Let op! Niet ondersteunde browser

De browser die u momenteel gebruikt is verouderd en ondersteunt niet alle technieken die wij gebruiken voor onze website.
Voor een optimale weergave en bezoekerservaring, adviseren wij het gebruik van een browser zoals Google Chrome (Download Chrome).

Dit bericht sluiten

4 trends in de bouwsector

Hoe zorg je dat je voorop loopt in de bouw?

2022 is inmiddels een paar maanden onderweg en ook dit jaar zijn er ontwikkelingen en trends binnen de bouwsector. In dit rapport hebben we de meest actuele onderwerpen in kaart gebracht.

Veel trends vloeien voort uit de krapte op de woningmarkt. Het huidige woningtekort in Nederland ligt namelijk zo rond de 279.000. Het kabinet heeft daarom als doel gesteld om ieder jaar 100.000 nieuwe woningen te creëren. De afgelopen 2,5 jaar lag het jaarlijks gemiddelde op slechts 70.000 nieuwe woningen. Snel opschalen is lastig, omdat de woningbouw een tijdrovend proces is. Zo kan de voorbereidende fase van een nieuwbouwproject soms wel 10 jaar duren. Daarnaast is het huidige bouwproces te langzaam, is er een tekort aan bouwlocaties en worden er steeds strengere eisen gesteld aan duurzaam en circulair bouwen. Al deze factoren zorgen ervoor dat de doelstelling op de korte termijn niet haalbaar is (bron: Rabobank).

Maar wat kunnen we dan wel doen om de krapte op de woningmarkt zo ver mogelijk in te perken? Hieronder lichten we de belangrijkste trends voor de bouwsector in 2022 toe.

1. Prefab bouwen

Het woningtekort is niet alleen te wijten aan een langzaam bouwproces en een gebrek aan bouwlocaties, maar ook deels doordat we steeds vaker kiezen voor binnenstedelijk bouwen. Mede door de beperkte ruimte op de bouwplaats brengt dit een grotere complexiteit met zich mee. Daarnaast is binnenstedelijk bouwen tijdrovend en duur. Prefab bouwen kan hierin een bijdrage leveren en de bouwtijd aanzienlijk verkorten, omdat een groot deel van de werkzaamheden van de bouwplaats naar de fabriek worden verplaatst. Ondanks de toename in prefab bouwen valt er nog veel te winnen op dit gebied.




Hoe pak je het aan?

Veel bouwers krijgen te maken met strakkere planningen en complexere projecten, terwijl er een structureel tekort is aan arbeidskrachten. Dat vraagt om innovatie, zodat we bouwprocessen duurzamer en efficiënter kunnen laten verlopen.

Als bouwer betekent dit dat je moet inzetten op prefab systemen om een sterke concurrentiepositie binnen de markt te behouden. Maar ook op de hoogte blijven van technologische ontwikkelingen zoals BIM en 3D-laserscanning is essentieel.

Hoe WEBO kan helpen

Bij WEBO leveren we HSB-elementen en houten kozijnen volgens de BENG- of NOM-norm. Uniek aan onze werkwijze is dat de elementen dankzij een geautomatiseerd productieproces in een minimale doorlooptijd geleverd kunnen worden. Een gevelelement wordt standaard in de fabriek afgewerkt met houten kozijnen, inclusief beglazing, aflak en tweezijdige bescherming. Dat garandeert een korte bouwtijd en minder faalkosten.

Met Steigerloos® Bouwen gaan we nog een stap verder: door het gevelelement in de fabriek al te voorzien van een buitenschil. Hierdoor zijn er geen steigers meer nodig op de bouwplaats. Dit bespaart tijd, geld en ruimte.

MEER INFORMATIE

PREFAB BOUWEN
Prefab (ver)bouwen is de bouwmethode waarbij onderdelen of elementen van een woning van te voren in een fabriek worden gemaakt. Deze onderdelen of elementen worden vervolgens getransporteerd naar de bouwlocatie om daar gemonteerd te worden.

Een nieuwe ontwikkeling is prefab bouwen niet, maar door de woningnood in Nederland is het concept wél erg actueel.

