Let op! Niet ondersteunde browser

De browser die u momenteel gebruikt is verouderd en ondersteunt niet alle technieken die wij gebruiken voor onze website.
Voor een optimale weergave en bezoekerservaring, adviseren wij het gebruik van een browser zoals Google Chrome (Download Chrome).

Dit bericht sluiten

Hoogbouw met HSB

HSB-elementen: uitkomst bij hoogbouw

Door de huidige woningnood wordt er steeds meer hoogbouw toegepast in Nederland. Hoogbouw lijkt een snelle oplossing voor het woningtekort, maar is ook tijdrovend en duur. Zo brengt hoogbouw in binnenstedelijke gebieden grote uitdagingen met zich mee, omdat er weinig ruimte is voor steigers op bouwplaats en de directe omgeving hinder kan ondervinden van de bouwwerkzaamheden. Daarnaast zijn hoge torens complex en tijdrovend om te realiseren, wat automatisch tot hogere kosten leidt. Daarbij komen nog eens de stijgende prijzen voor bijvoorbeeld staal en beton. Op deze pagina leggen we uit hoe HSB-elementen een uitkomst bieden voor deze uitdadingen.

INFORMATIE & ADVIES
NIEK TROOST
ADVIES & ONTWERP
ntroost@webo.nl
+31 6 10 97 83 73

Snel en flexibel bouwen

Snel en flexibel bouwen

De laatste jaren wordt er bij hoogbouw steeds vaker voor prefab HSB-elementen gekozen. Houtskeletbouw heeft namelijk ontzettend veel voordelen. Het is bijvoorbeeld licht, waardoor het casco van het gebouw lichter uitgevoerd kan worden. Maar ook op het gebied van bouwsnelheid en efficiëntie biedt HSB een uitkomst. Zo kunnen de elementen in de fabriek al voorzien worden van kozijnen en zelfs een complete buitenschil (Steigerloos® Bouwen). Hiermee wordt het grootste gedeelte van de werkzaamheden van de bouwplaats naar de fabriek verplaatst.

Naast een efficiënt bouwproces biedt hout de mogelijkheid om CO2-neutraal of -positief te bouwen:

  • Hout: +0,62 ton (CO2-positief)
  • Beton: -0,31 ton
  • PVC: -3,8 ton
  • Staal: -12,7 ton
  • Aluminium: -20,9 ton

Hoge prestaties bij hoogbouw

Typerend voor hoogbouwprojecten is dat ze altijd te maken hebben met een hoge winddrukbelasting. De kozijnen en constructie moeten daarom extreme omstandigheden kunnen doorstaan om lekkage en tocht te voorkomen. Een prefab, gevelaansluitend houtskeletbouwelement is daarvoor de ideale oplossing. HSB-elementen met een hoge luchtdichtheid kunnen tot 70 meter hoogte elke bui aan.

Ook op het gebied van brandveiligheid en isolatiewaarden bieden de houten gevelelementen een oplossing. Zo kunnen we HSB-elementen realiseren die aan de brandwerendheidseisen voldoen voor hoogbouw en een Rc-waarde tot 8,0 behalen.

LEUK OM TE WETEN
Hoogbouw werd vroeger veel toegepast voor kantoren, universiteiten en ziekenhuizen, maar is vanaf de jaren 90 ook populair voor de reguliere woningbouw. In 2020 waren er zo’n 220 Nederlandse torens hoger dan 70 meter, waar de komende tien jaar nog zo’n 180 hoogbouwtorens zullen bijkomen (bron: Stichting Hoogbouw).

Ook hout wordt steeds vaker toegepast bij hoogbouw. Hout is namelijk circulair en CO2-neutraal, waardoor het materiaal een uitkomst biedt om aan duurzaamheids-, CO2-, stikstof- en PEFAS-regels te kunnen voldoen. Op dit moment is De Mjøstårnet in Noorwegen met 18 verdiepingen en is 85,4 meter het hoogste houten gebouw ter wereld.

GECERTIFICEERD VOLGENS KOMO

GECERTIFICEERD VOLGENS KOMO

De houtskeletbouw gevelelementen van WEBO worden geleverd met het KOMO-attest en -productcertificaat.

