Let op! Niet ondersteunde browser

De browser die u momenteel gebruikt is verouderd en ondersteunt niet alle technieken die wij gebruiken voor onze website.
Voor een optimale weergave en bezoekerservaring, adviseren wij het gebruik van een browser zoals Google Chrome (Download Chrome).

Dit bericht sluiten

Artikel Timmerfabrikant | Ilona Bosch bij WEBO

“Timmerindustrie, zet die knop om”

In de ons omringende landen een vertrouwd gezicht. En gelukkig beginnen nu ook de Nederlandse timmerfabrieken de waarde van vrouwelijke productiemedewerkers te ontdekken. Maar het mogen er best nog wel een beetje meer zijn. Dus in Timmerfabrikant ruim baan voor de wegbereiders. In deze aflevering Ilona Bosch (29), medewerker voormontage/opsluiter bij WEBO in Rijssen.

TEKST: Kees de Vries BEELD: Webo

Ilona Bosch heeft zich zowel op opleidings- als werkgebied breed georiënteerd. Ze wilde eerst richting de zorg. Deed een opleiding sport en beweging, sociaal werk, een opleiding fysiotherapie, maar ze werkte ook als montagemedewerker bij een producent van composiet leidingsystemen. En was ze een tijd lang machineoperator. “Ik werk graag met mijn handen en vind bovendien de techniek interessant.” Via een uitzendbureau zocht ze naar een baan waar ze deze twee zaken in dagdienst kon combineren. Dat was nog niet gemakkelijk. “Veel timmerfabrieken moeten wennen aan het idee om een vrouw in de productie te hebben werken. Ik mocht vaak wel langskomen, maar kreeg ook veel afwijzingen. Twee jaar geleden ben ik als uitzendkracht bij Webo gekomen als medewerker voormontage/opsluiter.

Het tekeninglezen, inzicht en met de handen werken beviel zo goed dat ik als eerste vrouw in de productie een vast contract kreeg. Opsluiten is fysiek werk, maar ik kan het goed hebben hoor. Ik hoef niet naar de sportschool en blijf op deze manier in ieder geval fit. Inmiddels werken er meer vrouwen in de productie, onder andere bij de Winline. De onderlinge sfeer is super. Met mannen werken vind ik ook leuk. Ik ben hier op mijn plek.” In haar vrije tijd houdt Bosch van wandelen en vogelspotten. Dat doet ze samen met haar huidige partner, die op kantoor bij WEBO werkt. En hoe krijgen we meer vrouwen in de timmerindustrie? “Een aantal bedrijven moet de knop omzetten en meer vrouwen toelaten. Probeer het gewoon en je zult zien dat de koudwatervrees nergens voor nodig is.”

Bron: TIMMERFABRIKANT | MAART 2023

Back to top