Let op! Niet ondersteunde browser

De browser die u momenteel gebruikt is verouderd en ondersteunt niet alle technieken die wij gebruiken voor onze website.
Voor een optimale weergave en bezoekerservaring, adviseren wij het gebruik van een browser zoals Google Chrome (Download Chrome).

Dit bericht sluiten

Biobased bouwen; de basis

Biobased bouwen; de basis

WEBO, maakt zich hard voor het milieu, door de uitstoot te beperken en te bouwen met duurzame materialen. Waarom en waarvoor doen we dat eigenlijk? Onze collega Bart is deskundige duurzaamheid bij ons en doet onder andere onderzoek naar Circulair Bouwen binnen ons bedrijf. Waarom het nieuwe bouwen zo belangrijk is legt hij uit in deze blog.

Veranderend klimaat

Het zal je niet ontgaan zijn; de grote veranderingen in het milieu zorgen voor wereldwijde problemen.

Deze problemen zullen in de toekomst alleen, maar toenemen volgens de VN (IPCC). Het IPCC voorspelt een stijging in temperatuur tussen 1 en 3 graden Celsius. 3 graden Celsius zou betekenen dat een groot gedeelte van alle diersoorten op aarde zullen uitsterven (“Wild” 2007), daarnaast worden enorme groepen mensen gedwongen te vluchten voor stijgend water. De World Bank voorspelt dat door stijgend water zo’n 245 miljoen mensen zullen moeten vluchten in de toekomst.

Ik hoor je zeggen: ”Dat is voor mij een ver-van-mijn-bed-show”. Maar is dat wel zo? Het MCC Berlin (Mercator Research Institute on Global Commons and Climate Change) laat met een klok zien hoever die show van je bed af is. Om de temperatuurstijging te beperken tot 2 graden Celsius kunnen we nog maar 9 jaar en 4 maanden op het huidige niveau CO2 uitstoten. Daarna moet de uitstoot 0, of minder, zijn om gevolgen te beperken.

Wat nu?

“Zoals onze Minister-president al zei: We moeten werk maken van de ‘energietransitie’.”

Maar hoe vertaalt zich dat nu naar uw eigen situatie? Hoe kan je daar als bouwer of architect bijdragen door een positieve impact te hebben? We moeten minder energie gebruiken. Daarnaast moeten we de energie die we gebruiken uit groene bronnen halen.

Energie besparen dus. Isoleer gebouwen beter, kies bijvoorbeeld voor triple glas. Gebruik bij voorkeur geen gas. Dat zijn de bekende maatregelingen die genomen moeten worden.

Daarnaast bestaat ook een andere vorm van energie die bijna nooit besproken wordt. Opgeslagen energie, of in het Engels Embodied Energy (EE). Deze energie zit opgeslagen in alle materialen. Embodied Energy is de energie die nodig is om het materiaal te vervaardigen en op bouwlocatie te krijgen. Nu zal de vraag opkomen, welke materialen hebben veel of weinig opgeslagen energie? Het Dubokeur van het Nibe verschaft veel informatie op dit gebied.

Vervuilende materialen (en alternatieven)

Een concreet voorbeeld van een product wat gemaakt kan worden van twee materialen, waarvan één zwaar vervuilend is, zijn kozijnen. Aluminium is een materiaal wat veel wordt gebruikt voor kozijnen. Dit materiaal heeft echter 20 keer meer opgeslagen energie dan in hout (Ronald Rovers, 2016). Dit betekend dat een aluminium kozijn, twintig keer honderd procent gerecycled moet worden. Voordat het op het niveau komt van een houten kozijn in de eerste levensfase.

Hout, wanneer verworven uit een FSC of PEFC bos, kan hout zelfs een positieve invloed hebben.

Naast aluminium wordt ook nog steeds veel beton toegepast in de bouw. Beton, zeker als het wordt gemaakt met cement, is erg milieubelastend. De uitstoot die wordt veroorzaakt door beton is zo groot dat het 5% van de totale jaarlijkse emissie van CO2 op zijn naam heeft staan volgens het IPCC. Dit terwijl een groot gedeelte van het gebruik van beton onnodig is. Een alternatief voor een groot gedeelte is wederom hout. HSB-elementen zijn een goed alternatief voor betoncasco’s.  Met het gebruik van HSB-elementen wordt niet alleen de uitstoot door beton voorkomen, maar ook CO2 opgeslagen.

Hout

Gebruik dus zoveel mogelijk hout. De bossen die ons voorzien van hout nemen de CO2 op uit de lucht en slaan deze CO2 op in het hout. Door dit hout toe te passen in uw gebouwen slaat u CO2 op, een positieve impact dus! Kiest je bijvoorbeeld voor houten kozijnen in uw gebouw, dan sla je per gemiddelde woning zo’n 1800kg CO2 op (NBVT). Dat is het elektra verbruik voor twee woningen in één jaar tijd.

Zelf berekenen hoe positief uw gebouw het klimaat kan beïnvloeden? Dat kan met de volgende tool.

Back to top