Let op! Niet ondersteunde browser

De browser die u momenteel gebruikt is verouderd en ondersteunt niet alle technieken die wij gebruiken voor onze website.
Voor een optimale weergave en bezoekerservaring, adviseren wij het gebruik van een browser zoals Google Chrome (Download Chrome).

Dit bericht sluiten

Duurzame Transformatie Stadswinkel Tilburg met HSB-elementen en Accoya®-Kozijnen

Tijdens de biobased transformatie heeft de Stadswinkel in Tilburg een duurzaam nieuw gezicht gekregen, mede dankzij de toepassing van HSB-elementen en Accoya®-kozijnen. Dit project, in opdracht van de gemeente Tilburg en uitgevoerd door architectenbureau Common Affairs, markeert een belangrijke mijlpaal in het streven naar een duurzaam stadsontwerp.

Circulair en bio-based bouwen

In samenwerking met BINX Smartility leverde WEBO de HSB-elementen, buitenkozijnen en gevelbekleding voor de transformatie van het voormalige Stadskantoor naar een moderne Stadswinkel. Deze ontmoetingsplek voor burgers en de overheid is één van de eerste transformaties die volledig circulair en biobased is uitgevoerd. Demonteerbare elementen werden ingezet om afval te minimaliseren en materialen te hergebruiken. Om de duurzaamheidsdoelstellingen van de gemeente Tilburg te behalen koos de architect voor prefab HSB-elementen met Accoya®-kozijnen, aangevuld met houten gevelbekleding.

Tijdens het project werden uitdagingen op het gebied van brandwerendheid, duurzaamheid, esthetiek en montage overwonnen. WEBO adviseerde in de engineeringfase over de gevelopbouw en bedacht innovatieve oplossingen om de gevel efficiënt te realiseren.

90.000 Fraké latten

Een opvallend kenmerk van de Stadswinkel is de hoogwaardig geïsoleerde gevel, bekleed met voorvergrijsd fraké hout dat met rvs schroeven is bevestigd. De 90.000 latten van verschillende diktes geven de gevel een ruwe, schorsachtige uitstraling. Dankzij een zorgvuldige planning en voorbereiding werd de complexe montage soepel uitgevoerd.

Accoya®-kozijnen

Met Accoya®-kozijnen van gemodificeerd naaldhout behaalde het project duurzaamheidsklasse 1, vergelijkbaar met het beste tropische hardhout. Transparante afwerking behield de natuurlijke uitstraling van het hout. Triple glas met diverse functies werd geïntegreerd, inclusief geluids-, brand- en zonwerend glas.

Duurzaam Bouwen met HSB

Uiteindelijk zorgde het gebruik van HSB-elementen voor een kortere de bouwtijd en resulteerde het in een Rc-waarde van 6.0, ruim boven de vereisten. Geïntegreerde zonnepanelen en een terrastuin droegen ook bij aan de algehele duurzaamheid van het gebouw.

Klik hier voor de volledige projectpagina over de Stadswinkel in Tilburg.

Back to top