2. Modulair bouwen

Modulaire prefab woningen worden veelal toegepast bij tijdelijke woningen. De reden dat er ingezet wordt op tijdelijke woningen, is omdat er minder ingewikkelde en tijdrovende procedures zijn in de voorbereidende de fase. Hierdoor kan de bouw sneller van start gaan. Daarnaast leidt modulair bouwen tot een enorme productieversnelling en 55% minder milieulast. Het doel van het kabinet is om jaarlijks 15.000 tijdelijke woningen te realiseren. Dit aantal ligt nu op 3.000.




Hoe pak je het aan?

Steeds meer beleggers, corporaties, ontwikkelaars, architecten en bouwbedrijven gaan aan de slag met modulair bouwen. Vooral corporaties zien de toegevoegde waarde hiervan.

Hierdoor is er steeds minder plek voor de traditionele aannemer die zijn eigen bouwmethodes toepast. Als bouwende partij is het daarom van belang om in te zetten op langdurige samenwerkingsverbanden om zo een schakel te vormen in modulaire projecten.

Hoe WEBO kan helpen

Een van de grootste voordelen van modulair bouwen is de flexibiliteit die het oplevert. Het is namelijk relatief eenvoudig om modulaire gebouwen uit te breiden, te verkleinen, opnieuw in te delen of zelfs volledig te verplaatsen. Dat geldt voor zowel langdurige, tijdelijke of permanente voorzieningen.

Juist om deze reden kunnen onze HSB-elementen eenvoudig aangepast of vervangen worden in de toekomst. Ook met innovaties zoals het Circulair-Kozijn®, dat bestaat uit een binnen- en buitenzijde, zetten we belangrijke stappen. De buitenzijde van dit kozijn, het deel dat in weer en wind zit, kan eenvoudig vervangen worden. De binnenzijde wordt niet blootgesteld aan weersinvloeden en is vrij van onderhoud.

MEER INFORMATIE

MODULAIR BOUWEN
Modulair bouwen gaat weer een stap verder dan prefab bouwen. Wie modulair bouwt, stapelt als het ware geprefabriceerde units op elkaar. Het zijn modules die een complete ruimte omsluiten, zoals een badkamer.

Bij modulair bouwen gaat het dus om 3D-modules, in tegenstelling tot platte onderdelen zoals wandpanelen en dakspanten.

3. Renovatie en transformatie

Nederland telt op dit moment 7 miljoen woningen die gerenoveerd en verduurzaamd moeten worden. Ook voor kantoorgebouwen staan we voor een opgave, deze moeten in 2023 minimaal energielabel C hebben. Slimme prefab oplossingen bieden hierin een uitkomst om een kortere bouwtijd te realiseren. Naast renovatie kunnen we ook bestaande utiliteitsgebouwen transformeren naar woningen. Jaarlijks kan dit 15.000 extra woningen opleveren. Zo zijn leegstaande winkels en kantoren zeer geschikt voor transformatie.




Hoe pak je het aan?

Vooral de energieprestatie van een gebouw speelt een belangrijke rol bij renovatie. Om minimaal aan de BENG-norm te voldoen, wordt vaak de gehele gevel vervangen. Daarbij wordt er zowel door de opdrachtgever als omwonenden veel waarde gehecht aan bouwsnelheid en een minimale overlast.

Om deze reden moet je slim gebruik maken van innovatieve systemen, zodat het bouwproces efficiënter verloopt. Zo is het mogelijk om met complete prefab gevelelementen een gevel soms binnen één dag te vervangen, zonder dat de bewoners hun woning hoeven te verlaten.

Hoe WEBO kan helpen

Het duurzaam renoveren van bestaande gebouwen krijgt nu en in de toekomst veel focus. Om tegemoet te komen aan strengere eisen en een sneller bouwproces, bieden wij de mogelijkheid om een complete gevel met prefab HSB-elementen te vervangen volgens de BENG- of zelfs NOM-eisen. Ook voor de eindgebruiker worden zaken zoals RC-waardes steeds belangrijker, vooral nu de energieprijzen de pan uitstijgen.

De prefab gevelelementen van Steigerloos® Bouwen worden standaard geleverd met een Bouwbesluit-aansluitdocument en voldoen altijd aan brandklasse B. Hierdoor bespaar je veel tijd in de voorbereidende fase en kom je in het bouwproces niet voor verrassingen te staan.

MEER INFORMATIE

UITBREIDEN DOOR RENOVATIE
Door renovatie kunnen we ook de woningvoorraad opvoeren, bijvoorbeeld door gebruik te maken van houtskeletbouw-elementen. HSB-elementen zijn namelijk licht in gewicht, waardoor een bestaand gebouw soms met wel twee bouwlagen uitgebreid kan worden.

