Let op! Niet ondersteunde browser

De browser die u momenteel gebruikt is verouderd en ondersteunt niet alle technieken die wij gebruiken voor onze website.
Voor een optimale weergave en bezoekerservaring, adviseren wij het gebruik van een browser zoals Google Chrome (Download Chrome).

Dit bericht sluiten

Verschil FSC ® en PEFC

FSC en PEFC

Twee keurmerken met veel overeenkomsten, maar tevens ook verschillen. FSC® vindt zijn oorsprong in 1993 tijdens het initiatief van milieuorganisaties uit 25 landen worden er afspraken gemaakt omtrent duurzaam bosbeheer. Twee jaar later ontstaat er FSC®, deze non-profit organisatie veelal gericht op de grote tropische bosbouw in de beginjaren is niet voor iedereen toegankelijk.

Kleine Europese bosbouwers vallen buiten deze doelgroep en willen ook door middel van certificering kunnen aantonen dat ze gebruik maken van duurzaam bosbeheer. Tevens is FSC® certificering te kostbaar voor deze kleine partijen. In 1999 wordt daarom PEFC geïntroduceerd en beide partijen voorzien hedendaags in zowel certificering voor kleine als grote bossen.

Certificering

Zowel PEFC™ als FSC® laten keuring plaatsvinden door geaccrediteerde onafhankelijke instanties. Om geaccrediteerd te worden zal de instantie toegelaten moeten worden door PEFC of FSC®. SKH, Control-Union en SGS zijn zulke instanties.

Tevens moet WEBO zich kunnen aantonen dat het houtstromen onderscheidt. Dit door een CoC-certificering. 

Verschil FSC® en PEFC

Keurmerken_WEBO

Het verschil tussen PEFC en FSC® zit hem hoofdzakelijk in de manier van certificeren. PEFC put zijn krachten vooral uit de onderliggende keuring instanties. Door te werken met lokale keuringen en te bekijken of deze lokale keuringen voldoen aan de PEFC eisen kan een bos PEFC gecertificeerd worden. Instanties waar mee samengewerkt wordt zijn bijvoorbeeld SFI en SCA. In de literatuur wordt dit ook wel een “bottom-up” manier van certificeren genoemd.

Bij FSC® wordt vanuit een “top-down” visie naar de markt gekeken. Per land wordt er bepaald welk beleid er gevoerd dient te worden. Indien FSC® de standaarden voor dit beleid gereed heeft wordt er bekeken per bos of er aan deze criteria voldaan kan worden.

Besluitvorming

Ook in de besluitvorming van beide partijen zit verschil. PEFC heeft als besluitvormingscommissie de negen stakeholder groepen. Geen van deze groepen kan unaniem een besluit goed of afkeuren. Niet internationaal of per land. Internationaal gezien zijn de groepen opgebouwd uit verschillende stakeholders, waaronder natuur en milieuorganisaties, inheemse volken, branche organisaties, vakbonden etc.

FSC® werkt met een algemene ledenvergadering waarin de besluitvorming wordt genomen door drie kamers. De drie kamers waaruit deze leden bestaan vertegenwoordigen de drie sociale pijlers; sociaal economisch en het milieu.

Het doel van PEFC en FSC ®

Het doel van PEFC en FSC® is een hetzelfde een duurzaam bosbeleid en de exploitatie daarvan.  Daarmee hopen ze de bossen langdurig in stand te houden en behoeden voor vernietiging. Het beleid van zowel PEFC als FSC® is opgebouwd op de drie pijlers: sociaal, economisch en milieu.

Tekst is geschreven naar aanleiding van het kennisblad van de NBVTFSC & PEFC 

Back to top