Hiermee tonen we aan dat de elementen voldoen aan de Bouwbesluiteisen voor hoogbouw, zoals weerstand tegen windbelasting en de water- en luchtdoorlatendheid. Het attest heeft betrekking op niet-dragende binnenspouwbladen en gevelvullende elementen voor toepassing in zowel hoog- als laagbouw.

Naast het KOMO-keurmerk worden de HSB-elementen van WEBO geleverd met HOUT100% zekerheid en PEFC– en/of FSC®– en STIP®-certificaten.

Steigerloos® Bouwen bij hoogbouw

Steeds meer mensen willen in de stad wonen en dit zal de komende decennia volgens het CBS alleen maar toenemen. Met Steigerloos® Bouwen spelen we in op deze trend en bieden we een oplossing voor hoogbouw en binnenstedelijke projecten. De prefab HSB-elementen worden namelijk in de fabriek compleet afgewerkt met kozijnen, beglazing en buitenschil. Denk aan gevelafwerkingen zoals minerale steenstrips, hout, gevelbeplating en zelfs zonnepanelen. Op de bouwplaats worden de elementen vanuit de kraan gemonteerd zonder dat hier nog een steiger aan te pas komt. Resultaat? Maximale bouwtijdverkorting, een reductie in kosten en minder transportbewegingen.

Unieke prefab HSB gevelelementen

Door te werken met geprefabriceerde elementen worden gebouwen een stuk efficiënter neergezet dan in de traditionele bouw. We oogsten dan ook al jarenlang succes met prefab gevelelementen met hoge isolatiewaardes. Bij WEBO kunnen de HSB-wanden voorzien worden van houten kozijnen die voldoen aan de NOM-norm, wat een complete Nul-op-de-Meter gevel oplevert. Alles wat uit onze fabriek komt is klaar voor 2050.

Naast de isolerende werking van hout hebben we bij WEBO effectieve isolatietechnieken ontwikkeld, waardoor hoge Rc-waardes gerealiseerd worden. Neem bijvoorbeeld ons BENG-Element® dat een Rc-waarde van 4,5 tot 5 bereikt, of het NOM-Element® dat een Rc-waarde tot 8.0 behaalt. De elementen zijn modulair opgebouwd, waardoor het aanpassen van een HSB-gebouw in de toekomst mogelijk is!

Zij gingen je voor

Aan de waterkant Toren H Tilburg - HSB-Elementen van WEBO
Nautique Living Amsterdam - HSB-Elementen van WEBO
Hofbadtoren Den Haag
Aan de waterkant Toren H Tilburg - HSB-Elementen van WEBO Nautique Living Amsterdam - HSB-Elementen van WEBO Hofbadtoren Den Haag
BENG- OF NOM-ELEMENT®Bouwtijdverkorting
Door een compleet prefab HSB-element toe te passen wordt de bouwtijd enorm verkort.

BENG- en NOM-eisen
Voldoe aan alle BENG- en NOM-eisen. Energieneutraal bouwen en voldoen aan de NOM-eisen? Gebruik dan ons NOM-Element®

Rc-waarde
Het van nature isolerende hout in combinatie met onze isolatietechnieken, zorgt voor een BENG of NOM-Element® met een Rc-waarde tot wel 8,0.

CO2-opslag
Hout is het enige bouwmateriaal dat CO2 opslaat. Bouwen met HSB-elementen draagt daarom bij aan een betere leefomgeving.

LEES ALLE PRODUCTEIGENSCHAPPEN

WEBO: innovatieve HSB oplossingen

Wereldwijd is er een sterke stijging te zien in het toepassen van houtskeletbouw elementen. Neem bijvoorbeeld de woonhuizen in Canada en de Verenigde Staten, 90% daarvan is opgetrokken in houtskeletbouw-elementen.

Als uitvinders in de timmerindustrie en HBS-leverancier, kunnen wij meedenken in jouw ontwerpproces. Van engineering, fabricage, levering tot montage, wij verzorgen alles.

Duurzaam en snel bouwen

Benieuwd wat we voor jouw bouwproject kan betekenen?
Bespreek dan je wensen met Niek Troost; hij denkt graag met je mee.

Brochure aanvragen

Download de STABU bestekteksten

Vraag online je offerte aan

Anderen bekeken ook

Timmerfabriek van kozijnen en HSB-elementen
HSB-details
BENG- en NOM-Element®
Kozijnen

Back to top