Het vervangen van de gevel met HSB-elementen biedt ook de kans om een gebouw esthetisch naar een hoger niveau te brengen.

4. BIM en digitalisering

Naast prefabricage spelen digitalisering en BIM een grote rol om het bouwproces te optimaliseren en faalkosten te voorkomen. Digitalisering is niet alleen noodzakelijk om de woningvoorraad op te voeren. De bouw concurreert namelijk op prijs en heeft te maken met kleine marges. Een sneller en efficiënt bouwproces met minder faalkosten kan het rendement dan verbeteren. Ondanks dat digitalisering kansen biedt op omzetgroei, is er binnen de bouwsector nog veel winst te behalen. Zo streeft slechts 25 procent van de bedrijven op dit moment naar digitalisering.




Hoe pak je het aan?

Of je nu een uitvoerder, aannemer, of projectleider bent: we zien allemaal dat BIM in de bouwsector steeds meer aanhang krijgt. Maar ook onderaannemers worden steeds meer betrokken om een project in één 3D-model op te zetten. En dat is ook nodig, want we hebben te maken met snellere doorlooptijden en complexere berekeningen.

Een goede implementatie van BIM neemt veel tijd in beslag en vereist een doordachte strategie. Zo moet je een implementatieplan opstellen en collega’s intern opleiden. Om niet achter te blijven, is het van belang om nu in te zetten op deze ontwikkeling.

Hoe WEBO kan helpen

WEBO engineert al meer dan 10 jaar met BIM. Door jarenlange ervaring zijn we in staat om grote en kleine projecten te realiseren vanuit één 3D-model.

De opdrachtgever, in de meeste gevallen de bouwende partij, neemt de coördinatie van het BIM project op zich. Deze combineert de verschillende aspect- en disciplinemodellen en voert een clashcontrole uit.

Nadat het BIM-model vrijgegeven wordt voor productie, zal bij WEBO de machineaansturing en de bestelproductie direct vanuit de BIM-omgeving starten.

MEER INFORMATIE

WERKEN IN BIM
BIM staat voor (het) Building Information Model. Dit is een methodiek waarmee verschillende partijen belangrijke informatie aan hetzelfde, digitale 3D-model kunnen toevoegen. Dankzij dit 3D-model is er sprake van één uniforme informatiestroom door de gehele bouwkolom.

Wanneer BIM juist wordt ingezet, kunnen we ontwerpfouten, bouwfouten en faalkosten tot een minimum beperken.

Cijfers:

Conclusie

De bouwsector verandert door de uitdagingen op zowel de korte als lange termijn. Zo is er naast een snelle bouwtijd een steeds sterkere focus op duurzaamheid en circulariteit. Als bouwer betekent dit dat je tegemoet moet komen aan nieuwe en strengere eisen.

Vooral in de huidige markt die ontzettend onder druk staat is dat niet eenvoudig. Zo heeft de sector te maken met een tekort aan arbeidskrachten en ondervinden we de nadelen van hogere prijzen voor bouwmaterialen. Bij WEBO zijn we er daarom van overtuigd dat we de samenwerking vroeg in het bouwproces moeten opzoeken, zodat we tot slimmere, snellere en duurzamere oplossingen komen.

Zo trekken we samen op met corporaties, ontwikkelaars, architecten en bouwbedrijven in renovatie-, transformatie-, en nieuwbouwprojecten. Door krachten te bundelen verkennen we alle mogelijkheden en kansen van ieder bouwproject. We werken projecten uit in BIM en maken gebruik van nieuwe digitale technieken. Bij renovatie en transformatie kunnen we bijvoorbeeld maattoleranties ondervangen door het casco met behulp van 3D-laserscanning in te meten. Ook op het gebied van circulariteit staan we niet stil. Onze producten van hout maken het namelijk mogelijk om CO2-positief te bouwen en met innovaties zoals Steigerloos® Bouwen beperken we het aantal transportbewegingen tot een minimum.

Prefab oplossingen voor bouwers

Wil je efficiënter en duurzamer bouwen met prefab HSB-elementen en houten kozijnen? Neem contact op met Job Huisman; hij denkt graag met je mee.

Vraag online je offerte aan

Brochure aanvragen

Download de STABU bestekteksten

Back to top