Let op! Niet ondersteunde browser

De browser die u momenteel gebruikt is verouderd en ondersteunt niet alle technieken die wij gebruiken voor onze website.
Voor een optimale weergave en bezoekerservaring, adviseren wij het gebruik van een browser zoals Google Chrome (Download Chrome).

Dit bericht sluiten

Passief bouwen met houtskeletbouwelementen

Passief bouwen | Passiefhuis met HSB-elementen en houten kozijnen

Sinds januari 2021 moeten alle renovatie- en nieuwbouwprojecten in heel Europa voldoen aan de BEN-(Bijna Energie Neutraal) en in Nederland de BENG-eis (Bijna Energieneutrale Gebouwen). De eisen zullen alleen maar strenger worden, met als doelstelling om een energieneutrale bebouwde omgeving in 2050 (NOM) te realiseren. Dit betekent dat bouwen volgens de Passiefhuis principes steeds belangrijker zal worden.

Verschillende onderdelen van de gevel – zoals de isolatie, ramen en deuren – spelen een belangrijke rol in de thermische isolatie van de gebouwschil. Door te kiezen voor HSB-elementen en houten kozijnen kan er gebouwd worden volgens de Passiefhuis principes. Benieuwd naar de mogelijkheden? Op deze pagina vertellen we alles wat je moet weten.

INFORMATIE & ADVIES
Job Huisman
Accountmanager
jhuisman@webo.nl
+31(0)611 97 69 01
+ KLAAR VOOR 2050
+ BOUWTIJDVERKORTING
PASSIEF BOUWEN

Wat is een passief gebouw?

Wat is een passief gebouw?

Passiefhuizen mogen niet meer dan dan 15 kWh/m² per jaar aan gas verbruiken. Gebouwen die aan alle eisen voldoen krijgen een Passiefhuis-certificaat. Een passief gebouw maakt optimaal gebruik van zonne-energie en restwarmte die in het gebouw aanwezig is. Zo kan energieverlies voorkomen worden door bijvoorbeeld kozijnen met HR+++ glas toe te passen.

Passieve gebouwen hebben een constante aanvoer van verse lucht, waarbij een warmtewisselaar de binnenkomende lucht verwarmt met de lucht die naar buiten wordt afgevoerd. Dit zorgt voor een optimale ventilatie en warmteterugwinning.

BENG, NOM en Passiefhuis: wat is het verschil?

Sinds de strengere eisen zijn er nieuwe termen geïntroduceerd in de bouwsector, zoals BENG, NOM en passief bouwen. Maar wat is nu eigenlijk precies het verschil?

BENG (Bijna Energieneutrale Gebouwen) is de huidige eis, met een maximale energiebehoefte van de woning van 25 kWh/m² gebruiksoppervlak per jaar en een minimaal percentage hernieuwbare energie van 50 procent. Bij NOM (Nul-Op-de-Meter) moet de EPC-berekening van een woning zelf op nul komen. Om in aanmerking te komen voor een Passiefhuis-certificaat mag het energieverbruik niet boven kWh/m². Een betere energieprestatie wordt behaald door bijvoorbeeld een goede isolatie, een betere luchtdichtheid en het toepassen van zonnepanelen.

LEUK OM TE WETEN
Wist je dat een Passiefhuis vaak op het zuiden wordt gericht? Op deze manier kan er met zonnepanelen optimaal gebruik gemaakt worden van zonne-energie.

Doordat de zon in de winter in het zuiden lager staat wordt ook in deze periode de maximale potentie van zonne-energie benut. Door slimme keuzes te maken is het mogelijk om het energieverbruik niet boven de 15 kWh/m² te laten komen, waardoor de bewoners profiteren van lage woonlasten.

GECERTIFICEERD VOLGENS KOMO

GECERTIFICEERD VOLGENS KOMO

De houtskeletbouw gevelelementen en kozijnen van WEBO worden geleverd met het KOMO-attest en -productcertificaat.

Hiermee tonen we aan dat de elementen voldoen aan de Bouwbesluiteisen. Het attest heeft betrekking op niet-dragende binnenspouwbladen en gevelvullende elementen voor toepassing in zowel hoog- als laagbouw.

Naast het KOMO-keurmerk worden de HSB-elementen van WEBO geleverd met HOUT100% zekerheid en PEFC– en/of FSC®– en STIP®-certificaten.

BENG- en NOM-Element®

BENG- en NOM-Element®

Zowel bij nieuwbouw, renovatie en transformatie kunnen houtskeletbouwelementen toegepast worden om passieve of NOM-woningen te realiseren. Ons BENG-element behaalt een Rc-waarde van 5,0 en een Qv10-waarde van 0,15 – 0,40 (luchtdicht bouwen) en het NOM-element behaalt zelfs een Rc-waarde van 8,0. Zo is bij de renovatie van een woonhuis in Zoetermeer het NOM-element toegepast, waardoor een complete Nul-op-de-meter woning is gerealiseerd.

Rc-waarde 8,0
Qv10-waarde 0,15 – 0,40
Brandwerend
Biobased materialen

BENG- en NOM-Kozijn®

Houten kozijn van WEBO volgens BENG en NOM

BENG- en NOM-Kozijn®

Het BENG-Kozijn® heeft een standaard dikte van 68 mm, is voorzien van HR++ glas en behaalt een U-waarde tot 1.0. Het NOM-Kozijn® heeft een dikte van 90 mm, is voorzien van HR+++ glas en behaalt zelf een U-waarde tot 8.0.

De BENG-kozijnen kunnen in de toekomst voorzien worden van triple glas en zijn daarmee voorbereid op NOM. Hierdoor ben je altijd klaar voor 2050.

MAATWERK
HR+++ GLAS
U-WAARDE TOT 0.8
COMBINEREN MET HSB-ELEMENTEN

Specialist in HSB-elementen en kozijnen

Door te werken met geprefabriceerde elementen worden gebouwen een stuk efficiënter neergezet dan in de traditionele bouw. We oogsten dan ook al jarenlang succes met prefab gevelelementen met hoge isolatiewaardes.

Als uitvinders in de timmerindustrie denken wij mee met jouw bouwproces. Van engineering, fabricage, levering tot montage, wij verzorgen alles. De keuzemogelijkheden voor onze HSB-elementen en kozijnen zijn enorm. Zo heb je de keuze uit verschillende houtsoorten en kunnen de HSB-elementen zelfs met complete buitenschil geleverd worden (Steigerloos® Bouwen).

Meer informatie over passief bouwen?

Naast een hoge isolatiewaarde heeft hout als voordeel dat het materiaal circulair en CO2-neutraal is. Benieuwd hoe we jouw project volgens de passief huis principes kunnen realiseren?

Vraag een vrijblijvende offerte/brochure aan of neem contact op met Job Huisman; hij denkt graag met je mee.

Vraag online je offerte aan

Brochure aanvragen

Back to top