Bezit versus gebruik… een denkwijze die verandert wat we doen
Circulair bouwen
In de wereldeconomie doet het er steeds minder toe of je bezitter of gebruiker bent van een product. Na een kleine refurbishment zullen we producten doorgeven aan een volgende ‘eigenaar’, die het zal hergebruiken. Het is een trend die enkele jaren geleden nog ondenkbaar was en nu is het uitgegroeid tot een nieuwe markt. Het is meer dan een nieuwe stap vooruit, het is namelijk de realiteit van een nieuwe economie.
Onze focus
WEBO heeft zich de afgelopen jaren gefocust op het lifecycle-denken en producten hierop doorontwikkeld. De ontwikkeling van onze producten is zodanig dat er impact-reductie plaatsvindt door een lage CO2 uitstoot. Met een upgrade in de esthetiek en product eigenschappen verlengen we de levensduur.
Twee manieren
Er zijn twee manieren van circulair bouwen, om met een efficiënte manier van grondstoffen om te gaan.
– In de technische kringloop ontwikkel je producten zo dat ze van hoogwaardige kwaliteit zijn. Ze zijn na gebruik opnieuw te gebruiken door bijvoorbeeld een andere eigenaar. Door een upgrade gaat het product daardoor weer jaren mee. Een kleine handeling, waardoor veel bespaard wordt.
– Met de biologische kringloop breng je producten na afbreuk weer terug in de natuur. De natuur neemt het product in zich op en hergebruikt het voor de opbouw van een nieuwe grondstof. Wat weer de basis kan vormen voor een nieuw grondstof en nieuw product.

Refurbishment
Door esthetische aanpassingen toe te passen op de gevel of het kozijn, ontstaat een andere look-and-feel. De aanpassing kan een upgrade zijn in de functionaliteiten van het product, maar ook een upgrade van de esthetiek. Beiden zien we als als een refurbishment in de product-lifecycle. Het verlengen van de levensduur is zo op meerdere wijzen mogelijk. Grote hoeveelheden nieuwe grondstoffen zijn niet nodig en gebouwen en producten behouden hun waarde.
Voorbeeld
Steigerloos® Bouwen toepassen op een bestaande casco-constructie is een mooi voorbeeld van refurbishment. Je hergebruikt dan ál het goede van het bestaande gebouw. Dat wat om een upgrade in esthetiek en isolatiewaardes vraagt, vervang je: de voorgevel.
Na enkele jaren uitgekeken op de schil van het element? Vervang die dan om de look-and-feel te upgraden en het element op te waarderen. Opwaarderen betekent in onze ogen een schil met betere, gezonder en meer functionaliteiten. Het is een duurzame manier van refurbishen waarbij het element weer jaren meegaat in de technische kringloop. En het gebouw eenvoudig van functie kan veranderen, zonder zijn waarde te verliezen.
WEBO heeft als voorkeur om producten zo lang mogelijk in de technische kringloop te behouden. Hierdoor behoudt het overgrote deel van het materiaal het langst zijn waarde. Indien nodig is er te allen tijde nog de keuze om bijvoorbeeld het product terug te laten keren in de biologisch kringloop. Circulair bouwen biedt de mogelijkheid om toegevoegde waarde te realiseren tegen lagere kosten.
Waarom circulair bouwen?
Het is de manier om aan de behoefte van huidige generaties te voldoen. Zonder daarbij tekort te schieten om de volgende generaties tegemoet te komen. Afval is ‘voedsel’ voor de realisatie van gebouwen voor de generatie van morgen. Cradle to Cradle – waste is food. Uiteindelijk willen we met circulair bouwen afvalmaterialen terugdringen door ze juist te zien als nieuwe bouwmaterialen. Verspilling tegengaan helpt de wereld zijn duurzaamheid het langst behouden. De respectvolle manier als duurzaam gebruiker, rentmeesterschap – niet het bezit – staat centraal.