingsbestendige gevelelementen

H2020 E-SAFE

Voor het Europese subsidieproject H2020 E-SAFE is WEBO betrokken geweest bij het ontwerp en de engineering van energie- en aardbevingsbestendige gevelelementen. Samen met andere internationale partners vanuit het E-SAFE project is onderzocht hoe een bestaand gebouw in Catania (Sicilië, Italië) aardbevingsbestendig gerenoveerd kan worden.

De ontwerpfase

In de ontwerpfase is door één van de onderzoekspartners een speciaal type bevestigingsanker ontworpen dat de schokken tijdens een aardbeving opvangt. WEBO was nauw betrokken bij het ontwerpproces hiervan en gaf advies over de bevestigingsmethoden, waterdichtheid en weerstand tegen windbelasting van de gevelelementen. Uit het ontwerp is een prototype ontstaan welke getest is op belastbaarheid en toepassingsmogelijkheden.

bevestigingsanker dat schokken tijdens een aardbeving opvangt

Opbouw van de energie- en aardbevingsbestendige gevelelementen

In de  fabriek van WEBO is het prototype opgebouwd. Het E-SAFE E-panel bestaat uit vijf houten frames: twee boven-elementen, twee onder-elementen en een midden-element dat het bevestigingsanker beschermd. Deze afzonderlijke frames zijn zo ontworpen dat ze tijdens een aardbeving afzonderlijk van elkaar kunnen bewegen. Dit voorkomt dat de gevelelementen gedurende een beving zullen barsten.

WEBO Prototype E-SAFE Panel
WEBO Prototype E-SAFE Panel

Het E-SAFE E-panel is voorzien van thermische houtvezelisolatie, afgetimmerd met brandwerkend plaatmateriaal en voorzien van een waterkerend membraam. De gevelafwerking bestaat uit aluminium profielen waarop porseleinen tegels zijn bevestigd.

Om een water- en luchtdicht gevelelement te kunnen realiseren, zijn er specifieke materialen en technieken toegepast. Zo moest het waterkerend membraam met minstens 10 centimeter het onderliggende gevelelement overlappen, om te voorkomen dat regenwater in de constructie terecht kan komen. Daarnaast is compriband aangebracht in alle verticale dilataties tussen de elementen, eveneens om het insijpelen van water te voorkomen. Onder de dilatatie is een loodbakje geplaatst, zodat water alsnog langs het gevaloppervlakte kan wegstromen.

Testen van het prototype

Het prototype is bij testinstituut SHR in Wageningen uitvoerig getest, waarbij de kwaliteitsadviseurs van WEBO ook aanwezig waren. Het gevelelement is in een testbox geplaatst, waarin verschillende simulaties zijn uitgevoerd.

prototype aardbevingsbestendige gevelelement testen
prototype aardbevingsbestendige gevelelement testen
prototype aardbevingsbestendige gevelelement testen

Testresultaten

Na de testen is de wand ontmanteld, zodat goed onderzocht kon worden of er vocht in de elementen terecht is gekomen. De wand heeft deze testen goed doorstaan, er zijn geen lekkages gevonden en er is geen vocht in de elementen waargenomen. Ook na de zware windbelastingen zijn de gevelelementen intact gebleven. Hierdoor hebben de elementen een label 9A conform de NEN-EN 12208 en een klasse 4 conform de NEN-EN 12210 behaald.  

test aardbevingsbestendige gevelelement
Back to top