Let op! Niet ondersteunde browser

De browser die u momenteel gebruikt is verouderd en ondersteunt niet alle technieken die wij gebruiken voor onze website.
Voor een optimale weergave en bezoekerservaring, adviseren wij het gebruik van een browser zoals Google Chrome (Download Chrome).

Dit bericht sluiten

EW en EI1 classificatie

Europese productnorm voor brandwerende ramen en deuren

Als aannemer, architect, gebouweigenaar of brandspecialist is het van cruciaal belang om de brandveiligheid van gebouwen te waarborgen door het gebruik van geteste en gecertificeerde bouwproducten. Zo is de kozijn- en deurconstructie essentieel om branddoorslag en brandoverslag (WBDBO) in de gevel te voorkomen.

Het brandgedrag van brandwerende kozijnconstructies dient door geaccrediteerde instanties volgens de brandclassificaties EW en EI1 in kaart gebracht te worden, conform de Europese productnorm EN 16034. Deze norm heeft betrekking op alle te openen gevelelementen in de buitengevel, zoals buitendeuren en ramen. Op deze pagina leggen we uit wat deze classificaties inhouden en hoe een deur- en kozijnconstructie hierop getest wordt.


Brandwerendheid en brandklasse

Om de brandwerendheid van constructies in kaart te brengen, zijn er drie criteria waarop bouwelementen getoetst worden: R, E en I.

R: Moment van bezwijken. Het moment van bezwijken meet hoe lang bouwelementen met een dragende functie, zoals draagmuren of vloeren, bestand zijn tegen brand voordat ze bezwijken. Voor niet-dragende elementen zoals deuren en kozijnen is dit niet van toepassing.

E: Vlamdichtheid. De vlamdichtheid verwijst naar het vermogen van een bouwelement dat als scheiding dient om de verspreiding van vuur en hete gassen naar de andere zijde te voorkomen. Dit is essentieel voor het in stand houden van vluchtroutes.

W: Weerstand tegen warmtestraling. De weerstand tegen warmtestraling bepaalt hoe effectief een bouwelement warmtestraling kan blokkeren, wat essentieel is om te voorkomen dat brand zich verspreidt naar aangrenzende gebieden zonder direct vuurcontact.

I: Isolatievermogen. Het isolatievermogen duidt op de capaciteit van een bouwelement om de temperatuurstijging aan de beschermde zijde te beperken, waardoor de doorgang van hitte en vlammen wordt geminimaliseerd.



EW- en EI1-classificatie

EW- en EI1-classificatie

EW-classificatie: De EW-classificatie betreft een combinatie tussen vlamdichtheid (E) en weerstand tegen warmtestraling (W). Een bouwelement dat EW-geclassificeerd is, moet zowel de verspreiding van vlammen als de doorstraling van warmte tot op een bepaalde afstand beperken.

Toepassing op ramen en deuren: Bij het testen van ramen en deuren op EW-criteria wordt gekeken of de constructie kan voorkomen dat vlammen en warmte de andere zijde bereiken. Op een meter afstand van de constructie mag de stralingsflux niet hoger zijn dan 15 kW/m2 gedurende een bepaalde tijd.

EI1-classificatie: Deze classificatie combineert isolatievermogen (I) en vlamdichtheid (E). De EI1 is een subcategorie binnen de EI-classificatie en heeft strengere eisen met betrekking tot de isolatieprestaties.

Toepassing op ramen en deuren: Voor ramen en deuren houdt EI1 in dat de constructie niet alleen het doorbreken van vlammen moet voorkomen, maar ook moet zorgen dat de warmteoverdracht door de constructie heen beperkt blijft, om zo een veilige evacuatie mogelijk te maken. De gemiddelde temperatuurstijging op het oppervlak gedurende een bepaalde tijd dient niet hoger te worden dan 140°C en de maximale temperatuurstijging op het kozijn en 25 mm van de naden wordt niet hoger dan 180 °C.

De EW en EI-classificatie wordt uitgedrukt in minuten, bijvoorbeeld EW 60. Dit betekent dat de constructie weerstand biedt aan vlammen en het beperken van warmtestraling gedurende een periode van minimaal 60 minuten.

Brandwerende kozijnen WEBO

In november 2019 werd de CE-markering volgens de productnorm NEN-EN 16034 verplicht voor voetgangersdeuren, industriële en commerciële garagedeuren, evenals voor te openen ramen met brand- en/of rookwerende eigenschappen. Zowel voor brand- en rookwerende houten als hout-aluminium kozijnen heeft WEBO als eerste partij dit productcertificaat behaald.

Om de kwaliteit en brandveiligheid goed te bewaken, stelt de Europese productnorm NEN-EN 16034 voor dat de fabrikant de brand- en rookwerende eigenschappen moet laten controleren door een Notified Boby. Zo heeft Peutz voor het HoutAlu-Kozijn Vuurvast® het attest afgegeven, waardoor de vereiste prestaties volgens EN 16034 gedeclareerd kunnen worden.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Download de nieuwe brochure over het HoutAlu-Kozijn Vuurvast®. Hierin vind je alle ontwerpmogelijkheden en uitvoeringen van de draaikiepramen en deuren. Daarnaast hebben wij per uitvoering berekend welke maximale afmetingen mogelijk zijn binnen het attest.

LEUK OM TE WETEN
Het Bouwbesluit stelt specifieke brandveiligheidseisen aan de gevel wanneer het gebouw dicht langs de perceelgrens staat, appartementen boven elkaar gelegen zijn of wanneer er sprake is van een interne hoek. In dat geval moeten de constructiedelen een weerstand hebben tegen branddoorslag en brandoverslag (WBDBO) van minimaal 20, 30 of 60 minuten.

Brandwerende deuren en kozijnen zijn één van de belangrijkste onderdelen in de gevel om aan deze eisen te voldoen. Voor te openen ramen en deuren geldt dat deze een CE-markering moeten hebben op het gehele systeem. Denk bijvoorbeeld aan de scharnieren, het sluitwerk, het brandwerende glas, de sloten, deurdranger en het toepassen van brandwerende band.


Prestaties HoutAlu-Kozijn Vuurvast®

Draai-kiepconstructie

  • EW 30 + EW 60
  • EI130 + EI145

Deurconstructie

  • EW 30
  • EI130
  • SA & S200

Jouw project brandwerend maken?

Binnen ons Vuurvast® productassortiment bieden we een grote variëteit in uitvoeringen en afmetingen.

Neem contact op met Job Huisman; hij denkt graag met je mee!



Brochure downloaden

Brochure HoutAlu-Kozijn Vuurvast®

Onderwerpen die aan bod komen:

  • Classificaties (EW, EI, S200 en SA)
  • Configuraties en maatvoeringen
  • Brandtesten bij Peutz
  • Prestaties en keurmerken

Vraag online je offerte aan

Zij gingen je voor

Bekijk alle projecten

Back to top