Let op! Niet ondersteunde browser

De browser die u momenteel gebruikt is verouderd en ondersteunt niet alle technieken die wij gebruiken voor onze website.
Voor een optimale weergave en bezoekerservaring, adviseren wij het gebruik van een browser zoals Google Chrome (Download Chrome).

Dit bericht sluiten

Project: van deur tot kozijn

Hout – De grondstof die waardevol is en blijft

Aankomende weken nemen we je mee tijdens ons onderzoek van deur tot kozijn. Dat is namelijk een waardevol onderzoek met betrekking tot recycling, duurzaamheid en circulair bouwen. Deze week deel 1.

Een oud pand dat gesloopt moet worden, en veel hout wat in principe versnipperd gaat worden. In onze ogen is dan ook dit; zonde! We kunnen hier meer mee en samen met meerdere markt partijen, waaronder TNO hebben we hier een uitgekiend plan voor opgezet. Namelijk: het hergebruik van duurzaam afvalhout. Voordat we hier meer over vertellen moet je weten dat in de Nederlandse bouwsector afvalhout wordt onderscheiden in drie soorten: namelijk A, B en C hout. De A en B categorie zijn recyclebaar. C hout kan verbrand worden in biomassa ovens, wat vervolgens weer elektriciteit opwekt. Ook duurzaam, maar het kan nog beter.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Hout-grafiek-recyclebaar.jpg

Cijfers van het CBS laten zien dat een kleine 10% van het totale afval recyclebaar is. Van dit percentage is 56% te verdelen naar de A en B categorie hout. Dit wil zeggen dat we alleen in Nederland al 1322 Kton aan herbruikbaar A en B hout hebben. Tot nu hergebruiken we hier slechts 462Kton van, het overige hout wordt verbrand of geëxporteerd. (Splunter, 2016)

Vanuit deze visie zijn wij van mening dat de bestemming van het mogelijk te hergebruiken hout nog kan veranderen. We moeten deze duurzame grondstof hergebruiken en niet vernietigen. Er is minimaal voor 860 Kton aan hout beschikbaar om mooie producten mee te realiseren.

Centraal ontmoetingspunt

Afgelopen week zijn de deuren uit de sloopflat verwijderd, om na de sociale werkplaats vervoerd te worden voor demontage van de deur. Andere onderdelen van de flat zullen in zijn geheel worden hergebruikt om een centraal punt te ontwikkelen voor de buurt. Dit centrale ontmoetingspunt zal circulair gebouwd worden en opgetrokken worden uit beton elementen van de flat. Op termijn zou het kozijn ook weer in dit Paviljoen toegepast kunnen worden.

De aankomende weken nemen we jullie mee in de reis van deur tot kozijn. Van afgedankt stuk hout tot waardevol en duurzaam houten kozijn. Wij doen het!

Back to top