Let op! Niet ondersteunde browser

De browser die u momenteel gebruikt is verouderd en ondersteunt niet alle technieken die wij gebruiken voor onze website.
Voor een optimale weergave en bezoekerservaring, adviseren wij het gebruik van een browser zoals Google Chrome (Download Chrome).

Dit bericht sluiten

WEBO bouwt Steigerloos®

WEBO bouwt Steigerloos®

Vernieuwen in de bouw. Wij ontdekken graag nieuwe dingen! Over dit onderwerp gaven wij een interview in Dichterbij editie Rijssen Enter.

Willem Haase van WEBO ontdekt graag nieuwe dingen. Werken met het besef dat het altijd beter kan; omdat er nog zo veel te verbeteren is. Willem Haase (37) stamt uit een Rijssense bouwfamilie die de sporen ruim verdiend heeft in de bouwwereld. Maar gezapig passen op de winkel, past niet bij hem.

Vernieuwen

Over de bouwsector is hij glashelder. “Er is al veel verbeterd in de branche. Een crisis dwingt tot nadenken en vernieuwen, maar er is nog een wereld te winnen. Een goed voorbeeld van innovatie is ons systeem van Steigerloos® Bouwen.”

Gevels

WEBO heeft al een lange traditie met prefab. “Kozijnen, dakdelen maakten we al toen de timmerfabriek nog in de bebouwde kom van Rijssen zat. Dat hebben we doorontwikkeld. Houtskeletbouw is daaruit voortgekomen. Maar we maken nu in onze fabriek complete gevels en we zetten ze er in één dag voor. Onder andere
bij renovatieprojecten is dat ideaal, want de tijd die je nodig hebt is uiterst kort geworden. Daardoor is ook de overlast minimaal.” Hij laat foto’s zien van zo’n project. “Moet je kijken. De oude gevel is al weggehaald, het behang zit op de muur, de meubels kunnen blijven staan.”

Steigerloos®

Steigerloos® bouwen is een van de revolutionaire speerpunten van WEBO in de bouwwereld. “Ongeveer veertig procent van onze omzet bestaat er uit. Het is zowel bij nieuwbouw als renovatie toepasbaar en het voordeel komt van verschillende kanten. Je hebt geen steigermateriaal nodig, maar ook geen steigerbouwers. Dit levert een behoorlijke tijdwinst op. En vanwege de snelheid van werken is het bouwproces nauwelijks meer afhankelijk van het weer.”

Uitvinders

WEBO is volop bezig met vernieuwingen in de bouwwereld. “Slechte economische omstandigheden dwingen de sector om na te denken hoe het beter en efficiënter kan, maar dat verloopt nog lang niet zo snel als wij graag zouden willen. Toen ik in 2008 de onderneming overnam van mijn vader, zijn we begonnen om het stoffige imago dat een timmerfabriek had te verbeteren. We zijn fris en vernieuwend bezig. Wij zijn uitvinders in de timmerindustrie. We automatiseren, we werken industrieel en dat tegen een lagere prijs en de prestaties zijn beter. We bouwen nu 80 procent sneller.”

Presikhaaf Delft

Upgraden

WEBO doet het allemaal: ontwikkelen, produceren en monteren. “Je wilt een gebouw upgraden naar de eisen van deze tijd? Prima, dan geven we het een zogenaamde nieuwe thermische schil. Dat betekent dat we hoogwaardige en duurzame materialen gebruiken die uitstekend isoleren. Daardoor maken we een luchtdicht pand dat geen energie verliest.”

Ventilatiesysteem

Het binnenklimaat wordt geoptimaliseerd door middel van een doordacht ventilatiesysteem. “Het haalt frisse lucht van buiten, maar brengt het wel eerst op temperatuur, zodat het binnenshuis behaaglijk blijft. Ook is het binnenklimaat daardoor veel gezonder. Geen bedompte sfeer en nagenoeg geen fijnstof. Je kunt het zien als een föhn waarmee je je hele huis kunt verwarmen.”

Hokjes

Een beter binnenklimaat zou ook voor veel kantoren en scholen een geweldig verbetering zijn. “Beter ook voor de gezondheid van de mensen die er werken. Alles hangt met elkaar samen en daarom is het ook zo goed om alles in samenhang te zien en op elkaar af te stemmen,” benadrukt Willem. “We moeten af van het hokjesdenken: jij doet dit en ik doe dat. Als je zo werkt, blijf je bezig het wiel uit te vinden en die tijd kun je beter steken in het nadenken over vernieuwingen en verbeteringen.”

Energieloos

Met de vernieuwende aanpak van WEBO komt de energieloze woning ook steeds gemakkelijker binnen handbereik. “Die kant gaat het op, want fossiele brandstoffen zijn niet eindeloos voorradig. We moeten materialen en energiebronnen verantwoord gebruiken. Daar moeten we aan blijven werken. We hebben immers onze verantwoordelijkheid voor de wereld waarin we wonen en leven.”

Gevelbekleding

De elementen die we gebruiken bij Steigerloos® bouwen kunnen we van verschillende soorten afwerking voorzien. “Minerale gevelstenen, stucwerk… eigenlijk zijn de mogelijkheden bijna onbeperkt. Dat geldt ook voor hoekstenen en afwijkende steenformaten. Een mooi voorbeeld van dat soort vernieuwingen in de bouw is het Voortman Experience Center aan de Ozonstraat in Rijssen. Niemand valt op dat hier gewerkt is met de nieuwste technieken en materialen. Het ziet eruit alsof het handmatig gemetseld is, maar het is in de fabriek gemaakt.”

Kwaliteit

Met nieuwe materialen kun je ook een kwaliteitsslag maken. “De nieuwe materialen zijn licht. Daardoor kan er ook veel meer, omdat je veel minder rekening hoeft te houden met de belasting. Het komt ook voor dat je aan nieuwe gebouwen al na korte tijd niet meer kunt zien dat ze nieuw zijn. Stenen logen uit, materiaal verweert snel. Dat kunnen we met onze materialen voorkomen.”

Omslag

De nieuwe manier van werken vraagt in de branche wel een omslag in het denken. “En dat gaat helaas niet altijd even snel. Het vraagt ook doordenking, overtuigingskracht en enthousiasme. En dat is bij ons allemaal aanwezig. We hebben een bijzonder gemotiveerd team, zowel in de fabriek als op kantoor.

•Dit artikel is geschreven in samenwerking met Rabobank Rijssen-Enter. Tekst: Twenthe tekst•
Back to top