Let op! Niet ondersteunde browser

De browser die u momenteel gebruikt is verouderd en ondersteunt niet alle technieken die wij gebruiken voor onze website.
Voor een optimale weergave en bezoekerservaring, adviseren wij het gebruik van een browser zoals Google Chrome (Download Chrome).

Dit bericht sluiten

Energie en aardbevingsbestendig renoveren

Energie en aardbevingsbestendig renoveren: Het Europese H2020 programma financiert het e-Safe project.

Het Europese e-SAFE project, startte officieel op 1 oktober. Het project zal een competitief voordeel ontwikkelen voor de bouwsector. Energetica en aardbevingsbestendigheid worden gecombineerd om zo de renovatie van gebouwen te upgraden.

Energie-efficiënte renovatie speelt een cruciale rol bij het bereiken van de klimaat- en energiedoelstellingen van de EU op lange termijn. De energie-doelstellingen vereisen een upgrade van de woningvoorraad binnen de EU. Veel Europese landen worden bedreigd door aardbevingen. In deze aard-bevingsgevoelige gebieden is het daarom noodzakelijk om renovatie-oplossingen toe te passen die energie-efficiëntie combineren met anti-seismische maatregelen.

Het e-SAFE-project heeft als doel om een innovatief systeem te ontwikkelen om de aardbevingsbestendige en energie-efficiënte renovatie van bestaande gebouwen te combineren. Dit systeem zorgt zowel voor naleving van energiebesparende en aardbevingsbestendige veiligheidsdoelstellingen als voor een grotere esthetische en functionele aantrekkelijkheid, intern comfort, kortere bouwtijd en -kosten, minder ongemak voor de bewoners, toegankelijke financieringsoplossingen en innovatieve bedrijfsmodellen. Al deze factoren maken het voorgestelde systeem concurrerend op de Europese bouwmarkt, met als doel de klimaat- en energiedoelstellingen op lange termijn te behalen.

Het project e-SAFE is met 4 miljoen euro gefinancierd. Het project zal 48 maanden duren en uitgevoerd worden door 12 partners uit 8 Europese landen. Het project wordt gecoördineerd door de afdeling Civiele Techniek en Architectuur van de Universiteit van Catania.

Het project spitst zich toe op gebouwen met draagconstructies van gewapend beton, gebouwd in de periode 1950-1990 die meer dan 50% van het huidige residentieel erfgoed in Europa vertegenwoordigen. In Europese landen met seismisch risico zijn deze gebouwen energie-intensief en seismisch kwetsbaar.

E-SAFE is gebaseerd op een multidisciplinaire methodologie die profiteert van de volledige integratie tussen technologische innovatie en proces-innovatie. Waarbij traditionele modellen en experimenteel onderzoek worden geïntegreerd met tools om financiële haalbaarheid, kennis-coproductie, wederzijds leren en publieke betrokkenheid te bevorderen.

Diagram

Description automatically generated

“Het resultaat van het project – zei de projectcoördinator, prof. Margani – is een optelsom van innovatieve, op maat gemaakte en geïntegreerde oplossingen voor energie-efficiëntie en aardbevingsbestendige renovaties met behulp van recyclebare biomaterialen. De technologische systemen die e-SAFE zal ontwikkelen, zullen ook het interne comfort verbeteren en de primaire energievraag aanzienlijk te verminderen. Het innovatieproces omvat een co-design protocol met bewoners en ontwikkelaars, op maat gemaakte financiële oplossingen om de investering te vergemakkelijken. De integratie van het publiek in het betrokkenheidsprotocol geeft het herontwikkelingsproject een belangrijke kans, om het publiek bewust te maken van het belang van de energietransitie en seismische veiligheid.  Tegelijkertijd biedt het project de kans om het imago van de renovatieoplossingen te verbeteren “.

Vanuit technologisch oogpunt is het innovatieve idee van e-SAFE om de buitenschil van gebouwen te bedekken met modulaire panelen voor thermisch-akoestische isolatie (e-PANEL) met een structureel systeem dat de seismische prestaties verhoogt, volgens twee basisoplossingen ( e-CLT en e-EXOS), toepasbaar op de meeste gebouwen en aanpasbaar aan het specifieke niveau van seismiciteit en andere randvoorwaarden. De technische oplossingen zijn volledig gebaseerd op geprefabriceerde, op hout gebaseerde componenten. Deze oplossingen worden uitsluitend van buitenaf geïmplementeerd. Daarom is de e-SAFE-oplossing in vergelijking met de huidige gecombineerde energie-efficiëntie en seismische retrofit sneller, goedkoper en minder invasief voor bewoners.

Het project zal de effectiviteit en repliceerbaarheid van de voorgestelde methodologie verifiëren in drie proefprojecten in Europese seismische regio’s. Het doel is om mogelijke nadelen die kunnen optreden tijdens ontwerp, installatie en in de praktijk te identificeren en aan te passen. Daarnaast is het doel om de energie-, seismische en comfortprestaties die ter plaatse worden gegarandeerd, te evalueren.

e-SAFE partners Korte naam Land
University of Catania (Coordinator) UNICT IT
Alma Mater Studiorum – University of
Bologna
UNIBO IT
Moverim MOV BE
Istituto Autonomo Case Popolari Catania IACP IT
Norwegian University of Life Science NMBU NO
Engineering ENG IT
Deloitte Limited DELOITTE CY
Buildings Performance Institute Europe BPIE BE
Pink GmbH PINK AT
SAMPAŞ SAMPAS TR
Salfo and Associates SA SALFO GR
Timmerfabriek WEBO BV WEBO NL

Het e-SAFE project – Energy and Seismic AFfordable rEnovation solutions – wordt gefinancierd door het EU programma H2020 voor onderzoek en innovatie onder Grant agreement n. 893135 van 1-10-2020 tot en met 30-09-2024.

Back to top