Let op! Niet ondersteunde browser

De browser die u momenteel gebruikt is verouderd en ondersteunt niet alle technieken die wij gebruiken voor onze website.
Voor een optimale weergave en bezoekerservaring, adviseren wij het gebruik van een browser zoals Google Chrome (Download Chrome).

Dit bericht sluiten

8 Tips voor optimaal onderhoud van houten kozijnen

8 Tips voor optimaal onderhoud van houten kozijnen

Om het houten kozijn zo lang mogelijk in optimale conditie te laten functioneren, hebben we samen met de NBvT 8 tips opgesteld om zo lang mogelijk van het kozijn te genieten. Het plaatsen en vervolgens het onderhoud hebben allemaal invloed op de levensduur van het kozijn.

Voorbereiding is het halve werk, ook bij het plaatsen van een kozijn is gedegen voorwerk van belang. Zo gaan de kozijnen nog langer mee.

 

  1. Zorg dat de houten onderdorpel 10 centimeter boven het maaiveld of bestrating ligt.

De onderkant van het kozijn, ook wel onderdorpel genoemd dient minimaal tien centimeter boven het maaiveld of bestrating te liggen. Opgroeiend gras, aarde en opspattend regenwater houden het kozijn langdurig nat en tasten de verflaag en het onderliggende hout aan.

  1. Kies bewust de kleur die je toepast, dit is weer van invloed op de benodigde onderhoudsinterval.

Hoe donkerder de kleur, hoe groter de warmteopname van het kozijn en hoe eerder er door krimpen en zwellen barstjes in de verflaag kunnen ontstaan. Dit geldt tevens voor transparante afwerking. Lichte kleuren hebben hier over het algemeen minder last van en vergen dan meestal ook minder onderhoud.

Wilt u een lage onderhoudsfrequentie, vraag ons dan om advies.

Na oplevering

  1. Reinig de kozijnen één of meerdere keren per jaar.

De stofdeeltjes in de lucht kunnen zich aan de verflaag hechten en de beschermende werking aantasten.  Gebruik geen schuur- of schoonmaakmiddelen met chloor, ook dit kan het kozijn aantasten.

  1. Geef extra aandacht aan ventilatieopeningen.

Houd de ventilatieopeningen schoon door het vuil met bijvoorbeeld met een stofzuiger te verwijderen. Dit geldt ook voor de geleiderails van schuifpuien.

  1. Voorzie hang- en sluitwerk van een zuur en siliconenvrij smeermiddel.

Het hang- en sluitwerk van draaiende en schuivende delen moet jaarlijks voorzien worden van een zuur en siliconenvrij smeermiddel, voor vele jaren gebruiksgemak.

  1. Herstel beschadigingen zo spoedig mogelijk.

Bij beschadiging heeft vocht grip op het hout. Dit kan gebeuren door slijtage of mechanische beschadiging, dit moet ten allen tijde voorkomen worden, en direct worden hersteld.

  1. Opstellen van inspectie schema door vakmanschilder of onderhoudsspecialist.

Het is raadzaam met de vakmanschilder of onderhoudsspecialist een schema voor inspectie en onderhoud op te stellen. De eerste volledige schilderbeurt zal bij donkere kleuren eerder aan de orde kunnen zijn: dan bij lichte kleuren. Bij transparante verflaag is het onderhoud frequenter. De feitelijke onderhoudsfrequentie is afhankelijk van de situatie ter plaatse: verf slijt door het grotere temperatuurverschil aan de zonzijde sneller dan aan de schaduwzijde of onder de beschutting van een overstek, balkon of galerij.

  1. Één jaar voordat onderhoud plaats moet vinden, is het raadzaam om een check uit te laten voeren door de vakmanschilder of onderhoudsspecialist.

Om te beoordelen of het schilder- of beglazingskitwerk in orde is, houdt de vakman in het jaar voor de gestelde onderhoudsperiode een controle of inspectie. Hij kijkt daarbij naar openstaande naden bij verbindingen, kale plekken, slijtage van de verf vooral op de onderdorpels aan de zonzijde van het huis, kale plekken bij scherpe randen enz. Daaruit kan volgen dat het jaar volgend op de controle onderhoud gepleegd moet worden, of een jaar daarna. In dat laatste geval schuift alles een jaar op.

Back to top